"Цанков камък" е добър проект, но реализиран с грешки

Скъпата енергия от ВЕЦ-а може да се окаже евтина на балансиращия електропазар, казва проф. Атанас Тасев

"Цанков камък" е добър проект, но реализиран с грешки | StandartNews.com

- Проф. Тасев, защо сега, 7 години след пускането му в екплоатация, се появи този шум около хидроенергийния възел "Цанков камък"?

- Аз не съм политик и политически интриги около "Цанков камък" няма да коментирам!
От чисто експертна гледна точка мисля, че вече стана ясно на цялото общество, че в момента е спряна експлоатацията на хидровъзел "Цанков камък", за да може да се реши един чисто технически проблем - нарушаването на геомембраната на язовира, поради което събраните количества вода, които и без това не са огромни, изтичат не по предназначение.
Всеки технически грамотен човек знае, че когато водата отива в скалите, тя поражда свлачищни процеси. А всъщност големият проблем на "Цанков камък" е именно геотектониката. Скалите там са особени, порести, неустойчиви - нещо, което е било открито след като е било започнало строителството, което, с цел подобряване на хидроизолацията, е наложило покриването на язовирната чаша с геомрежа.
Така че този технически проблем е открит и след един кратък ремонт язовирът ще продължи да събира вода и няма да има последствия нито за екологията, нито за населението в региона.
Самата язовирна стена е шедьовър на инженерната мисъл и на хидроенергийното строителство. Така че само който не е видял какво представлява стената на яз. "Цанков камък", може да приказва разни глупости!
Проблемът на проекта са лошо направените предварителни геоложки проучвания на скалите.
Иначе - и като идея, и като реализация, "Цанков камък" си е един много добър проект. Но от гледна точка на електроенергийната система хидроенергийният възел "Цанков камък" няма особена стойност. Това са само 80 МВт (2х40 МВт) високонапорни турбини, което не е много. Но трябва ясно да се каже, че всъщност идеята на проекта "Цанков камък" беше друга. Той реализира една много стара мечта на хидроинженерите на НЕК - да оползотворят напълно хидроенергийния потенциал на Родопите.
Затова те се насочиха към реализация на "Цанков камък" едва след като беше блокиран по-големият проект "Горна Арда". Преди това "Цанков камък", който е също много стара идея, просто стоеше в сянката му.
На практика ролята на яз. "Цанков камък" е да бъде изравнител на водостока от яз. Доспат след неговия ВЕЦ "Тешел", като регулира нивото на водите чак до язовирите Въча и Кричим по цялата хидроенергийна каскада Доспат - Въча, в която още влизат и ВЕЦ-овете "Въча и "Кричим", както и ПАВЕЦ "Орфей". Разбира се, далеч не на последно място, знаете, тези водни централи работят в подвърхов и върхов режим. А сега - с либерализацията на електронергийния пазар и особено след появата на ВЕИ-тата, ВЕЦ-овете ни са най-добрият компенсатор на 24-часовата неравномерност на производството на електроенергия в България.

- Поради липсата на газотурбинни централи, за които само говорихме, но така и не построихме?
- Така е, но с уговорката, че електроенергията от ГТЕЦ е значително по-скъпа от тази от ВЕЦ.

- Без ВЕЦ-ове като "Цанков камък", за който политици още преди 7 години твърдяха, че той ще възстанови инвестициите след 1000 години.
- Отново повтарям, че аз съм експерт и политически изявления не искам да коментирам! Да, електроенергията от ВЕЦ "Цанков камък" е скъпа, но пак повтярам, че тя има значение за оползотворяване на хидроенергийния потенциал на Родопите. Така че на ВЕЦ "Цанков камък" никой никога не е гледал като на някаква значима генерираща мощност, а единствено и само за подвърхово и върхово натоварване, където, отлично знаете, че в отделни случаи цените на Българската независима енергийна борса стигаха до 2400 лв. за МВтчас пикова енергия. Знаете също, че сега най-интересния електроенергиен пазар е пазарът на дебалансите. Именно защото дебалансите са много скъпи, очевидно скоро ще се появи и необходимост от изграждането на газотурбинни централи и те именно на този пазар вече ще бъдат икономически обосновани. Защото енергията, която не достига на един консуматор, ще се купува на балансиращия пазар много скъпо - 2400-3000 лв./МВтч пикова енергия, а тази, която е в излишък, ще се изкупува обратно на много ниска и даже на нулева цена. Така че в един момент скъпата енергия от ВЕЦ "Цанков камък" може да се окаже дори много евтина и ефективна на балансиращия пазар за овладяване на динамиката на електроенергийната система на страната.

- Навярно това е и причината да бъде сключено навремето българо-австрийското правителствено споразумение за реализиране на "Цанков камък"?
- Да, "Цанков камък" е политически и екологичен проект, който е трябвало да се реализира по схемата "съвместно изпълнение". Какво означава "съвместно изпълнение"? Това означава, че възвръщаемостта на проекта ще става не от цената на произведената електроенергия, а от т.нар. "зелени сертификати" - и именно поради това аз го наричам екологичен проект.
От друга страна тогава Европейската комисия беше определила фирми - западни, разбира се, да работят по тази схема, като конкретно за проекта "Цанков камък" изборът падна върху фирми, доказали се в подобен вид строителство на хидроенергийни проекти в Централна Европа. Кредитирането на проекта също беше експортно - от консорциум от австрийски банки. Именно съвместното изпълнение и гарантирания паричен поток през "зелените сертификати" даде възможност това кредитиране да се извърши при много благоприятни условия. И ако не се беше наложило да се строи чисто нов път, както и да се укрепва коритото на водното огледало, проектът щеше да бъде просто перфектен.

- Какво значи "перфектен"?
- Означава, че България, без да похарчи нито лев, щеше да придобие язовир и една ВЕЦ. Щеше да бъде, ако са били отчетени предварително, разбира се - ако това е било възможно, всички геоложки проблеми, които са възникнали в процеса на самото строителство на обекта.

- И именно тези лоши предварителни геоложки проучвания са довели до оскъпяването на проекта и съответно - до сключването на тези 4 допълнителни анекса към първоначалния договор?
- Да. Защото когато започваш един такъв мащабен и сложен проект, всичко, което е свързано с геология, може да се промени тотално. Освен това мои приятели - експерти пътищари, смятат, че ако е трябвало да се направи идеален нов път там, то той е трябвало да бъде по схемата: тунел - виадукт - тунел - виадукт. А нашите хора, за по-евтино, са взривявали хълмове и откоси, които и сега продължават да се свличат и поради това пътят там е в изключително тежко състояние. Именно поради това дълго време АПИ не искаше пътя и не зная накрая дали реши да го вземе. А ясно е, че тези взривове са станали и причина за нарушаването на стабилността на скалната маса в района, навярно - и под язовира. Така че, както винаги, са се получили поредица от проблеми, които - както изглежда, са решавани не по най-добрия, а по най-евтиния начин.
Така, в крайна сметка, днес имаме един много красив, но и много скъп път в лошо състояние.

- Значи вместо да го направят много скъп и сигурен, проектантите решили да направят този прословут път по-евтин и по-несигурен?
- Да, както винаги накрая евтиното винаги излиза много по-скъпо. Това е и мнението на мои приятели, експерти в АПИ, с които често работя - че ако пътят е направен с много тунели и виадукти, днес той щеше да бъде едно шосе от швейцарски тип и нямаше да има тези проблеми.

- Тъй като хидровъзелът е собственост на НЕК, както винаги, контрата си остава в националната ни енергийна компания. А какво е влиянието на "Цанков камък" на регулирането на водостока към Турция, който си е проблем от десетилетия и ни създава проблеми с комшиите?
- Това беше и другият замисъл на проекта, защото много по-лесно е да улавяш водите междинно и след това плавно да ги изпускаш, отколкото да ги оставиш да изтичат неконтролирано, стихийно. Защото като дойде голямата вълна, някой трябва да я поеме. А кой я поема? Естествено - язовирите, ако ги има, разбира се. След което водите се изпускат планово - както за напояване, така и, между другото, за производство на електроенергия, така че да няма наводнения. А Въча, на която се намира цялата тази каскада от три язовира, три ВЕЦ-а и един ПАВЕЦ, на практика е втората най-пълноводна река на Родопите след Арда. Тя се влива малко след Кричим в р. Марица, която, както неведнъж бяхме свидетели през последните години, залива обширни територии в Турция и предизвиква огромни материални щети и дори взема човешки жертви. А това води до напрежение в двустранните ни отношения. Така че "Цанков камък" не е един ВЕЦ, строен за производство и продажба на електроенергия, а за да използва водите така, че реши поне частично проблема с наводненията в Турция.
Затова, често казано, аз не виждам друга причина, освен политическа, да се вдига именно сега целият този шум около "Цанков камък". Но това, пак повтарям, е съвсем друга тема и тя категорично не е моя! А, както ни е известно и от историческия опит, и от народната мъдрост - всяко чудо - за три дни! Така ще е, поне според мене, и с шума около "Цанков камък"!

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай