България е част от ДНК-то на Европа

България е част от ДНК-то на Европа | StandartNews.com

-Проф. Димитров, преди време председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че Европа е част от ДНК-то на България. Вашият коментар като историк - доколко това е вярно?

- България наистина е част от ДНК-то на Европа. През средните векове, когато се формира съвременна Европа, тя се опира на развалините на Римската империя. Но предимствата на империята, ако щете дори моралните и етическите норми на империята, а също и технологиите, преминават в новите варварски народи. Ние се настаняваме върху част от територията на империята и да си говорим честно, възприемаме всичко от нея и тази част от империята я наричаме Византия. Така че България се развива в рамките на Европа. Откъсната е за малко, за 500 г. от Османската империя, но веднага след това се връща в лоното на Европа и то на едно от първите места. В такъв смисъл демократичната конституция на България, наричана Търновска, е най-демократичната в Европа. Така че Юнкер е много прав. Очевидно има добри историци в екипа си.

- Какви могат да бъдат очакванията ни през тези бъдещи 6 месеца на председателството на ЕС?

- Това, че ние сме председатели за 6 месеца, си е една протоколна условност на договора с ЕС, спазване правилата. Не ни дават никакви допълнителни правомощия и не можем да кажем - на 30 април приемете Сърбия за член на ЕС. И не можем да помогнем за Македония, защото там Гърция трябва да каже дали ще я приемаме или не с този имидж. Ние не можем да се намесим независимо от това дали сме председател.

- Чуха се гласове, че имиджът ни може да пострада заради някои събития от началото на годината?

- Чакайте сега. Убийства има навсякъде. Вие виждате, че в САЩ стават и много по-кървави убийства, с много повече жертви, почти всяка седмица. От време на време някой грабва пушката или автомата и убива по петдесет души. Това е част от свободния свят, за съжаление, ние сами го поискахме на 10 ноември. В цивилизования свят, благодарение на демокрацията и по-голямата свобода, има много оръжие у хората и всеки луд е снабден с такова. Мислите ли шесторния убиец от Нови Искър за нормален? Като го гледам, не е. Абсолютен психопат! Слава Богу, че не е убил още хора - можеше да отиде в едно училище или в една детска градина и да се "прочуе". Такива истории ще се случват - в света, в който живеем, това е абсолютно нормално, колкото и цинично да звучи.

- Официалният старт на председателството ни съвпада и с протести. Случайно ли е това?

- В този свят, за който говорим, има протести. Погледнете какво става на срещите на Г-20. Така е в свободния свят, трябва да свикваме. Въпросът е, че сега можеш да притиснеш правителството. Можеш да кажеш - ние ще бъдем 10-та манифестация.

- Вярно ли е, че влизате в политиката с идеята си за президентска република?

- Искаме да повторим нещо, което се е случило в българската история - съставяне на правителство от професори или по-точно от професионалисти, защото не всички са били професори. И при нас няма да бъдат, но доказали се мениджъри - хора, които са управлявали нещо и то с успех. Цар Борис го прави през 1935 г. и до смъртта си през 1943 г., като се възползва от това, че Търновската конституция е отменена. С професорите от създадения преди две години Боянски клуб установихме, че истинският елит на България - академиците, професорите, доцентите от БАН, СУ, УНИБИТ, УНСС практически не са използвани в политиката.

– Каква ви е идеята за президентска република?

- За да спазим демокрацията, видяхме как се решава този въпрос в други страни - САЩ, Русия, Турция, Франция. На президента е дадена цялата власт при съставяне на правителство, той посочва министрите, които могат да не бъдат от неговата партия. Голяма част от министрите на френския президент Еманюел Макрон не са негови съпартийци, но са компетентни специалисти и доказани мениджъри. Затова ги назначава. Ние ще направим същото, без да нарушаваме правилата на демокрацията. За да стани това, разбира се, трябва да има референдум - дали е съгласен българският народ. Ако е съгласен, ще се свика Велико народно събрание, с което да бъде променена Конституцията, да се промени формата на управление и повече пречки няма. Ще се направят едни избори за президент, а президентът, който бъде избран, ще назначава правителството. Демокрацията няма да пострада, напротив. В управлението на държавата ще бъде ангажиран научният елит, без партийни пристрастия. В нашия клуб имаме и хора с леви, с десни убеждения, както и с центристки.

- Това ще бъде вашето влизане отново в политиката, така ли?

- Да. Към края на месеца ще направим една сбирка на движението. Вече над 150 професори имаме в редиците си. На предстоящата среща ще помислим кога да направим референдума. И да се надяваме, че ще имаме повече късмет от Слави. Най-малкото ще сме различни защото въпросът ще е само един - президентска или парламентарна република?

- Работата ви като историк поизостана ли за сметка на политиката?

- Връщам се от Плиска, отидох да видя как се движи реставрацията на Голямата Базилика, добре върви. През изминалите години разбрах, че искаш ли да направиш нещо голямо, няма начин да не се занимаваш с политика. Моят учител проф. Александр Фол ми го каза, когато се учудих, че той прие изненадващо да стане заместник-министър по културата. И му казвам- защо, нали ние,научните работници, ще се занимаваме с чиста наука. Той ми отговори - само имайки власт мога да направя Институт по тракология и т.н. Това не се случва без пари и власт.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай