Догодина ще сме в праймтайма на Европа

Трябва да оставим силно послание от първото си председателство на ЕС, казва евродепутатът от ГЕРБ/ЕНП Андрей Новаков

Догодина ще сме в праймтайма на Европа | StandartNews.com

- Г-н Новаков, едно от важните събития през изминалата седмица бе изслушването на кандидата за нов български еврокомисар Мария Габриел. Повече от три часа тя отговаря на въпросите в пленарна зала. Как оценявате представянето й?

- Достатъчно показателно за представянето на Мария Габриел в пленарна зала са реакциите на голяма част от колегите от различните държави-членки и различните политически семейства. Те реагираха много позитивно на начина, по който тя отговаряше на зададените й въпроси. Аз лично бях впечатлен от дълбочината, в която Мария успя да навлезе при отговорите. Показателно е и това, че самото изслушване продължи повече от три часа. Аз съм повече от доволен от представянето й и се гордея, че Мария е част от екип, с който работих толкова време. Убеден съм, че тя тепърва ще се справя още по-добре като част от екипа на председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Не очаквам да има проблеми при избора й за следващ български еврокомисар и съм сигурен, че в пленарна зала ще получи висока подкрепа от другите държави-членки и колегите от различните политически семейства.

- Какви отзиви чухте от колеги по отношение на кандидатурата на Мария Габриел и съответно от представянето й при самото изслушване?

- Мария Габриел е достатъчно добре позната в Европейския парламент, защото тя доказа в качеството си на евродепутат на какво е способна. Нейната визитна картичка тук показва, че тя е един от най-активните евродепутати особено по темите, по които работи. Хората знаят на какво е способна. И в чисто човешки план Мария е успяла да изгради прекрасни отношения с колегите. Именно заради това всички реакции за кандидатурата й, които аз успях да доловя, са изключително позитивни.

- Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер й повери отговорен ресор – цифровата икономика и цифровото общество. Какво означава това на фона на приоритетите, които съюзът си е поставил в посока цифровизация? Какво може да допринесе също така този ресор и за България?

- Даденият й ресор трябва да се разчита като знак за България. Ние получаваме не само отговорен, но и тежък ресор. Тежък ресор, защото в него трябва да се ръководят много ресурсни генерални дирекции. Цифровата икономика и цифровото общество са много бурно развиващи се сфери. Светът се променя всяка секунда по отношение на дигиталните технологии и интернет обществото. Отговорност за еврокомисаря с такъв ресор е необходимостта постоянно да държи адекватни институциите на тези промени. Това е голямо предизвикателство, но съм сигурен, че ще се справим. Имаме нужда от такова силно представителство и ще го направим. Имаме нужда България отново да се върне на картата в Европейската комисия, така че да върнем позициите си, които ни липсваха през последните няколко месеца. Аз съм уверен, че това ще се случи.

- Предстои много важна мисия за страната ни – председателството на Съвета на ЕС, което ще поемем от 1 януари 2018 г. Какви приоритети трябва да поставим – и на европейско, и на национално ниво? Кои са най-важните стъпки от оставащата ни подготовка?

- България ще бъде във фокуса на европейското внимание във всяко едно отношение. Ключовата ни задача е да изберем приоритети, които да прокараме така, че България да остане със силно послание от първото си председателство. Дали това ще бъде бъдещето на кохезионната политика след 2020 г., дали ще бъде интеграцията на Западните Балкани... Важното е България да докаже, че е напълно способна да се справи с ключови задачи. Това е исторически шанс страната ни да успее да завърши важни инициативи, които са част от бъдещето на ЕС. Сигурен съм, че това ще се оцени. Да не забравяме, че България ще председателства ЕС в среда, в която трябва да се справяме с Брекзит, с миграционна криза, с дългова криза в Гърция, с важни въпроси за това как съюзът ще продължи да действа след 2020 г.. Колкото по-добре го отиграем, толкова по-добър ще бъде имиджът, образът на страната ни в европейските институции. Това означава, че по всяко едно досие и инициатива тогава, когато става въпрос за защита на българския интерес, ще бъде много по-лесно да се случи. Ще можем да посочим с пръст това, което България е допринесла за развитието на съюза. И това лесно ще може да се осребри като извоюване на българския интерес по общоевропейски политики. Ние ще сме в „праймтайм"-а на Европа, ще сме на първите страници и то в продължението на месеци. Нека да го използваме като шанс да върнем имиджа на България. Един добър старт на подготовката за председателството ни са и международните визити на премиера Бойко Борисов – във Франция, в Германия, в Турция. Трябва да използваме тази инерция, която сме набрали, и да докажем, че сме равностойни и със самочувствие като всички останали европейци.

- Тук е моментът да ни разкажете за организираното от Вас обучение на кадри от българската държавна администрация, което направихте през изминалата седмица в Брюксел.

- Само за шестте месеца председателство на родна земя ще се проведат 300 събития. Това обаче означава и огромно натоварване на администрацията у нас. Целта на обучението, което организирах в Брюксел, бе българските експерти от администрацията ни да получат опит от експерти, които вече са участвали в минали председателства. Идеята бе те да чуят не на теория как се случват нещата, а да получат ценни съвети за това къде лесно могат да сбъркат, как да подходят в дадена ситуация и т.н. Говорим за практични въпроси, чиито отговори можеш да приложиш още на следващия ден, когато се върнеш в България. Поканихме в това обучение експерти от ЕК, ЕП, които са участвали в последните няколко председателства на Съвета на ЕС. А от обучението се възползваха 20 представители на почти всички структури на държавната администрация у нас, които се очаква да подготвят събития и документи по време на българското председателство.

- Какво е влиянието на политическата среда у нас върху успеха на предстоящото ни председателство?

- Трябва да покажем единство. Няма да е прецедент, ако има разногласия в политическите семейства. Ще направим обаче добро впечатление, ако по националните въпроси имаме единна позиция. Националните въпроси засягат развитието на държавата ни поне в следващите 10-15 години. Няма как да успеем да отбележим успешно председателство, ако постоянно сме разделени. Заради това и се надявам да покажем на Европа, че сме единни. Първото предизвикателство пред това ще е гласуването на кандидатурата на Мария Габриел за еврокомисар. Очаквам всички мои колеги от България да я подкрепят.

- Вие сте заместник-член в Комисията по бюджети и Комисията по контрол на бюджетите в ЕП. Каква е рамката в аванс на Бюджет 2018 и какво означава тя за България?

- Бюджет 2018 е най-големият бюджет, предлаган от Европейската комисия до сега. Това са 160 млрд. евро поети ангажименти. Очаква се средствата, които България да получи за кохезия, социални проекти, земеделие, да надхвърлят 3 млрд. лева. Това е поредното доказателство, че Европа има доверие в България и оценява добрата й работа с европейски пари. Това се отнася както за национално, така и за местно ниво. Кметовете у нас са изградили вече достатъчно капацитет, „ноу-хау", знания и умения за това как да правят проекти. Същото важи и за централната администрация. Трябва да се възползваме до последната стотинка от средствата, които имаме. Това е подкрепа, която не можем да неглижираме. Искам да отбележа обаче, че парите, които страната ни получава от ЕС, не могат да бъдат разглеждани като подаяние. Това са пари, които сме заслужили и защитили. Много е лесно да бъдеш член на ЕС тогава, когато се разпределя бюджета. Но ние показахме, че можем да сме европейци тогава, когато се носи отговорност – тогава, когато трябва да пазиш границите; тогава, когато трябва да прилагаш Шенгенски критерии; тогава, когато трябва да осигуряваш сигурност. Ние го правим добре. Трябва да имаме и самочувствие. Трябва да свикнем с това, че България ще бъде лидер в региона, България ще е тази, която ще гарантира сигурност и стабилност на целите Балкани.

- Преди около месец Вие заведохте инвеститори от Китай в България. Една от идеите Ви тогава бе директен полет София-Пекин. На какво ниво са разговорите с тях към момента? Какво можем да очакваме като инвестиции от Китай у нас?

- Това, което трябва да направим като за начало, е да прескочим етапа на една мащабна инвестиция от Китай у нас. След нея вече ще бъде лесно. Ще се показва примера, ще идват и още инвеститори. Трябва ни да дойде първият, сериозен и голям инвеститор у нас. Част от делегацията, която дойде по моя покана в България, имаше интерес за изграждане на завод за гуми. Посетихме няколко потенциални дестинации и според мен те останаха с добро впечатление. Те обаче ни посочиха и пречките пред големите инвестиции у нас. Една от тях са визите, за които се чака дълго време. Заради това и целта е да се облекчи чисто административно процеса. Друга идея е и директният полет София-Пекин, за да не се налага тези хора да летят до Холандия, Германия и т.н.

- Като един от най-активните наши евродепутати – какви проекти да очакваме от Вас?

- Надявам се да участвам отново в преговорния екип по Бюджет 2018, което е огромно предизвикателство. Надявам се и на положителен отговор от ЕК по инициативата ми за борба срещу манипулирането на километражите на автомобилите, което засяга много потребители. Ако мога да обобщя – целта ми е в последната част от моя мандат да умножа по две всичко, което до момента сме постигнали. Знам, че доверието, което получих, трябва да бъде оправдавано всеки един ден.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай