Богата програма за 3 март в Лондон

Богата програма за 3 март в Лондон | StandartNews.com

138 години от Освобождението на България бяха отбелязани с богата културна програма и прием в Българското посолство в Лондон, информираха от Български културен институт в столицата на Обединеното кралство.

Присъстващите гости имаха възможност да разгледат изложбите „Свобода и национално съзнание" и „Границите на България през вековете", специално подготвени от БКИ Лондон за отбелязването на Националния празник. Експозициите включващи 25 фотоса и 10 карти показват и разказват за началото на формирането на българското самосъзнание и идентичност, за основните периоди в борбата за Освобождението, както и движението на границите на България по време на управлението на различните български царе.

Официалната част бе открита с националния химн на България. Приветствие към гостите отправи посланикът на България в Обединеното кралство Н.П. Константин Димитров, който акцентира върху значението на датата 3-ти март в българската история и култура .

Специални участници в културната програма на вечерта, подготвена от Български културен институт Лондон, бяха космическият глас на България Валя Балканска и гайдаря Петър Янев, вокалният ансамбъл „Перегрина Енчантика", музикантът Цветелин Андреев и Антония Маркова – солист на представителния ансамбъл на въоръжените сили.
Тържественото честване на Националния празник събра в Салоните на Българското посолство над 150 представители на българската общност, ръководители на чуждестранни организации, дипломати, както и културни и образователни дейци.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай