Много шум за нищо
Време е да поработим


20:15 ч.

12.09.18

3 мин.

0

5

0

Частният сектор ще вдигне заплатите преди държавния

от Емил Хърсев, финансист |

Частният сектор ще вдигне заплатите преди държавния

От тодорживково време у българина е насадено, че политиците трябва да му дават доходите


 


Моето притеснение относно съобщението за увеличението на заплатите в бюджетния сектор от Нова година не е в икономически план. Това, че то ще бъде разход за бюджета, не е проблем - този разход явно вече е преценен. Моето притеснение е свързано основно с поредното натрапване на идеята, че в България доходите ги дават политиците - независимо дали това се решава от депутатите в Народното събрание, от министрите в Министерския съвет или дори от самия министър-председател. Това е един безкрайно порочен и, конкретно за България - болезнен популизъм. Защото всъщност става въпрос за процес на увеличение на цените и на доходите, т.е. за процес на конвергенция, казано по друг начин.
Това е процес на сближаване на заплатите в България с тези на Европейската общност, т.е. с онази част от света, която получава и най-високите заплати. Защото


в Съединените щати и в Япония заплатите са много по-ниски, отколкото в страните от ЕС


И това задължително трябва да се има предвид, когато коментираме повишаване на доходите в тази част на света.
По принцип заплатите в Европа са най-високи и ние в България се конкурираме пряко с работодателите от целия Европейски съюз - съвсем логично, тъй като сме в една общност. В България работят стотици фирми, които по цял ден се занимават да търсят работници и служители за своите клиенти на Запад. И понеже икономическата култура на българина не е особено висока и за него понятието "Запад" си остава една мъгла, при това розова на цвят, той не може адекватно да изчислява и съпоставя своите реални доходи с тези на Запад. Поради тази причина той често се залъгва и отива да работи за много по-ниски реални доходи, с по-ниска покупателна способност, но обикновено бързо разбира истината и твърде скоро се разочарова. Защото по-високата номинална заплата на Запад не означава, че там ще имаш по-добър живот, тъй като разходите там са много по-високи - нещо, което още при първия кариес българинът веднага го разбира.
Сега това увеличение на доходите от Нова година беше ей така, без никакво предварително обсъждане, дебат, изчисления - изобщо без никакъв предварителен нормален процес на обсъждане - хвърлено във въздуха, направо подарено на служителите от държавния сектор.
Е, аз разбирам, че


това създава у електората една дълбока симпатия към политиците


които ей така, изненадващо повишават заплатите им, но именно това всъщност е много вредно. Вредно особено за България, където дълбоко е вкоренено още от раждането ни, че някой ни дава заплатата или нещо, каквото и да било то. Вместо да мислим това, което е реално - че лично ние, с нашия труд, изкарваме нашия доход, че се конкурираме на пазара на труда за него. И така продължава традицията от онези 45 години, когато народът казваше, че получава 5 или 10 лева "от Тодор Живков". Така това насадено мислене - тодорживковото, продължава да битува в нашето общество и до ден днешен.
Съвсем друг е въпросът, че хората изобщо не си дават сметка, че увеличавайки средно с 10% заплатите на държавните служители, в никой случай не означава наистина 10% увеличение на брутните доходи на тази социална група поради факта, че те не нарастват еднакво.
От друга страна увеличението на заплатите на държавните служители със сигурност ще се отрази и на заплащането в частния сектор. Частният сектор се конкурира с държавния за кадри, конкурира се също и с чуждестранните работодатели. Поради това заплатите в частния сектор не са спирали да се увеличават. Те


растат непрекъснато, средно с 8-10% годишно от 2000-ата година насам


Дори според мене със сигурност ще видим увеличението на заплатите в частния сектор изпреварващо, още преди Коледа, особено при сключването на нови трудови договори те със сигурност ще бъдат съобразени с оповестеното бъдещо нарастване на заплатите.


Записа Белчо Цанев


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 05:46 · 15.09.2018
За жалост вашите доходи може и да са по-високи от тези на Запад, но поне милиционерите и кадровиците от ДС не ми дишат във вратът. И за мое щастие, такива като теб дето пращат хора да берат ягоди в Англия, не могат да ми определят дневния ред и да ми бъркат в джоба. Чешите си само езиците, но отдалече най-добре се вижда на какъв хал сте...
Потребител · 07:42 · 14.09.2018
Ей глупак,правилата за пазарна икономика,не важат за България,тя е мафиотска.
;;м · 12:20 · 13.09.2018
нали държавата направи предприемачите с пари сега трябва да дадът на работниците, эначи на вас може вие не може,това е комунистическия връэкарски капиталиэам, сега влиэа френски эавод да проиэвежда части в България с капитали добити чреэ естестен подбор и това паэарната икономика не наш човек
Инспектора · 09:20 · 13.09.2018
Точно, даже познавам такъв с трима работници и последен модел BMW X5.
Потребител · 06:02 · 13.09.2018
Български капитализъм. Сърхоч с трима работици и с кола за 100 хилки и къща за 200 хилки. Скоро това ще свърши. Ще се наложи да работят за хляба и къщите си. Дрането на работници няма да е вечно.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент