Засекретиха делото за царските гори

Засекретиха делото за царските гори  | StandartNews.com

Адвокат Ирен Савова,
защитник на държавата

- Адвокат Савова, спечелихте поредната съдебна битка за "царските имоти" - в случая, двореца Ситняково. Това е първото от петте дела, които държавата чрез Вашата адвокатска къща, спечели и на втора инстанция. Срещнахте ли трудности и от какво естество?
- Трудности винаги има - това са сложни дела, доказателственият материал е много. Съдебните заседания са дълги и продължителни, понякога са по 7-8 часа. Но когато има такива положителни резултати за държавата, забравяме трудностите.
- Освен за "Ситняково" Софийският окръжен съд вече реши в полза на държавата споровете за "Царска Бистрица" и за "Саръгьол". Обжалвани ли са решенията?
- Да, решението за "Царска Бистрица" е обжалвано от Симеон Сакскобургготски и неговата сестра Мария-Луиза Хробок в частта, в която държавата е призната за собственик. Държавата пък обжалва в частта относно обезщетението за ползването на имота и получените приходи от него. Делото вече е в апелативния съд, очакваме съдът да насрочи първо съдебно заседание пред въззивната инстанция. Що се отнася до делото за ловната хижа "Саръгьол", решението също е обжалвано пред Софийски апелативен съд и се чака решение.
- Какво се случва с делото за имота във Врана?
- Има две дела в Софийски градски съд за имота във Врана: едното - за двореца, другото - за стопанството. Това са най-скъпите от "царските" имоти. Това, което стана известно по време на делата за двореца "Врана", е, че Симеон Сакскобургготски и сестра му са поръчали ремонт на имота и той е започнал без никакви строителни книжа, още преди тогавашният кмет Стефан Софиянски да е направил въвод. Разглеждането на делото е в разгара си, работи се по изготвяне на експертните заключения и окомплектоване с доказателства.

Що се отнася до стопанство "Врана", по което представляваме Министерство на земеделието и храните, от ноември 2014 г. очакваме решение на първоинстанционния съд. По отношение на делото за горите на последното проведено заседание на 29 юни 2015 г. Софийски окръжен съд го засекрети, тъй като върху някои от картите, по които се работи има поставен гриф "поверително". По тази причина и не беше изслушана съдебно-техническата експертиза, тъй като вещите лица нямат съответните разрешения за достъп до класифицирана информация. Разглеждането на делото ще продължи след извършване на разпоредената от съда проверка дали действително се касае за класифицирана информация или срокът за защита на тези данни е изтекъл и разглеждането може да продължи по общия ред.
- Все още без решение е делото за 16 500 дка рилски гори?
- Исковете, предявени в делото за горите, са най-многобройни и с най-много правни основания, което внася допълнителна правна и фактическа сложност. Но каквито и да са трудностите, искрено се надяваме, че по всички дела ще успеем да защитим в максимална степен интереса на държавата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай