Кметът на Казанлък благодари на кабинета за школата на Тео

Кметът на община Казанлък Галина Стоянова с Теодосий Теодосиев и двамата златни медалисти от последното състезание по физика – дванадесетокласниците Ангел Шерлетов и Радостин Димитров

Кметът на Казанлък благодари на кабинета за школата на Тео | StandartNews.com

Стара Загора. "В рамките само на два работни дни министър-председателят Бойко Борисов и правителството решиха въпроса с националната школа по физика на Теодосий Теодосиев – въпрос, който стои на дневен ред повече от 10 години". Това заяви кметът на Казанлък Галина Стоянова с благодарност към премиера и правителството, което на вчерашното си заседание предостави безвъзмездно на общината двуетажната сграда на бившия техникум по хидравлика в Града на розите за база на школата по физика на известния казанлъшки преподавател Теодосий Теодосиев – Тео. Не само в Казанлък, в цялата страна тя е известна отдавна като инкубатор на златни медалисти и световни шампиони по физика.

Както е известно, в петък кметът Галина Стоянова и учителят Теодосий Теодосиев бяха приети от министър-председателя Бойко Борисов, който пое конкретни ангажименти за осигуряване на подходящи условия за развитие на талантливите българчета. И още на първото след срещата правителствено заседание премиерът изпълни своето обещание. Премиерът Борисов е зарадвал Казанлък и възпитаниците на Тео с още два сериозни ангажименти. Държавата щяла да финансира работният проект за изграждането на постройка към природоматематическата гимназия „Никола Обрешков" в Града на розите, също люпилня на млади таланти. За изграждането на това ново крило ще са нужни близо 500 млн. лв, които премиерът е обещал да осигури. В най-скоро време министърът на образованието и науката Тодор Танев щял да посети елитното школо и да се запознае на място с проекта.

Министър-председателят е уверил, че е готов да сбъдне и друга лелеяна мечта на Теодосиев и неговите таланти от школота по физика – да имат подходяща сграда за летни занимания. Досега всяко лято стотиците възпитаници на Тео от цялата страна са ползвали общинският лагер на Казанлък в местността „Паниците" над Калофер. Освен че тази база е била отстъпвана на младите физици милозливо само последните 2 смени, тя е стара, амортизирана, тясна, в пълен контраст с мечтите и стремленията на умните момчетата и момичетата на Тео. Бойко Борисов е уверил, че ще се намери подходяща сграда – държавна собственост, да се ползва през лятото за лятната школа по физика на Тео.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай