Стоунхендж бледнее пред Перперикон

Татул и Белинташ са праисторически катедрали, търсим Библията им

Стоунхендж бледнее пред Перперикон | StandartNews.com

България може да е люлката на цивилизацията, но не я рекламирате, казва Робърт Бовал

България е люлка на цивилизацията, вярва при експедиция в Източните Родопи световноизвестният изследовател и автор на бестселъри Робърт Бовал. Наистина ли Белинташ и Татул са по-стари от пирамидите? Как можем да засенчим Стоунхендж? И защо пренебрегваме чудесата, които крие България? Археоастрологът Бовал отговаря пред "Стандарт".

- Г-н Бовал, какво провокира интереса ви към България и какви са резултатите от близо едноседмичната ви експедиция в Източните Родопи?

- Дойдох в България за първи път през миналата година по покана на БНТ, за да дам интервю и да бъде направен филм за моите проучвания и теории. Тогава видях някои места и бях много приятно изненадан. Нямах никаква идея, че у вас има такива изключителни древни комплекси. И като специалист по древните култури, заедно с моите колеги, решихме да се върнем и да хвърлим по още един поглед. Аз гледам на тези места, които видяхме в България, като на праисторически катедрали. За съжаление обаче към тях няма написана Библия, за да хвърли повече светлина върху това защо са изградени и за какви цели са служели. Очевидно е, че това са култури, които са почитали и наблюдавали небето и неговите светила. Ние трябва да намерим Библията, с чиято помощ да разчетем тези древни катедрали - това е и целта на включването на колегата ми Томас Брофи в експедицията. Той е работил към НАСА, а в момента е преподавател. Аз от своя страна съм специалист по археоастрономия и съм изучавал дълги години древния Египет.

- Колко древни, според вас, са древните култови комплекси в Родопите - Белинташ, Татул, Харман Кая, кромлехът при Долни Главанак?

- Няма никакво съмнение, че част от тези места като кромлеха при Долни Главник са древни обсерватории. Остава единствено да се датира мястото. Сигурен съм, че местните учени вече са направили това. Но винаги е добре, когато се влива нова кръв в науката. Нашият екип има вече опит с оспорване на теориите на официалната наука, предлагайки решения, които не оставят въпроси и празнини. И могат да обяснят случвалото се преди хилядолетия. Все още е твърде рано за теории, но първият поглед на тренираните очи на астронома ни Томас Брофи, геолога Робърт Шок и моят опит на археоастроном показват, че всъщност култовите комплекси в Родопите са много по-стари, отколкото ги датира официалната наука. Предположенията ни са, че те са значително по-стари от 4000 - 5000 г. Естествено все още е твърде рано да се твърди със сигурност, но това е нашето усещане, базирано от опита ни в проучването на древни комплекси по целия свят - от Египет и Турция до Южна Америка.

- Свързани ли са тези древни цивилизации? Например тази, чиито следи се намират в Родопите и според вашия екип са на 8000 г., и египетската, построила пирамидите според трудовете на Робърт Шок 10 500 г. преди Христа?

- Не можем да говорим за връзка. Но е сигурно, че тези знаци са оставени от много древна цивилизация, а комплексите датират много преди времето, към което официално са датирани. Официалната датировка е заради култовите предмети и керамика, които са намерени там. Това обаче не означава, че каменните структури са на същата възраст. Според нас те са от значително по-древен период. Според нас тези свещени места са наследени от траките. И тази теория се подкрепя от факта, че край Варна е открито най-старото обработено злато в света, дело на хора от преди 7000 г. Очевидно е, че това е дело на много изтънчена цивилизация, която надхвърля представите за пещерните хора. Така че тези факти заедно говорят не просто за античност, а за изтънчена древна култура и цивилизация. И това може да промени целите представи за България. Защото, макар и много малка страна, може би вие сте люлката на цивилизацията, семето, от което са поникнали всички останали изтънчени цивилизации през вековете. Всички ние търсим мястото, откъдето е започнало развитието, където е първата цивилизация. Общество, в което има всички продукти за сместа, която днес наричаме цивилизация - с митове, изкуство, религиозен ред. Варна като че ли отговаря на тези условия.

- Мислите ли, че България може да се превърне в новия Египет и да провокира подобен интерес?

- Ако България наистина се окаже люлката на цивилизацията, естествено е това да привлече много туристи. За нас, като специалисти, беше изключително вълнуващо преживяване да видим тези места, макар че сме проучвали древни монументи по целия свят. За мен най-интересно бе посещението на кромлеха при Долни Главанак. Безспорно обаче най-драматичното място за посещения на туристи е Перперикон. Това е едно изключително място, с прекрасно местоположение. И това, което ме изненада изключително много, е, че и при двете ми посещения - през миналата година и само преди дни, бяхме сами на това уникално място, без тълпи от посетители. А там трябва да е пълно с туристи. Пред Стоунхендж по това време на годината, в отпускарски сезон, ще видите хиляди хора. Дори може да не успеете да се доберете до там заради огромните опашки. И трябва да повторя - до миналата година, дори аз като специалист, нямах идея, че подобни места съществуват в България. Така че явно нещо не се движи в правилната посока при вас. Защото наистина имате уникални места, с прекрасни местоположения, а светът не е чувал за тях.

Ако бяха в Англия или Франция, щеше да има тълпи от стотици хиляди посетители годишно. Най-успешно и бързо това може да се случи с предавания по някоя от големите телевизии като "Нешънъл Джиографик", "Хистъри" или "Дискавъри". Перперикон е много драматично място, което може да си съперничи с най-големите европейски забележителности. Но ако питате 100 човека по света дали са чували за Стоунхендж, всички ще ви отговорят положително. И никой от тях вероятно няма да е чувал за Перперикон. Трябва да направите нещо в тази насока. На ако това, което видяхме, е наистина както мислим и се надяваме - люлката на цивилизацията, от която е започвало всичко, тогава би трябвало наистина тук да идват много туристи в бъдеще.

- Планирате ли книга за местата в Източните Родопи, които посетихте?

- Рано е да се говори за това, но може би ще има такава. Направихме същото и за Египет. През 90-те, когато започнахме нашите проучвания върху пирамидите и другите древни монументи, заедно с д-р Робърт Шок отправихме предизвикателство към статуквото в науката. И въпреки последвалите много дебати, противоречиви мнения и оспорване на нашите теории за възрастта на пирамидите и връзката им със съзвездието Орион, работата ни предизвика огромен интерес към Египет. Въпреки че страната и преди това бе много позната и известна дестинация. Тук ние отново сме изправени пред едно откривателско пътуване. Аз нямах представа отново какво ще видим. През последния ни ден в България почти между другото бяхме попитани дали искаме да видим и едно друго място. И така се озовахме пред кромлеха при Долни Главанак, който според мен спокойно може да бъде наречен българския Стоунхендж. Ако това се случваше във Франция, предварително щяхме да бъде засипани с каква ли не информация за това уникално място, така че да бъде провокиран интересът ни. А сега се озовахме там като че ли между другото. А кромлехът определено е изумителен. Като че ли вземате за даденост тези места и не им обръщате нужното внимание. Вашият Перперикон е значително по-драматично място за посещения от Стоунхендж, там намирате смесица от праистория и класическа такава. Всичко е събрано в едно.

- Според вашата теория всички тези древни свещени места по света са били ориентирани към Слънцето или определени звезди. Доказвате, че египетските пирамиди са построени като огледално копие на пояса на Орион. Към кои звезди са насочени култовите места в Източните Родопи според вас?

- По редица детайли можем да заключим, макар и все още по-скоро като предположение, че са ориентирани, подобно на египетските монументи, към южните звезди. Основно към Сириус и Орион. Естествено другата звезда, която е служила за ориентир, е Полярната и съзвездието Голяма мечка. Като че ли звездите са диктували поведението на тези древни цивилизации и това, което се е очаквало от тях като общество. Те са четели небесните знаци и са се опитвали да пресъздадат небесния ред на земята. От това е зависел и ежедневният им живот и препитание. По-интересното е обаче, че именно звездите могат да се окажат ключът към една от най-големите археологически загадки - защо древните общества като че изведнъж изоставят и напускат местата, на които са живели и са изградили своята цивилизация. Сякаш нещо им е казало просто да си тръгнат. И тази миграция не е логична, а като че ли религиозна. Едно от възможните обяснения според мен е именно движението на звездите. Тези древни общества са били обсебени от задгробния живот.

Дори за нашето модерно и развито днес общество е загадка какво се случва след смъртта. Още тогава хората са търсели отговора на този въпрос. И често са отъждествявали идеята за смъртта и задгробния живот с небесното, звездно царство. Те са фиксирали своята идеология и религия върху звездите, които никога не умират. Заради перцесията обаче дори тези звезди след години се скриват от хоризонта. Те обаче все още продължавали да се виждат от места, отдалечени на стотици километри. И тези древни общества може би са тръгвали след звездите и търсели да се заселят на място, където те отново не залязват. Може би шаманът е казвал - "нашите безсмъртни звезди залязват, трябва да се преместим на място, от което боговете ще ни позволят отново да ги виждаме и те ще живеят". Открихме доказателства за подобно преселение в Египет - от юг на север. Според нас те са следвали звездите и дори са наричали себе си Следовниците (The Followers). Надяваме се да намерим тези следи от тези Следовници и в България. И всъщност може дори да се окаже, че цивилизацията от Родопите, ако се докаже, че намереното тук е изградено преди египетските монументи, е предшествала тази от Египет и тук не са живели Следовниците, а техните предци. И това може да промени всичко.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай