Посланикът на Франция: Победата развълнува цяла Европа

Посланикът на Франция: Победата развълнува цяла Европа | StandartNews.com

Посланикът на Франция у нас н. пр. Ерик Льобедел заяви в студиото на „Тази сутрин", че вчера до късно са празнували в посолството победата на Световното.

По думите му титлата е развълнувала не само Франция, а цяла Европа, а още от 1998 г. са я очаквали,

Льобедел коментира, че в първото полувреме са доминирали хърватите, но са допуснали грешки, с което са дали предимство на Франция във второто полувреме. Присъствието на президента Макрон и подкрепата на 60 млн. французи, както и присъствието на хърватския президент, допринесоха за силния дух на футболистите, смята той.

Посланикът е категоричен, че с Русия трябва да се води диалог, запазвайки ценностите и твърдостта. По думите му Макрон вероятно е говорил за Украйна, за Иран и Сирия с руския президент. Според него днешната среща с Тръмп ще продължи в същата посока.

Льобедел коментира, че американският президент предпочита двустранните отношения и не харесва много комуникацията с големи обединения като ЕС, НАТО. Така има по – голям шанс да налага сила в решенията, които се взимат, подчерта той.

Франция и всички наши партньори смятат, че българското председателство беше реалистично и се отличи с два много успешни приоритета – цифровата икономика и Западните Балкани. По думите му президентът Макрон винаги е вярвал в България и я е оценявал като партньор. Посланикът подчерта, че Шенген в момента не се развива добре и се нуждае от реформи, и България трябва да бъде част от този нов блок, защото участието й като външна граница е много важно.

Според Франция България изпълнява всички критерии, за да стане част от ERM2 и в последствие да се присъедини към еврозоната.

По думите му няма „План Макрон", а просто има обединение между 12 страни, които искат работата, условията на труд и почивка на превозвачите да са едни и същи и по този начин защитават интереса си. Според него се е постигнало решения около пакета „Мобилност", така че да всички да се удовлетворени.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай