Вирусът Зика може да се предава и по полов път

Вирусът Зика може да се  предава и по полов път | StandartNews.com

На 1 февруари Световната здравна организация обяви официално вируса Зика за глобална опасност. Два дни по-късно бе оповестено, че в Далас е диагностициран случай на предаване на болестта по полов път. Има ли реална опасност за населението у нас от заразяването с вируси и каква е превенцията срещу него. Потърсихме за отговор на тези и други въпроси проф. д-р Камен Плочев, началник на Клиниката по инфекциозни, тропически и екзотични болести във ВМА.

Треската се пренася чрез самолети и хора

Пийте витамин B1, комарите не понасят миризмата му, съветва вирусологът проф. Камен Плочев

- Проф. Плочев, Световната здравна организация (СЗО) обяви вируса Зика за глобална опасност. Толкова ли е страшен този вирус с екзотично име?

- Вирусът първо не е толкова опасен. На пет заразени от вируса един развива симптоми, които са много близки до една настинка. Това са общо неразположение, температура, обрив, главоболие, отпадналост, а понякога и конюнктивит. Не трябва да забравяме обаче, че всички често боледуваме с такива симптоми, като те преминават за около една седмица. Не съм виждал болен от Зика, но по сведения на СЗО болните имат точно тези симптоми.

- Тогава защо се вдигна такава аларма?

- СЗО даде най-високо ниво на опасност поради факта, че досега епидемията е обхванала за много кратко време 6000 души и в Бразилия броят на бебетата, родени с микроцефалия, т.е. малка глава, което означава и малък мозък, което пък значи и дефект в по-нататъшното развитие, се е увеличил 20 пъти. Това е тревожното. Явлението не е ново. Вирусът е идентифициран още през 1947 г. в планината Зика, близо до езерото Виктория в Уганда, при маймуни от породата макак. Оттам е изолиран вирусът. Той досега е бил известен в две области на света- в Африка и Азия. Имаме африкански и азиатски локални епидемии. През 2013 г. вирусът започна да се разпространява вече и в останалите части на света и през 2015 г. избухна т.нар. латиноамериканско огнище. Общото на трите огнища е, че болестта се разпространява от един и същи комар - известен като тигров(Aedes albopictus). Има седем вида такива комари. У нас също има тигрови комари. Този комар разпространява болести, които ние познаваме - както западнонилски енцефалит, познат уа нас, така и жълта треска, която, слава Богу, нямаме в нашия регион. Рискът за заразяване съществува при тези оживени комуникации, особено през лятото. Тази година ще има олимпиада в Бразилия, много хора ще пътуват, които след като си тръгнат оттам, може и през България да минат, естествено дава основания на държавите в по-южната част на Европа да обърнат внимание на своите национални здравни служби. Принципът е, че ако знам за какво става дума, можем нещо да направим. Поради тази причина започна сега да се дава малко повече информация. Ако ние не информираме хората, няма как да им помогнем. Засега този вирус се разпространява в 22 държави в Латинска Америка, като, ако продължи с това темпо, може би до другата година заразените с него ще бъдат 3-4 милиона. На практика целият Екватор е обхванат от Зика треска. И става проблем, защото това са хора в активна, репродуктивна възраст. При бременните води до микроцефалия при плода и риск от тежки мозъчни увреждания.

- Факт е, че в Европа има вече проникнали единични случаи на Зика треска, нали?

- Да, в Италия, в Белгия, в Обединеното кралство има единични случаи. Във Вашингтон също беше открит случай. Много интересен беше случаят на двама американски биолози, които са били в Сенегал, като ловили комари, за да изследват предаваните от тях болести. Връщат се вкъщи, разболяват се. Единият прави секс с жена си и след няколко дена открива, че и тя е заразена. Хората са живи и здрави, но това показва, че най-вероятно вирусът се предава и по полов път. Но това са само два обявени случая.

- Как може да се пренесе този вирус?

- Чрез самолети и хора. Примерно, ухапан от комар в Бразилия, се връща в България, полетът е 18 часа, хапе го тигров комар в Русе или Пловдив, примерно, и ето вече как от него може да отиде в друг, втори човек, да попадне в бременна жена. Знаете, че в един самолет в багажното отделение може да влязат много комари. При условие, че у нас имаме западнонилски енцефалит, че във Вашингтон имаха западнонилски енцефалит, болест, характерна за Египет, говори, че светът вече няма граници. Условията на глобално затопляне, на липса на ясна политика за потискане на огнищата, където се развиват комари - хората си правят къщи с басейни, а там се въдят комари, липса на обработка на земята - не много хора се грижат за тревните площи, всичко това може да бъде условие за живеенето на тези комари. Лошото е, че още при първото поколение комари трябва да бъдат напръскани, а това пак е проблем. Ако напръскаме дадена площ срещу комари, ще унищожим пчеличките. И става екопроблем.

- Каква е превенцията тогава?

- Всеки, който е в зона, където вижда, че има комари, трябва да ходи максимално добре облечен, да употребява репеленти - вещества, които спират комарите, да спи в стая с мрежи, които пречат на комарите да навлязат в стаята. Балдахина не смятам да препоръчам, защото става много задушно. И да пият витамин В1. Комарите не понасят миризмата на витамин В1. Ние сами трябва да се пазим.
Знаем какъв е вирусът.

- Има ли ваксина срещу вируса?

- Мисля, че се разработва в момента такава ваксина. Като я произведат, пак ще има проблем, защото, когато имаме ваксина за дадена болест, казваме - о, тя вреди на здравето на децата, като няма ваксина- защо няма. Ние като хора, които се занимаваме с медицина и наука, сме длъжни да предложим на хората средство за предпазване.

- Има ли у нас достатъчно подготвени специалисти, които да се справят с този вирус?

- Имаме добри вирусолози, клиницисти също, моята клиника е така обзаведена, че комар не може да влезе в нея. Не е тежка болестта, въпросът е, че голямата дейност трябва да извършат специалистите по превантивна медицина. А затова се искат пари. Не зная кой ще ги субсидира. Там е центърът на мишената, където трябва да ударим, за да се предпазим.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай