2018-а ще е годината на българския инвеститор

2018-а ще е годината на българския инвеститор | StandartNews.com

Какви инвестиционни проекти да очакваме през тази година и ще има ли допълнителни мерки за насърчаване на инвестициите, попитахме Стамен Янев, шеф на Българската агенция за инвестиции /БАИ/.

- Г-н Янев, прогнозите за 2018 г. са за значителен ръст на икономиката. Посочват се три фактора за растежа, като освен износ и потребление, се очаква и ръст на инвестициите. Забелязва ли се вече по-засилен интерес на инвеститорите?

- 2018-а започва доста интензивно. Разбира се, това е в резултат на усилията, които положихме през втората половина на 2017 г. Както и резултат на стабилизиране на политическата ситуация в страната след формиране на правителството. От началото на годината имаме 10 нови сертификати за инвестиция клас А, които са на обща стойност 588 млн. лева и са за разкриване на над 1000 нови работни места. Инвеститорите вече работят по проектите, а ако има необходимост от съдействие от страна на държавата, Българска агенция за инвестиции /БАИ/ е натоварена със задължението да подпомага, да ускорява административните процеси, да се преодоляват административни пречки и да се прокарва т. нар. "бърза писта". Със сигурност ще имаме една по-успешна от миналата година. Все пак през 2017 г. имаше предсрочни избори, служебно правителство. През първите 4 месеца на 2017 г. бяха издадени 8 сертификата, а след това - още 23. През 2015-а имахме 12 сертифицирани проекта, през 2016-а - 24 проекта, а за 2017-а са 31. Което показва тенденция за увеличаване на инвестициите. През 2017 г. изцяло българските проекти са 13. А голяма част от другите са проекти за разширяване на съществуващи инвестиции, което пак са инвестиции, осъществени в България. Защото средствата от този тип разширяване са генерирани от приходите на компаниите в България. И това показва запазване, увеличаване и задълбочаване на доверието от страна на инвеститорите към страната ни. Ще дам за пример "Луфханза техник", която прави трето поредно разширяване, базата й у нас става най-голямата в Европа и втората в света. Разширяването на производствената база на "Бер Хелла термоконтрол", на "Сенсата" също са такива примери.

- А 10-те нови сертификата за 2018 г. в кои области са?

- Голяма част от тях са в сферата на химическата и фармацевтичната индустрия, има в областта на производството на части за големите автомобилни концерни, IT и аутсорсинг, както и логистична и транспортна дейност. Сред компаниите са "Кока кола Хеленик Ай Ти Сървисис", "Амилум", "Биовет". От тези 10 сертификата, 4 са за разширяване.
През следващите години ще се обърнем към една сериозна трансформация от по-ниско технологични към по-високо технологични производства. Ще ви дам интересен пример за турски инвеститор в Стара Загора, който произвежда части за автомобилната индустрия, но не е на високо технологично ниво. Но покрай необходимостта от персонал, българска компания разработи за турската фирма робот, който замества 5-6 работни места от производствената линия. И към настоящия момент тази компания ползва международната мрежа на инвеститора и продава в неговите заводи в държавите, където е локализиран. Така че с идването на определени инвеститори, ние ще можем да дадем шанс за развитие и на малките и средни предприятия в България. Затова инвестициите са важен фактор и въпреки че цифрите показват намаляване, ние приемаме, че няма как да намаляват при положение, че проектите се увеличават. Просто профилът им е по-различен и затова в голяма степен българските инвестиции се увеличават. Наскоро коментирахме с група български бизнесмени, че 2018-а ще е годината на българския инвеститор.

- Това е много хубаво.

- Да. Така че всичко това, пакетирано с едно добро председателство на ЕС, с това, че ние задаваме темпото и дневния ред, прави прогнозите за 2018 година не само оптимистични, а и реализируеми.

- Преди дни излезе информация, че френска компания отваря завод за части на "Еърбъс" край Пловдив - поредната компания за части, която идва у нас. Липсват ни обаче известните марки, които да се произвеждат в България. Защо е така?

- За да стигнат до България основните производства, трябва да мине процес на съществена подготовка на работната ръка, изграждане на образователна инфраструктура, на инженерна и научно-изследователска инфраструктура. Защото такъв тип производства трудно се местят, а когато се преместят, ние трябва да сме готови с необходимата квалифицирана работна ръка, с типа образователна система, която да отговори на нуждите на инвеститорите. През последните години се наблюдава сериозно навлизане на компании за производство на части за големите автомобилни концерни. Ако се върнем 5, 10 години назад, се вижда, че първоначално не са идвали основните доставчици, а подизпълнители на подизпълнителите. Сега вече виждаме основни доставчици на големите автомобилни концерни, които се установяват в България. На тази база, след като се надгради и се създаде история, може да очакваме и големите марки да навлязат сериозно у нас. Нещо като английската ливада, която трябва да се коси и да се полива 200 години, за да се получи това съвършенство, което сме свикнали да гледаме. Така и в бизнеса не може да очакваме, че ще имаме сериозен инженерен потенциал без за него да са създадени съответните предпоставки. Защото когато имаш образователна и научно-изследователска инфраструктура, тя трябва да бъде захранвана с казуси от действителния бизнес. А той, ако е извън страната, не може да отговори толкова лесно на тези въпроси.
България се оформя като стратегическо място за инвестиции на компаниите в автомобилния сектор, в IT-сектора. С министъра на икономиката Емил Караниколов подготвяме предложение за компаниите, произвеждащи електромобили - каним някои от тях да се установят в България. Разглеждаме различни варианти - не само за електромобили, но и за електрически автобуси, за електрически малки камиони, които могат да бъдат използвани в градската среда. Надявам се да поставим точката през 2018-та.

- Това е много амбициозно.

- Ние оставаме амбициозни, защото ако нямаш високи цели, не можеш да постигнеш и малките цели. А малките цели са свързани с това да дадем перспектива за развитие на силно дисбалансираните райони в България. Вижте картата на автомобилния клъстър - има съсредоточаване на инвестиции около София и Пловдив, а Северна България изостава. Ще се опитаме да дадем силен тласък и перспектива за развитие на компаниите в райони с висока безработица.

- Представете си, че аз съм инвеститор, който се колебае дали да инвестира в България или в някоя от съседните страни. Как ще ме убедите, че това е мястото?

- Имаме много основания да покажем България като добра инвестиционна дестинация. В сравнение с държави като Сърбия и Македония - ние сме член на Европейския съюз и тази база всичко, което е произведено в България, е със сертификат за качество от ЕС. Пазарът, който е отворен за инвеститора през България, е от 500 милиона души. Ако приемем, че 1 милиард от хората в света са платежоспособни, то половината от тях са в Европа. Споменахме за политическата и икономическата стабилност у нас. На този фон все повече се разрастват политическите конфликти в Румъния. Това не дава увереност на инвеститорите, че в следващите години тяхната инвестиция ще бъде подсигурена от една предвидима политическа среда. В Румъния нямат специална агенция за инвестиции, а само една дирекция, която е част от министерството. Ние сме в конкуренция и с Украйна, но там политическата ситуация също не е добра. Ако се сравним със страните от Централна Европа, като Чехия, Словакия и Словения - техният човешки капацитет е силно изчерпан. Докато при нас има сериозни възможности за намиране на хора, които могат да бъдат полезни за осъществяването на инвестиция в България. Все още имаме добро средно образование, печелим първите места на световните състезания по математика. Което е атестат, че имаме сериозен потенциал за развитие в тази сфера.

- Дълги години се рекламираме като страна с евтина работна ръка. Но сега се опитваме да догоним европейците по доходи. Подготвени ли са инвеститорите, че България вече не е страната с най-ниските заплати?

- Всеки път подчертаваме пред инвеститорите, че талантливите хора имат своята цена. Но цената, платена за талантливи хора в Чехия, в Германия, в Централна Европа, е много по-висока. У нас съотношението цена-качество е много по-добро. А и имаме едно от най-ниските данъчни облагания в Европа, което прави разходът за заплати по-нисък. Т.е при разумно заплащане, получаваш добър талант, който пък ще има по-добри условия за живот със заплатата, която ще взема. Например, ако един IT-специалист в Германия получава между 4 и 5 хиляди евро, същият специалист в България ще взема между 4 и 5 хиляди лева, но стандартът му на живот в България би бил много по-висок, сравнен с този в Германия заради плащането на по-високи данъци там.
Това, пакетирано с подкрепата, която дава правителството чрез Министерство на икономиката и Българската агенция за инвестиции с насърчителни мерки под формата на плащане на осигуровки, плащане на обучение на новонаетия персонал и изграждане на публична инфраструктура, дава един по-добър бизнес модел за осъществяване на инвестиционен проект в България, а не в други държави. Глобалните изследвания показват, че инвестициите и бизнесът се местят поетапно от Запад към Изток и към настоящия момент центърът на икономическа активност е в нашия регион. Ние сме пресечната точка.
Така че определено България е мястото, където през следващите няколко години могат да се направят сериозни инвестиции и България да се позиционира като регионален център за високи технологии и за иновации.

- Ще има ли още насърчителни мерки за инвеститорите?

- Работим по промени в Закона за насърчаване на инвестициите, с които ще се предлагат по-добри пакети на инвеститорите. Ще има повече възможности за квалификация и преквалификация на персонала, като се предвижда заплащане на обучения от страна на държавата или връщане на бизнеса на разходи, направени за обучение. Подготвят се насърчителни мерки за научно-развойна дейност. Готвят се допълнителни стимули за разширение на възможностите за бизнес в индустриалните зони. Подготвяме пилотен проект на БАИ за изнесени офиси на Агенцията в индустриалните зони в Божурище, Пловдив, Шумен. Ще бъдем по-близо до инвеститорите, за да увеличим доверието им.

- Какви инициативи подготвяте за времето на БГ председателството?

- Работим по подготовката на среща на Агенциите за инвестиции в ЕС, която ще се проведе на 5 март. Темата са иновациите - как Европа, в частност България, може да стане център за иновации. И каква да е ролята на Агенцията за инвестиции за това. Ще поканим и колегите от Западните Балкани.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай