08:15 ч.

28.08.17

3 мин.

0

2

0

Най-търсени в София са тристайните апартаменти

от Ивета Иванова |

Най-търсени в София са тристайните апартаменти

Ниските лихви на депозитите и изгодните кредити стимулират хората да купуват имоти, казва Силяна Черкезова


В застой ли е пазарът на имоти през летните отпуски, какви жилища се търсят и в коит квартали? На тези и други въпроси отговаря пред "Стандарт" Силяна Черкезова, Регионален мениджър на АДРЕС Недвижими Имоти - София


- Госпожо Черкезова, има ли застой на пазара на имоти в София заради летния сезон и отпуските, или напротив - пазарът е активен?


- В момента лихвите по ипотечните кредити са достигнали рекордно ниски нива за страната ни. Улесненото кредитиране и ниските лихвени нива значително раздвижват пазара на недвижими имоти и повишават достъпността на жилищата. За първото полугодие на 2017 г. малко под 50% от сделките в София са осъществени с жилищни кредити.


През летния сезон хората, които са в отпуск, могат да инвестират повече време в огледи на имоти. Така обстойно се запознаят с предлагането на пазара и обмислят добре покупката, за да вземат най-доброто решение. Заради горещото време огледите най-често се извършват сутрин или вечер, когато температурите са по-ниски.
Традиционно през летните месеци се прибират и българите, живеещи в чужбина. Те са един от основните двигатели за активния пазар през този сезон. Въпреки че времето им за покупка е по-кратко, отколкото на живеещите тук, те успяват да намерят подходящия имот за себе си. В момента сънародниците ни, които живеят в чужбина, са още по-мотивирани за покупка на имот заради ниските лихви по депозитите в родината. Много от тях разчитат на българските банки за спестяванията си. Ако през миналите години тук лихвите бяха по-високи, отколкото тези в Западна Европа, то тази година вече доходността от депозитите е значително по-ниска. Затова много от тях избират да инвестират спестяванията си в жилищни имоти, при които възвръщаемостта може да достигне 4-5% в големите градове.


- Какво се забелязва - ръст или спад на сделките спрямо миналата година по това време?


- Данните ни показват, че спрямо същия период на 2016 г., имаме 10% ръст на сключените сделки и значително повече запитвания Купувачите са по-спокойни и уверени, че ще могат да изплащат дългосрочните кредити за покупка на имот. Хората изчакват подходящия момент за сключване на сделки, а сегашният е точно такъв заради ниските лихви по ипотечните кредити. При наемите отчитаме ръст от 15% спрямо миналата година. В момента активността е висока основно заради студентите, които от рано започват търсенето на подходящо жилище. Много от тях избират наема пред общежитията заради шума и инфраструктурата в Студентски град. Освен това при квартирите студентите могат сами да избират с кого да живеят, което не е опция при общежитията. Търсят се предимно големи апартаменти, в които има възможност да живеят няколко души и да си поделят наема и другите разходи. По този начин значително се намаляват разходите за наем и комунални услуги. Освен към кварталите около Студентски град – "Мусагеница" и "Дървеница", студентите се насочват вече и към по-далечни райони, но с добра комуникативност.


Кварталите по протежение на метрото стават все по-предпочитани заради по-ниските наемни цени и удобния и бърз транспорт – главно метро. Навсякъде обаче водещи са удобствата и обзавеждането в апартамента.


- Кои са най-хитовите и търсените квартали в столицата към този момент?


- Няма значителни промени в най-търсените квартали – наред с южните столични квартали, „Лозенец" си остава един от престижните, „Младост" и „Център" също се радват на голям интерес. Северните и северозападните квартали са подходящи за хората, които се съобразят с по-ниски бюджети. Но и там интересът се увеличи с развитието на метрото и макар и не толкова бурното ново строителство.


- Какъв тип жилище най-често търсят купувачите?


- Ако по време на кризата най-предпочитани бяха едностайните жилища, сега двустайните и тристайните формират най-големите дялове в типовото разпределение на имотите. Дори вече тристайните апартаменти изпреварват двустайните. Хората търсят все по-големи апартаменти, които да задоволяват всичките им нужди. Интересът към новото строителство расте и то се оказва сериозен конкурент на вече построените имоти. Купувачите вече са значително по-спокойни и по-лесно пристъпват към сключването на сделка. Все пак съветваме хората да се обръщат към професионалист при покупка или продажба, защото информацията в интернет е подвеждаща.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 13:58 · 29.08.2017
много лъжeш ма
Потребител · 23:24 · 28.08.2017
nAI- T'RSENITE V b'LGARIA SA SAMOLETNITE BILETI - EDNOPOSO4NITE .
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент