21:00 ч.

07.11.17

6 мин.

0

5

0

Паниката за антибиотици в месото е неоправдана

от Антония КЮМЮРДЖИЕВА |

Паниката за антибиотици в месото е неоправдана

Също като хората, и животните се изчистват бързо от медикаментите, казва д-р Ангел Кунчев, национален здравен инспектор


- Д-р Кунчев, възможно ли е месо с антибиотици да стигне до пазара у нас?


- Сигурно е възможно. След като е възможно човек да подправя паспорти и да минава граници, всичко е възможно, когато не се спазват правилата. Да се говори обаче за масова практика и за това, че българското месо и колбаси са пълни с антибиотици, е абсолютно невярно. Докладът на Европейската агенция по лекарствата, който стана повод за истерията, посочва какви количества антибиотици са внесени в България са в продажба и то от търговците на едро.


- Каква част от тях са стигнали до животните?


- Вероятно голяма част, защото те затова се внасят. Макар, че има и реекспорт и всички го знаят. Немалки количества лекарства, както от хуманната, така и от ветеринарната медицина, отиват обратно към развитите страни заради по-високите цени. Но дори да приемем, че всички внесени антибиотици са използвани от нашите фермери, България категорично не е страната с най-голяма употреба. И второ, има две правила, когато антибиотици се прилагат върху животните. Първото е да се ползват, когато има някакво състояние, което налага лечение с тяхната употреба. Антибиотиците обикновено се влагат в така наречените лечебни фуражи и по този начин се приемат. Второто задължително правило е да се спазва карантинния срок след приемането им. Това е най-важно, защото и хората пият антибиотици, но с урината и потта, по всякакъв начин, за сравнително кратък срок те се излъчват навън и в организма не остава нищо. Същото е и при животните. Ако се спазва карантинния срок, а това го гарантират от една страна производителите със своя подпис, от друга страна- ветеринарните лекари, които работят в тези предприятия, не би следвало, а и аз не мисля, че масово има антибиотици в месото, което се продава у нас.


- Какъв е срокът на изчистване на организма от антибиотици?


- Различен е според вида на антибиотиците. Но срокът не е много голям - от няколко дни до месец става почти пълно изчистване на организма и на животните, и на човека.
Ако някой е решил да пакости и да не спазва правилата, това вече е друг случай. Така или иначе Българската агенция по безопасност на храните има една система за надзор. Тя изследва около 520-530 проби годишно. Не, че са кой знае колко, но от различни продукти- не само месо, а и мляко, яйца, мед. Хващани са много рядко по една -две проби със съдържание на антибиотици. Веднъж бе хванат в мед от миналата година, след това има тетрациклин в едно патешко месо, но това е изключително рядко - от 500 проби само 1-2 годишно. Затова още един път повтарям, че заключението как българското месо е пълно с антибиотици е абсолютно невярно.


- Ако все пак консумираме месо от животни, на които им е даван антибиотик, доколко това застрашава здравето ни ?


- Не е толкова опасно човек да приеме малки количества антибиотик с месото. Нищо фатално няма да се случи. Фаталното е, когато огромни количества антибиотик се изливат, независимо дали в животновъдството, в болници, в козметика, в производство, защото благодарение на този антибиотичен натиск се създават резистентни организми. Тогава вече е страшното, защото оставаме без защита. Така все повече антибиотици стават неефективни. Причината е, че все повече микроорганизми придобиват резистентност спрямо наличните антибиотици.
А нови трудно се създават, защото е много скъпо. Ще стане така, че и за най-обикновените инфекции няма да има с какво да лекуваме.
Има една програма "One health", т.е. "Едно здраве". Хората осъзнаха, че всичко е свързано. Това, което правим с природата, с животните, с екосистемите, влияе пряко върху нас. Животинските болести идват при човека, а човешките- при животните. Грипът е много характерен пример за този процес. Има щамове, които се смесват - птичи, свински и човешки. Затова внимателно следим ситуацията с птичия грип, който всяка година се появява. На много места в Европа възникнаха огнища. У нас птичи грип имаше в четири области. Появи се и в една много голяма ферма в Добрич, която беше добре защитена, но никой не е гарантиран. И там се наложи да се унищожат десетки хиляди пекински патици. След това заразата се появи в Хасковско, после в Сливенско и в Ямбол.
Затова ние сме особено внимателни, когато има едновременно човешки и животински грип, защото това създава възможност за обмен на гени и поява на нови щамове.


- Кои щамове грип ще върлуват тази зима у нас?


- Това, което очакваме, са двата "А" щама, които циркулираха в Южното полукълбо. Единият е "Мичиган", който замести "Калифорния", пандемичният, свински грип. Другият е "Хонконг", H3N2. В Южното полукълбо по-разпространен е "Хонконг", дали при нас ще е така, още е рано да се каже. Възможно е той да е основният причинител. При него има известно изместване, нови варианти. Той си е същият щам, но с леки генетични промени, което прави пък и ваксината не толкова ефективна. И това допълнително създава проблеми. Поне за момента обаче ситуацията е спокойно. Ние все още нямаме изолиран случай в България. Всъщност от 40 страни, които за миналата седмица са публикували данни, само в 10 от тях има отделни случаи на уловени грипни щамове. Това е нормално за сезона, просто още е рано. Повече заразени ще има в края на ноември - декември. В края на януари обикновено грипът достига своя пик.


- Късно ли е вече да се ваксинираме?


- Не е късно. Всъщност единственото правило е, че трябва да имаме двайсетина дена до среща с реалния грипен вирус, защото през това време се изгражда имунитет. Така че през целия ноември, а дори и през част от декември човек може да се имунизира, стига да не ни изненада някоя ранна грипна вълна


- Какви са усложненията от "Мичиган"?


- Нищо особено, класически грип. Това, което публикуват колегите от Австралия, показва, че най-много са засегнати обичайните групи от хора над 60-65 годишна възраст.


- Понеже стана въпрос за прекалената употреба на антибиотици, много хора при грипни симптоми посягат към тях, защото се боят от усложнения. Правилно ли постъпват ?


- Не. Антибиотиците по никакъв начин не влияят върху вируса. Разбира се, може да се наложи прилагането им, но това трябва да стане по преценка на лекар, ако е сигурен, че има добавена бактериална инфекция. Иначе е безсмислено. 


- Защо се допуска масово да се купуват антибиотици без рецепта?


- За съжаление е така. Въпреки че има законодателство и следва това да става с рецепти. Има ли икономическа заинтересованост, обаче нищо не работи. Няма как да има контрол над всяко гише и аптека.


- Има ли бум на заболявания от респираторни вируси в момента?


- Точно в момента е сравнително спокойно. Преди две седмици имаше една вълна, доста осезаема. Протичането не е толкова тежко, не е като грипа, хората рядко си взимат болнични. Но пък даваше доста сериозна дълго задържаща се кашлица. Най-често тези вируси минават и без особено лечение.


- Каква профилактика може да ни помогне преди зимата ?


- Всичко, което укрепва имунитета - витамин C, микроелементи. При един нормален здрав организъм и при едно добро хранене нищо допълнително не е необходимо. Ако има вече някакви хронични заболявания или пък е увреден организмът, тогава има нужда от такава помощ. И задължително избягване на контакти с болни хора, доколкото е възможно.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Д.Димитров · 15:06 · 20.02.2018
ей, като всяко нещо в България всяко чудо за 3 дни.. За съжаление половината от месата като ги приготвиш са на половината набухано Бог знае с какво... Доскоро си гледахме на село, е това е истинско месо. Другият вариант е да взимаме от малкото ферми занимаващи се с това . Ще разгледам посочените Бредас и ще споделя мнение. внимавайте , Какво купувате! Всичко добро!
Николаева · 14:34 · 04.01.2018
и аз предпочитам да взимам от производител или от ферма или от село. В тия вносните какво ли няма .. за съжалемие с право българинът е недоверчив. Послушах ви и за Коледа бяхме поръчали от Бредас хубаво беше. дано през 2018 нещата тръгнат към оправяне
николов · 16:41 · 08.11.2017
В България има сертифицирани ферми, чиято цел е да хранят животните изцяло пасищно. Да, факт са и бг фермерите, които тъпкат животните с какво ли не, но не слагайте всички под един знаменател. Предпочитам да платя повече, но да знам, че на масата ми ще има истинско месо. Ял съм и замразено говеждо и прясно и разликата е огромна. Без да го приемате за реклама (НЕ ПРАВЯ ТАКАВА), по-скоро като съвет последно купихме от БРЕДАС имат онлайн магазин, защото се разфасова говедото и идва при Вас охладено. Поинтересувайте се
Потребител · 06:36 · 08.11.2017
Ако щеш
Потребител · 00:13 · 08.11.2017
нe ти вярвам
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент