Ако не Китай, то кой ще търси петрол?

Ако не Китай, то  кой ще търси петрол? | StandartNews.com

Твърдо убеждение сред петролните анализатори е, че вълчият апетит на Китай към изкопаемите горива ще поддържа световното търсене на енергия за десетилетия напред. Сега това предположение изглежда все по-разклатено.

В новата си прогноза за търсенето на енергия, която бе очаквана с нетърпение и публикувана в понеделник, компанията Exxon Mobil Corp. е понижила очакванията си за Китай. А и излиза поредица от данни, сочещи отрицателните последици от отслабването на икономиката за китайското енергийно търсене, което е сред най-важните фактори в определянето на цената на суровия петрол.

Exxon намали предварителната си оценка за годишния растеж на търсенето на енергия в Китай с близо една десета до 2,2 % до края на 2025 година. За едно десетилетие преразглеждането е по-голямо от сегашното годишно потребление на петрол в Бразилия. Exxon очаква също така до 2030 година жаждата на Китай за енергия да достигне връх.

Котировките на петрола спаднаха със 7,4 % до 29,80 долара за барел, след като китайски данни, оповестени в понеделник, показаха, че употребата на дизелово гориво е намаляла през 2015 г. спрямо година по-рано.

Според изследване, представено миналата седмица от консултантската компания ESAI Energy, пък темпът на растеж на търсенето на петрол в Китай между тази и 2030 година ще бъде под половината на равнището за предходните 15-годишен период.

"Ако от Китай не идва търсене, то кой ще заеме мястото му?", пита Ерика Даунс, висш анализатор в Eurasia Group, занимаваща се с енергийния сектор в страната.

Някои енергийни компании вече направиха конкретни стъпки, за да се пренасочат от петрола, тъй като икономическата трансформация на Китай и глобалните усилия за намаляване на въглеродните емисии правят по-несигурно бъдещето на суровината.

Royal Dutch Shell PLC, Chevron Corp. и други изпълняват проекти за милиарди долари, които зависят от природния газ, отделящ по-малко въглерод от петрола и по-евтин или по-рентабилен за използване в производството на електроенергия. Според анализатори газът в крайна сметка ще изпревари петрола като най-преобладаващ източник на гориво.

Shell е в заключителните етапи на придобиването на световния газов гигант BG Group PLC за 50 милиарда долара, а Chevron и партньори инвестират над 80 милиарда долара за изграждането на два мащабни завода в Австралия. Там ще се втечнява природен газ, който да може да бъде доставян по море в Азия и отвъд нея.

Тези стъпки обаче могат се окажат проблемни, ако търсенето на енергия в нововъзникващите икономики не се засили.
Китайското потребление на енергия се е повишило само с 0,9 % миналата година, според оценки на правителството, а брутният вътрешен продукт (БВП) е нараснал с 6,9 %, най-слаб годишен темп от четвърт век. Неочакваният краткосрочен спад хвърля сянка върху перспективата за силно покачване на цените на петрола тази година. Миналата седмица котировките на американския петрол и други референтни сортове спаднаха под 27 долара за барел за първи път от 2003 година.

Сегашното пренасищане с петрол първоначално бе предизвикано от технологичните пробиви, отблокирали още горивни залежи от земните недра. Само че свръхпредлагането бива удължавано и задълбочавано от по-слабото от очакваното търсене.

Точно както енергийните компании подценяваха китайското търсене през първото десетилетие на този век, сега те може би го надценяват, коментира Антъни Бароун, старши вицепрезидент по сделки и преструктуриране в консултантската компания Argo с централа в Чикаго.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай