Спас Русев иска "Левски" в групите на Лига Европа

Спас Русев иска "Левски" в групите на Лига Европа | StandartNews.com

Първа лига започва на 20 юли. Тимовете ни започнаха да се готвят за родния елит. Левски се похвали с две нови попълнения, като в тима са преотстъпените му юноши. "БЛИЦ" се свърза с мажоритарния собственик на Левски Спас Русев, за да проучи какви са целите му за новия сезон.

- Г-н Русев, преживяхте ли кошмарната загуба на финала за купата от Славия?

- Отдавна съм го преживял. Красотата на футбола е, че в него има много адреналин! Вие виждате каква изненада се получи на Световното първенство по футбол в Русия на мача Исландия - Аржентина. В тази среща Аржентина доминираше, но не успя да вкара победен гол, въпреки че аз бях за Исландия.

- Защо подкрепяте Исландия?

- Защото Левски има национал от Исландия и не може да не го подкрепя. В събота всички съотборници на Холмар гледаха мача в съблекалнята и го подкрепяха.

- Каква беше причината да оставите Делио Роси на треньорския пост, след загубената купа, а не да постъпите като повечето футболни президенти у нас, които биха му посочили вратата?

- Има някои хора, които искат Роси да си ходи още от първия ден, в който той дойде в Левски. На тях не им трябва дори да е загубил мач, за да му поискат оставката. Вижте какво, от една страна имаш 25 състезатели от различни националности, с различни характери и различни проблеми! От друга страна имаш треньорски екип с определен характер и определени проблеми. И ти искаш от тези две страни да изградиш един общ характер на отбора. Категорично е, че този процес отнема определено време. Напасването на тези характери няма как да стане толкова бързо.

- Склонен ли сте да вярвате, че Делио Роси ще спечели титла с Левски?

- Не искам да говоря за склонност или за компромис. Аз вярвам в това, че на един треньор трябва да му се даде възможност да работи в дългосрочен план.

- Видях, че лично сте ангажиран със селекцията в Левски и в клуба пристигнаха няколко попълнения. Ще има ли още нови футболисти при "сините" до началото на сезона?

- Аз смятам, че отборът има основата и оттук-нататък можем да говорим само за надграждане. Непрекъснато се наблюдават състезатели и във всеки един момент когато забежим, че има футболист, който би вдигнал нивото на Левски, естествено е, че ще го привлечем.

- Разполага ли Левски с голям бюджет, за да гони шампионската титла?

- Шампионската титла не се купува с бюджет, тя се печели! Печеленото на шампионската титла не е въпрос на бюджет, а на отбор, който играе красив футбол и побеждава в мачовете си.

- Убеден ли сте, че през тази година Левски ще е боеспособен отбор, който да атакува първото място?

- Всички знаят, че при започването на всеки шампионат целта пред Левски и ЦСКА е една - спечелването на шампионската титла. Разбира се и на мен ме се иска това да се случи. Ще видим. Преди да започне шампионата на България, имаме квалификации за Лига Европа и в момента фокусът е насочен там.

- Делио Роси обяви, че ще залага на по-млади футболисти в Левски, като Илия Димитров, който стана голмайстор на Локомотив (София). Но ще има ли търпение публиката към тях, ако резултатите не са благоприятни?

- Аз не мога да се бъркам в решенията на старши-треньора. Негово право и отговорност е да избира онези състезатели, които могат да донесат победата във всеки един мач. Естествено е развиването на състезатели, които са от школата на Левски. Това е нещо много похвално и ние разчитаме на тази тенденция.

- Допада ли Ви решението на БФС да запази формата на първенството от 2017 г.?

- Футболният съюз е органът, който управлява футбола в България и ние като клуб се съобразяваме с неговите решения. За печелещите този формат е удачен, а за губещите не. Мога да кажа, че няма логика третият да играе със седмия за класиране за лига Европа, но форматът е такъв и ние го уважаваме такъв какъвто е.

- Докъде се простират амбициите на Левски за европейските клубни турнири?

- До груповите фази.

- Появата Ви в ложите на "Лудогорец Арена" редом до Кирил Домусчиев предизвика различни коментари. Склонен ли сте да седнете заедно с ръководството на ЦСКА по време на мача между двата отбора?

- Нормална практика навсякъде по света е президенти не само на футболни клубове, но и на държави да сядат един до друг и заедно да наблюдават футболен мач. Това е нещо съвсем нормално.

- Ще изненада ли Левски своите привърженици със сензационен трансфер?

- Това ще стане ясно, след като започне шампионатът. (усмихва се). Тогава ще видим дали трансферът е изненада или не. Ние вече направихме два трансфера, а от проявите на новите попълнения в мачовете ще видим дали сме направили удар.

- Даниел Боримиров обяви, че очаква Левски да играе нападателен футбол през новия шампионат. В същото време Делио Роси беше критикуван заради избора на дефанзивна тактика. Какъв ще е стилът на "сините" през сезон 2018/2019 година?

- Не смятам, а и не съм чувал от президентите нито на Реал Мадрид, нито на Барселона да коментират какъв стил трябва да играят техните отбори. Това е въпрос към самия треньор. Аз искам Левски да печели мачовете си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай