14:30 ч.

20.03.17

4 мин.

0

1

0

Доларът ще поскъпне, свършва периодът на евтините пари

от Ивета Иванова |

Доларът ще поскъпне, свършва  периодът на евтините пари

Красен Станчев, икономист

- Федералния резерв на САЩ повиши водещата си лихва с четвърт процентен пункт миналата седмица. Ще повлияе ли това на европейските банки и в частност на българските?
- Върху европейските банки директно няма да има влияние. Но вероятно ще изиграе роля върху лихвените проценти на Европейската централна банка (ЕЦБ). Но не веднага. И след това през европейския лихвен процент ще повлиява върху банковата система на Европейския съюз (ЕС). Но при всички случаи, дотолкова, доколкото спестяването и кредитът могат да бъдат в различни валути, очевидно ще имаме покачване на лихвите, ще имаме влияние върху пазара на валути. Вероятно доларът ще започне да се търси повече, тоест ще поскъпне. Което не знам как ще се отрази на търговската политика на САЩ, има няколко въпросителни по този повод. И в крайна сметка, вероятно лихвените проценти и по депозитите ще се вдигнат.


Ще има и известно качване на инфлацията


Което не е задължително да се отрази на България. Вътрешните проблеми на пазара на кредити, особено след КТБ, са по-важен фактор, отколкото пазарът на валута и лихвените проценти на Федералния резерв или на ЕЦБ. Имам предвид няколко елементарни неща, например КТБ. Колкото и малко пари да не бяха прехвърлени в други банки, то в крайна сметка имаме търсене на ипотечни кредити, включително за закупуване на жилища и недвижимост, която още не е построена - на зелено. Това ще влияе върху лихвените проценти повече, отколкото някакви глобални неща. Но глобално, в общи линии, свършва периодът на евтините пари. Ако не веднага, то


ЕЦБ все пак ще вдигне лихвените проценти с малко


и в еврозоната.
- Кои са причините, заради които продължава вдигането на лихвите от Федералния резерв?
- В общи линии, лихвите са доста ниски, така че това не е кой знае какъв проблем. Въпросът беше в това, че имаше прекалено дълго време много ниски лихви, това не може да продължава до безкрайност. Второто важно нещо покрай проблема с ниските лихви е, че, така или иначе, вероятно в крайна сметка ще се забави растежът, ако всички започнат да имитират подобно поведение. Но не си представям някоя централна банка да действа рязко. Тоест увеличенията ще бъдат четвърт от процента, или най-много половин процент.
- Какви са предимствата и опасностите пред влизането на България в еврозоната?
- От полза ще бъде при всички случаи поевтиняването на кредитите, не значително, но все пак ще е добре.


Най-същественият ефект ще бъде премахването на валутния риск


което обаче може да създаде други рискове. Донякъде ще се облекчи кредитът за български юридически лица най-вече в евро, но ще се облекчи и кредитът на правителството в евро, което означава, че основният риск ще бъде фискален. Доста е вероятно българските правителства, които и да са те, да предпочитат да взимат дълг, отколкото да оправят проблемите. Тоест, възможен е един гръцки сценарий. Като ситуация на финансиране на текущи приоритети в политиката, с взимане на дълг, което е доста опасно. Това може да е сред отрицателните последици.


ЕС и еврозоната (повече от ЕС) не се славят с добра фискална дисциплина


Ако вземем Гърция, за последните 10 години те имат 18 пъти неспазване на изискванията за дефицит. Португалия има 16, Германия има 7, Обединеното кралство 9 или 10. При такава липса на дисциплина в еврозоната, това е най-големият риск за всяка една присъединяваща се страна.
- Какви са основните задачи от икономическа гледна точка, с които трябва да се захване бъдещият парламент?
- Очаквам, че ще има някаква форма на коалиционно правителство. Не очаквам голяма разлика от това дали то ще бъде с лява ориентация, или с центристка, например. Смятам, че


трябва да се премахне т.нар. данък "Печалба", трябва да се премахне специалното данъчно третиране на едноличните търговци, да се премахне патентният данък


Това са относително елементарни промени. По-сложна е промяната в Кодекса за социално осигуряване. Стана ясно каква ще е посоката, но нещата трябва тепърва да се донаправят там. Трябва да има изравняване на тежестта на първия и на втория стълб на пенсионната система. Другото нещо, което ми се струва много важно, е съкращаване на разходите за социални програми, защото в момента те са страшно неефективни. И не на последно място - приватизация. Другото е в областта на образованието - трябва да има по-ясно планиране на образованието, което е свързано с участие на бизнеса в съставянето на програми за обучение - на ученици в прогимназията, на студенти. Това са елементарни неща, които не изискват много пари.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 14:42 · 22.03.2017
Това е най-големия тюрлюгювеч,който ако се изпълни като негова препоръка,направо да фалираме държавата и поемем дестинация за ада./Тоя само трябва да ни услужи с адреса/.
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент