Защо Лондон няма да сдаде короната си на европейска финансова столица

Защо Лондон няма да сдаде короната си на европейска финансова столица | StandartNews.com

Симеон Дянков, директор на Групата за финансови пазари към Лондонско училище по икономика и политически науки, бивш вицепремиер на България

Статията е публикувана в аналитичното издание The Conversation. "Стандарт" прилага пълното й съдържание:

Брекзит даде старт на надпреварата за нова финансова столица на Европа. Кой ще наследи Лондон? „Знаем, че групи от Ситито планират изтегляне към Дъблин, Амстердам, Франкфурт и Париж", каза пред журналисти френския премиер Манюел Валс скоро след референдума. И други европейски държави се озъртат с намерение да откраднат работни места от британския финансов сектор. Даже икономическият министър на България покани в страната бегълци от Лондонското Сити.

Но в действителност Лондон ще си остане най-важния европейски финансов център. И има три причини за това.
Първо: силата на британската съдебна система в отстояване на върховенството на закона, включително в защитата на правата на кредитори и акционери.
Второ: преимуществото на британското образование по икономика и финанси над това, което университетите в континентална Европа предлагат.
Трето: данъчните и трудови регулации, които спомагат за доброто здраве и печалбите на индустрията.

Защитата на интересите на кредитори и акционери от апетитите на конкуренти или на държавата е очевидно притегателно условие за бизнеса с финансови услуги. В това отношение страната е далеч пред останалата част от Европа. Според доклада Doing Business на Световната банка, Великобритания се нарежда на четвърто място по критерия за защита на акционерите, изпреварена само от Хонг Конг, Нова Зеландия и Сингапур. Франция е на 29-то място в същата класация, а Германия е под номер 49. Що се отнася до защита на правата на кредиторите, Doing Business отрежда на Обединеното Кралство 19-то място в света, докато Германия е на 28-ма позиция, а Франция – на 79-та. Естествено, европейското законодателство може да се промени, така че инвеститорите да се чувстват еднакво добре защитени и в Париж и Франкфурт. Но това ще отнеме години, ако не и десетилетия.

Втората причина е образованието. Големите работодатели във финансовия сектор вдигат летвата все по-високо. Търсят се хора с изключителна подготовка по икономика и финанси, които да познават в дълбочина и правната архитектура на финансовите услуги. И тук британските университети водят по качество пред тези от континента. Според последното издание на Шанхайска класация на университетите, в областта на икономическото образование има шест британски университета в топ 50 и само три от Европа (един в Холандия и два във Франция). Четири от петте водещи магистърски програми по финанси са в Лондон и единственото изключение е парижкия кампус на INSEAD.

И третата причина: данъчните и трудови регулации дават предимство на лондонския финансов сектор. Корпоративните данъци са по-ниски, а трудовото законодателство - по-гъвкаво, отколкото в Германия и Франция. Обединеното кралство е на 15-то място в класацията на Doing Business за корпоративно данъчно облагане, доста преди Германия (на 72-ро място) и Франция (на 87-мо). Когато става въпрос за заетостта, британските закони са още по-гъвкави от тези в Германия и Франция. Това е от особено значение в силно цикличния финансов сектор, където десетки хиляди юпита са назначавани и освобождавани всяка година.

Уязвими сектори

Във финансовата индустрия има редица сектори и някои са считани за по-уязвими от Брекзит. Сред тях е валутната търговия в евро – пазар за два трилиона долара дневно. По данни на Банката за международни разплащания сега над 70% от сделките с евро се извършват в Лондон, сравнено с 11% в Париж и 7% във Франкфурт. Европейската централна банка вече се опита да забрани на клиринговите къщи извън еврозоната да търгуват евро. Но върховният съд на ЕС се обяви против забраната. И така, уязвимостта на Лондон може да се окаже преувеличена: Брекзит не променя статуквото, защото Обединеното кралство никога не е било в еврозоната.

Застраховането е друг сектор, чиято европейска активност е силно концентрирана в Лондон и където Брекзит може да навреди. Но основните британски конкуренти на този пазар са в Азия (Сингапур и Токио) и в Съединените щати. Достъпът на Лондон до европейски пари се базира на географската близост и историческите връзки. Не и на членството в ЕС. Накратко, дори и на застрахователния пазар е трудно да се види бързо оттегляне на бизнеса от Лондон.

Но Брекзит може да има негативен ефект върху мястото на Лондон като най-добре регулирания финансов сектор в света. Като се възползват от несигурността около излизането от ЕС, азиатските и американски пазари може да отмъкнат някои бизнеси от Ситито. Ако правителството реагира първосигнално на подобно развитие, може да подкопае основите на някои от британските финансови регулации в опит да привлече повече инвестиции. Подобен отговор ще е злополучен, тъй като Лондон е привлякъл много таланти именно защото е място за чисти бизнес практики. Но даже и при такова развитие Лондон едва ли ще загуби короната си на глобален финансов център.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай