06:15 ч.

20.08.15

4 мин.

4001

1

0

Трябва да работим, а не да критикуваме

от Стандарт |

Трябва да работим,  а не да критикуваме

Надпреварата за млад медик вече тече с пълна сила. "Стандарт" събра предложенията за най-добрите лекари до 40 г. у нас. Както и за болничните мениджъри, които им дават шанс да се развиват в България. Тримата първенци сред лекарите ще получат 1-годишни стипендии в размер на 400 лв. месечно. Инициативата е част от кампанията "Млад медик" на в. "Стандарт", която се провежда заедно с Министерство на здравеопазването, Българския лекарски съюз (БЛС) и Дарик радио. Критериите, по които ще се оценяват кандидатите, са разработени съвместно с БЛС и Гражданска инициатива "Млади лекари за ново здравеопазване" и можете да ги видите на сайта ни - www.standartnews.com.
Диагнозата на здравната система е "оцеляване"


Парите за здраве се удвоиха, а качеството е същото, казва д-р Александра Червениванова
- Д-р Червениванова, защо избрахте да учите медицина?


- Изборите, които правим, са тези, които ни определят като същност. Здравето е най-висшата ценност за мен и затова му се посвещавам.


- Какво ви накара да се ориентирате към специалността, която следвате?


- Дишам - значи живея. Най-кратката дефиниция за моя избор на специалност. Медицината на вътрешните болести дава възможност за многопластово мислене, за комбинативност. Тя е предизвикателство за аналитичния ум на всеки специалист.


- Вярвате ли в Хипократовата клетва или смятате, че няма място за нея в комерсиализираното ни общество? Кой е най-важният принцип в нея според вас?


- Хипократовата клетва е наивна и вечна! Ако се вземем твърде на сериозно и я анализираме задълбочено, то вероятно аргументирано ще отхвърлим или най-малкото осмеем отделни части от нея. Хипократовата клетва е по-скоро символ на непреходната роля на лекаря - да помага на болните и да обучава други лекари след себе си. Това са най-важните принципи, които аз намирам за себе си.


- Като лекар кои са най-важните професионални принципи за вас?


- Първостепенен приоритет е здравето на болните.
Все още съм в етапа от професионалното си развитие, в който се уча, но в дългосрочен план и като естествено продължение на най-важните принципи от Хипократовата клетва ще положа максимални усилия, за да се изградя като специалист и да предам наученото и на други лекари.


- Какво мислите за здравната система в България? Дава ли тя достатъчно възможности за добро лечение и за нормално практикуване на медицина?


- Диагнозата на здравната система е "оцеляване" и е консенсусното мнение. Сигурна съм, че върху него ще се обединят болшинството лекари, пациенти, политици и др. Много е лесно да си критичен към системата, особено отвътре.
Всички ние, и аз включително, трябва да правим малки стъпки, за да подобрим системата. А то е просто - трябва да работим, а не да критикуваме.


- Смятате ли да останете и да работите в България? Защо?


- Твърдо да! Основният ми мотив са колегите, с които работя. Оценявам, че имах шанса да попадна в мотивиран екип с много високи професионални стандарти и същевременно чудесни колегиални отношения. Всеки ден подхождам егоистично, опитвайки да взема максимално много знания и know-how от всеки от тях.


- Кои са основните пречки пред младите лекари у нас?


- Млад лекар звучи добре на лист хартия - красиво и отговорно. Но у нас е като клеймо - несигурност, постоянна смяна на правилата, повсеместна липса на самочувствие. Всичко това се компенсира от безгранично чувство на оптимизъм и надежда за утрешния ден, все още присъщи за младите лекари.


- Какво искате да се промени в здравната система?


- Отговорът на този въпрос не е непременно свързан с обичайните заявки за увеличаване на финансирането в здравеопазването. Парите за здраве у нас се удвоиха за последните 5 години, но качеството на услугата е останало почти неизменно. За това отговорност носим всички в гилдията. За мен решението е радикално, но същевременно просто - минимизиране на солидарния принцип, на който е изградена системата.


- Какво бихте казали на хората, от които зависят промените?


- Твърде амбициозно е да откриваме топлата вода. И много наивно. Имаме шанса и възможността да използваме на готово успешните решения в здравните системи на най-развитите страни в света. В най-общ план трябва да се повиши конкурентността - както на ниво лекари, така и на ниво институции, отговарящи за разпределението на ресурсите при здравните услуги.


- А на пациентите?


- Бъдете отговорни към собственото си здраве, бъдете търпеливи и уважителни към медицинския персонал. Не пушете!


Д-р Александра Червениванова е на 29 г. Тя е завършила МУ-Пловдив със среден семестриален успех 5.08 и 5.80 от държавните изпити. Специализант е по пневмология и фтизиатрия във Военномедицинска академия. Преди това е работила в МБАЛ "Пазарджик". 13 са публикациите, в които е участвала като част от авторския колектив. Изнесла е 2 лекции на научни медицински форуми. Омъжена е.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

б хбй · 15:18 · 25.08.2015
Критиката движи прогреса.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент