По-големи заплати и бой по лошите е новият сюжет

По-големи заплати и бой по лошите е новият сюжет | StandartNews.com

Управляващите в момента трябва се страхуват повече от себе си, отколкото от протести, казва политологът
Първан Симеонов

- Г-н Симеонов, трябва ли да се притеснява властта от шумно афиширания протест на емигрантите, който събра едва няколкстотин души? Някои го нарекоха Фарс, бутафория, лумпениада - какво определение му подхожда според вас?
- Дали като част от волен или неволен план на властта, но такива протести служат само да обезсърчат други протести. А нека не забравяме, че предварително той бе представен като "напънала се планинната, родила мишка...". Генерално властта не бива да се притеснява от този протест. Управляващите в момента трябва се страхуват повече от себе си. Вече втора седмица те не могат да излязат от ситуацията с министерските оставки, в която се набутаха сами. Ако това продължи още малко, ще разклати най-важното - стабилността, усещането, че има единоначалие в страната. Ако се проточи тази сага - Борисов иска нещо, а партията не му дава, тръгне да сменя някой, но пък му намерят нещо в биографията - това ще бъде нова ситуация за властта, на която тя трябва да намери бързо отговори.
- Кои са най-големите рискове пред управляващата коалиция през новия политически сезон ?
- Първото е изхабяването на управляващите. Те са вече 10 години във властта и това винаги води хората до търсене на нещо ново. Не толкова стремеж да ходят при опозицията, по-скоро някъде съвсем другаде - да сменят модела, системата и т.н. Въпросът е, че това вече не е толкова лесно, колкото беше преди. Опозицията е силна, отделно от това президентът Румен Радев се позиционира много яко като контрапункт. На всичкото отгоре са появиха и вътрешни разделения в ГЕРБ - между Борисов и Цветанов. Те наистина приличат на тактически ход, ама си звучат на два гласа.
- Какви са шансовете на кабинета да изкара пълен мандат ?
- Не са лоши. Аз винаги съм казвал, че Борисов има всички шансове да изкара пълен мандат и управляващите се стараят ден след ден да го изтикат. Още при подписването на коалиционното споразумение ГЕРБ и Обединените патриоти доста искрено се зарекоха, че ще изкарат пълен мандат.Освен това икономиката на страната расте,безработицата намалява - и това са благоприятни обстоятелства. Борисов получи и международна легитимация по време на европредседателеството. Въпросът е дали ще може да разкаже нова приказка, както разказваше за магистрали, после за Западните Балкани.
Народът иска "нова приказка".
- Коя би могла да бъде тази нова "приказка"?
- Най-добре би било тя да е свързана с нарастването на доходите. Отделно от това благодарение на Специализираната прокуратура, която вярвам е независима, се налага тезата, че "властта в България погва лошите". "Даваш повече пари и гониш лошите" - това се нелоши сюжети. Кусурът им е, че тръгнеш ли да обясняваш на хората, че ще даваш повече пари, наистина трябва да ги дадеш.
- Станахме свидетели на поредния епизод на войната между президент и кабинет по повод неподписания указ за освобождаване на главия секретар на МВР Младен Маринов. Игра на инат ли бе това на Румен Радев или той си отмъщава, че Бойко Борисов оглави делегацията за сесията на ООН в Ню Йорк?
- О, не ! Първо, Радев за това бе избран - да бъде опонент на управляващите. Президентът може да продължава така и това ще се харесва на българите. Радев се опитва да оглави трите типа опозиция - единия откъм БСП, другия откъм градските либерали в София и третия откъм протестиращите.
- Кой какво печели и кой какво губи от това противопостяване между президента и управляващите?
- Радев ще изгуби, ако прекали, ако пресоли манджата, както се казва. А Борисов според мен вече губи, защото той влезе в спор. Доскоро премиерът оставяше втория човек в ГЕРБ - Цветанов, да влиза в спорове и това беше много добре за него. Защото тогава се карат партията ГЕРБ и Радев. И в този смисъл Цветанов се превръщаше в един дребен партиен фар, докато Борисов грееше отгоре. Какво става обаче в главите на хората по отношение на Борисов и Радев като двойка сходни политически титани - мъжкари, генерали? Единият сега идва, а другият пък може би си отива. И тази несигурност, ако погледнем много години назад, може да се окаже, че е била фаталното, от което започва низходящия тренд при ГЕРБ. Разбира се, много пъти е изглеждало така и винаги партията е намирала някакъв изход. Предполагам, че и сега ще го намерят. Но във всеки случай в обществото вече има усещането, че Борисов губи монопол върху приказването. Има вече доста авторитети, които също приказват. И ако се окаже, че той вече губи и монопола върху случването на нещата, както в този вече половин месец, това би било много лошо.
- Конфликтът между Радев и Борисов увеличава ли шансовете за появата на президентска партията ?
- Не. Според мен президентът казва друго. Не става дума просто за едни нови избори, които могат да сменят само управляващите, а че моделът е сбъркан. Неговото изказване е от типа: "През мене трябва да мислите промяната. Следвайте ме и разговорът за бъдещето ще има продължение..." Би било прекалено елементарно, да мислим, че целта на Радев е президентска партия. Той играе в по-дълъг хоризонт.
- Проточилата се смяна на тримата министри ще изиграе ли ролята на отдушник за критиките към властта или Борисов ще бере негативи, че трудно намира подходящи кадри?
- Отдушник щеше да бъде, ако министрите вече бяха сменени и имаше министри, за които да кажем: "У-ау!". Така си казахме, примерно като смени Николай Петров с Кирил Ананиев. Или пък навремето като смени вътрешния министър и сложи Румяна Бъчварова. Тогава други пък си казаха "Колко хитро го измисли..." Тука нищо такова не става. Той казва нещо, а партията му казва друго. Коалиционните му партньори казват трето. Сега вървят интриги дали "кръгът "Капитал" лобира или пък другият кръг нещо роптае... Вместо развръзка стана завръзка. Отвсякъде това не е готино. Така кутията на Пандора се отваря и бързо трябва да я затворят.
- Как оценявате номинацията на Росен Желязков като вариант за транспортен министър ? Експерт или по-скоро верен на Борисов човек.
- Аз лично мисля, доколкото познавам Росен Желязков, че той е номиниран в качеството си на професионалист. Но тук ще има и друг тип обсъждане. Борисов винаги се е опитвал да балансира, образно казано, между два кръга в страната - прозападен, либерален, който много често свързват с "кръга "Капитал", и един много тукашен, балкански кръг "Кой". И в момента има такъв тип караници. Аз вече ги чувам. Едните викат: "Ами вие направихте интригата с Манолев, за да сложите Росен Желязков.". Свидетели сме на много познатия стил на Борисов - да скарва двама, за да печели той.
- Изявленията и призивите на Волен Сидеров към Борисов не звучат ли като огласено становище на тази част от ГЕРБ, която не приема метода на Борисов да жертва водещи фигури при всяка критична ситуация ?
- По-скоро Сидеров звучи понякога като самия Борисов, в синхрон с него. Срещу Валери Симеонов, който пък звучи в синхрон с Цветанов. Според мен Борисов действа по един много прост начин - той оставя около себе си хора, които се чувстват важни в някакъв момент. Но друг момент естествено е всеки един от тях да се чувства разочарован и започва да се "самоприказва", най-вече пред медиите. Проблемът, който решават патриотите, е по-скоро помежду им,а не с Борисов. Те помежду си трябва да се разберат какво да правят на евроизборите и т.н.
- Доколко е възможно страхът, че може да си следващия отлъчен, да доведе до създаването на вътрешна опозиция в лидерска партия като ГЕРБ ?
- То е достатъчно, че Борисов казва едно, а партията чувства друго. това не е много хранителна среда. Аз лично съм далеч от мисълта за някакъв сериозен конфликт между Борисов и Цветеанов. Истината е, че се обърна изречението. Преди беше така:"Партията винаги говори на два гласа - чрез Борисов и Цветанов", а сега се обърна обратно. И обществото отстрани хвърля едно око на тия неща и си казва: "Ами те две седмица вече не могат да сменят едни министри, на всичкото отгоре Борисов поиска едно нещо пък то не стана като хората..." И това вече не е добре и за самия Борисов. За него е важно да изглежда силен и от него да зависи всичко. Ако не изглежда така, някои ще извикат "Царят е гол!"
- Как ще се развият според вас конфликтите в коалицията "Обединени патриоти" ? Ще играят ли с обща листа на евроизборите или НФСБ ще си потърси други съюзници ?
- Той и Волен Сидеров оня ден каза, че може да си потърси други партньори. Така че, въпрос на политическа злрялост е изборът им. Единственото, което може да се прогнозира е,че всичко е възможно.
- Как ще отиграе ситуацията с Орбан Бойко Борисов ? Патриотите го натискат да подкрепи унгарския премиер, когото БСП вече защити с апломб. Ще застане ли България до Унгария, Чехия и Полша срещу големите в ЕС ?
- Ще го отиграе, както винаги - с многогласие. Борисов казва едно, евродепутатие му гласуват друго, Цветанов отговаря трето. Премиерът няма да рискува да се нареди до Унгария, Чехия и Полша. Ще дава знаци, ще намига и на едните, и на другите, и на третите и на четвъртите. Ще се оптива да бъде добре с всички. Нормално.
Виждаме, че Ева Паунова се е въздържала, а някакви други евродепутати са гласували "против" санкците слещу Орбан. Почти както и в БСП - нещо наполовина. Битката у нас е кой е да българският Орбан. Засега има двама кандидати - ГЕРБ, които много трудно могат да си позволят, защото са на власт, и БСП, които повече могат да си позволят, защото са опозиция.

Матей Бонев

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай