09:20 ч.

02.09.17

3 мин.

0

1

0

Битката за шапката на "Антикорупция"

от Тихомир Безлов |

Битката за шапката на "Антикорупция"

БСП натиска за румънския вариант, но нашият президент няма правомощията на техния


Основният проблем на проекта за бъдещата Агенция за борба с корупцията е, че има политически рамки. Според мен най-големият конфликт, който се очертава между ГЕРБ и БСП е идеята на социалистите, пък и не само на тях, да дадат агенцията под контрола на президента, т.е. нещо подобно на румънския модел.


Проблемът обаче е, че в Румъния държавният глава е много силна институция, а у нас е церемониална. Ако се даде тази агенция на президента, следват разни неща със сериозни политически последствия. Първо, рязко ще му се повиши значението като властова фигура, което в тази политическа ситуация означава голям риск за правителството. Никой политически рационален и разумен играч не би поел такъв риск.


Другият проблем е, че по Конституция това парламентарно мнозинство може, когато си поиска, да отнеме правомощията на президента. Все пак, най-малкото депутатите гласуват бюджета на тази агенция или могат да променят закони, които да ограничат правомощията й.


С други думи българската конструкция, за добро или лошо, не предполага възможност президентът да получи такава силна структура, освен, ако не се промени Конституцията. Може би най-разумният ход е да се даде на някаква


различна от правителството институция да бъде арбитър


в тази много специална тема за борба с корупцията. Защото очевидно е, че един от проблемите на противодействието е, че чисто политически е неизгодно за управляващите да атакуват свои силни фигури - примерно, министри, шефове на агенции, всякакви депутати с бизнес и т. н. Когато се ударят такива големи фигури това по правило води до напрежение вътре в партията. И най-голямата тема е пак политическата - колко ще е силна тази бъдеща агенция. Ако погледнем нейния румънски аналог, тя там е силна, но в голяма степен заради политическата им система и ролята на президента. Друга причина, която малцина знаят, е че за разлика от България Румъния не е във валутен борд. Едно от условията на МВФ към Букурещ, освен да намалят бюджетните заплати и пенсиите, е да дадат голям бюджет и самостоятелност на антикорупционната агенция.


В някакъв смисъл нещо подобно на нашата ситуация с валутния борд. Румънците обаче ги принудиха да направят един такъв антикорупционен борд. Важно е де се съпоставят и кой колко харчи за борба с корупцията. У нас, разходите за всичките полицейски служби плюс ДАНС, спецпрокурорите и т.н, излизат някъде към 4-5 млн. лева, даже по-малко. А в Румъния само антикорупционната им агенция има бюджет около 40 млн. евро, т.е. 80 млн лв. Освен това имат специализирана контраразузнавателна служба ЧИРИ, която съответства на ДАНС, ама е с много по-големи ресурси и възможности. За сравнение- ДАНС има 100 млн. бюджет, а те имат 800 млн. Вярно, че Румъния е 2,5 пъти по-голяма от България, но и


ресурсите, които се заделят са несравнимо повече


Голям проблем на нашата бъдеща агенция е и какъв капацитет ще има тя. Ако механично се съберат под шапката й БОРКОР, ДАНС, комисията "Кушлев" и още няколко структури, нищо полезно няма да се получи. В момента единственото място у нас, където има антикорупционен капацитет, е "Вътрешна сигурност" на МВР, там имат достатъчно хора и опит.
В Австрия, например, взеха една такава подобна структура в тяхното МВР и я развиха, използвайки я като ядро на звеното за антикорупция. Според мен австрийският модел е по-перспективен, отколкото насипното събиране на различни структури. През 2008 г. така създадоха ДАНС, прехвърлиха много звена, дадоха големи заплати и създадоха огромна каша.
Дано сега не се повтори същата грешка.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

опетков · 10:24 · 04.09.2017
Цялата тази дандания е само за хвърляне на прах и никой от "високите" етажи не желае да си вкарва таралеж в гащите.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент