Видински планинари изкачиха връх Шиляк

Видински планинари изкачиха връх Шиляк | StandartNews.com

Видин. 15 видински планинари изкачиха в събота сръбския връх Шиляк, висок 1565 м, който се намира в планината Ртан, близо до град Зайчар, съобщиха от местното туристическо дружество „Бонония". В 9 часа те бяха в подножието на върха и потеглиха заедно с група сръбски туристи.

Българската група се включва за десети път в изкачването на върха, което за сърбите има ритуално значение . Този път родните планинари го атакуват от северния му склон, който е по-труден за изкачване. До върха се стига за 4 – 5 часа. На самия връх ветеранът-планинар от видинската група – Борислав Петров, откри фотоизложба със снимки от предишни изкачвания на върха. Домакините по традиция отварят бутилка шампанско и избират мис „Ртан – 2014".

Връх Шиляк се смята за магическо място, тъй като на него е регистрирана магнитна и гравитационна аномалия. По тази причина над него не могат да прелитат самолети.

През 2012 година върхът получи популярност в света с твърденията, че на него хората могат да се спасят от апокалипсиса, предречен от маите. През декември същата година стотици граждани на Сърбия потърсиха спасение от края на света на върха и в подножието му. И за последното изкачване са надошли хора от цяла Сърбия – от деца до старци. Смята се, че който го изкачи, през цялата година ще бъде здрав и щастлив.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай