Няма проблеми за хъб "Балкан"

Няма проблеми за хъб "Балкан" | StandartNews.com

Решението на "Газпром" да ликвидира две от четирите тръби на своя територия окончателно - вече ясно и категорично - казва "сбогом" на каквито и да било надежди за възраждане на проекта "Южен поток". То за пореден път показва, че Русия се е съсредоточила в реализацията на проекта "Турски поток" и го следва неотстъпно. Знаем, че продължава планомерното полагане на двете успоредни тръби по дъното на Черно море от Анапа към турска територия. Това обаче далеч не означава, че Русия се е отказала от експорта на природен газ по "Турски поток" за Европа, нито пък край на нашите надежди част от газа, който ще бъде транспортиран по него, да дойде в България и да захрани бъдещия газов хъб "Балкан" край Варна, каквито коментари прибързано се чуха.

Напротив - наличието на руски газ на турско-българската граница след около година не само че няма да попречи на реализацията на нашия проект за хъб "Балкан", но и ще ни даде пълна възможност да търгуваме с този руски газ, ако, разбира се, преди това си решим успешно задачата да изградим нашия хъб край Варна и довеждащата към него инфраструктура. И ние ще можем да правим сделките с този газ на българо-турската граница, за да не се нарушава Третия енергиен пакет на ЕС. Тогава вече "Булгаргаз" ще трябва да се превърне в корпорация, която ще организира сделките на българо-турската граница. Освен това ние ще можем да купуваме определени количества газ и да го продаваме като собствен на българо-сръбската или българо-румънската граница. Тогава вече ние ще трябва да осигурим движението на тези количества през наша територия към Сърбия и Румъния, но не като транзит, а като собствен газ.

За да стане всичко това, ще трябва да се увеличат капацитетите на интерконекторите към Сърбия и Румъния, тъй като една тръба ще може да доставя 15.75 млрд. куб. м газ по "Турски поток" към нас. Като изключим 3 млрд. куб. м за нашето потребление, то другите около 12.75 млрд. куб. м газ остават като потенциал за търговия в посока Сърбия и/или Румъния. Досега сме транзитирали около 18 млрд. куб. м газ, така че и след спирането на транзита през Украйна през 2019 г., чрез едната тръба на "Турски поток" ние пак ще имаме възможност - чрез търговски сделки или чрез транзит - пак да запълним нашите транзитни газопроводи почти в същия обем, както сме го правили и досега.

Мисля, че именно сега, след изборите в Русия, вече много въпроси ще отпаднат и договарянето с Москва ще става по-стабилно и дългосрочно.

Руснаците са склонни да разрешат да извършваме сделки с техния газ, тъй като по този начин се избягва противоречието с Третия енергиен пакет. Тогава "Булгаргаз" или друга фирма ще закупува и става собственик на определени количества газ при условие, че ги транспортира до сръбската или румънската граница. Така че всичко все още е в нашите ръце и е въпрос на преговори и договорености с руската страна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай