Кризата в Македония ни усложнява пътя за ЕС

Кризата в Македония ни усложнява пътя за ЕС | StandartNews.com

Македонският външен министър Никола Попоски бе един от многото външни министри от Югоизточна Европа, които преди дни бяха у нас. Те участваха в среща на първите дипломати на страните от Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа. Пред "Стандарт" Попоски коментира политическата ситуация в Македония и отношенията с България.

- Господин министър, какви са настроенията след отлагането на изборите в Македония?

- Остава да договорим нова дата за избори. Те са част от политическото споразумение, което постигнахме миналото лято. Най-голямата опозиционна партия поиска избори, след това прецени, че е по-добре да ги няма толкова скоро. Няма смисъл да се принуждава някой да ходи на избори с пръчка, особено ако той се е стремял те да се случат по-рано. Със сигурност ще постигнем вътрешно споразумение за това, кога да се случи тази точка от миналогодишното споразумение, а именно изборите. При всеки договор е най-важното да използваме времето за съществени реформи, които ще ни водят напред към ЕС. Това е приоритет. Не заради процедурата, а заради същността на тези реформи, които са предпоставка за по-голяма предвидимост в страната.

- Кога може да се очаква в страната да има избори и възможно ли е да бъде постигнато споразумение между партиите по този въпрос?

- Не мога да посоча дата, на която ще постигнем споразумение за изборите. Знаем, че ще се случи. Колкото по-скоро, толкова по-добре. По-важно е да се предотврати спиралата на нестабилност и да се запази фокусът на реформи, които трябва да се провеждат без значение кой какво мисли за политическата ситуация. Те са обединяващ фактор. Парламентарното мнозинство има стабилна подкрепа и визия за по-нататък.

- Кой спечели от отлагането на изборите и какви са загубите от това решение?

- На пръв поглед не виждам някой да е спечелил нещо. Почти всички загубихме, някой повече, друг - по-малко. Но както вече казах, с пръчка не се кара никой на избори. Особено пък някой, който е искал те да бъдат по-рано от редовните.

- Чути ли бяха протестите на хората?

- Да, разбира се, и бих се борил най-решително всеки да има право да каже своето мнение в моята страна. Мъдростта е в това да имате капацитет да приемете всички мнения, критики и нагласи, така че от всички тях да извлечете това, което е най-доброто за държавата.

- Как ще се отрази тази политическа криза на пътя на Македония към ЕС?

- Без съмнение усложнява пътя към ЕС. Много по-малко се говори за неправилното отлагане на преговорите за членство в ЕС с Македония. Почти се забравя. Много повече се представят драмите, свързани с политическия сблъсък у дома. Макар че политическите сблъсъци са регионален спорт номер едно. Без съмнение това ни струва много скъпо. Лично аз съм убеден, че и това ще се преодолее и ще излезем по-силни. Но решенията трябва да си намерим само с наши средства. Никой отвън няма да ни помогне, ако не си помогнем сами.

- Кога да очакваме финализиране на Договора за добросъседство между България и Македония?

- Много по-важно от самия договор е начинът, по който ще стигнем до него. Дали ще бъде тренировка на мускулите или честна сделка между страни партньорки. Досегашният подход насърчава. От двете страни се опитваме да разберем загрижеността на другия на отворен принцип. Исторически в Македония имаме чувството, че когато съседите ни искат нещо от нас, искат да ни вземат душата. И ние сме хора с достойнство и не сме възхитени, когато получаваме такова впечатление. Вярвам, че можем да успеем. Срокът не трябва да е приоритет, а нашето партньорство в рамките на ЕС. Широтата, с която разговарят хората в работните групи от двете страни, е добър сигнал за процеса.

- Как оценявате развитието на отношенията между двете страни, откакто вие сте външен министър?

- Обективно погледнато, имахме и тъмни периоди с чувството, че успех за България е да се предизвиква Македония. С повече колебания, аз вярвам, че в момента сме може би в етап, в който комуникацията е на най-високо ниво, поне през последните 5 години. Може би политическите вълнения, които са се случили в двете страни, ни направиха всички по-мъдри. И повече ангажирани в дългосрочен план да си създаваме искрени приятелства. Това са Балканите, не е Скандинавия. Но без отрезвяване на мислите ще се отдалечим още повече от Скандинавия по манталитет и икономически стандарт. Второто е по-голям проблем. Затова трябва решително да се посветим на изграждане на добър климат между нас и в региона, защото това ще ни помогне да създадем инвестиции и работни места. Тук България и Македония са с напълно еднакви интереси.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай