09:50 ч.

18.04.17

2 мин.

0

3

0

Гласуването се реши от Анадола и гастарбайтери

от Владислав Стоянов |

Гласуването се реши от Анадола и гастарбайтери

Реджеп Тайип Ердоган спечели драматично и и на косъм референдума в Турция, който самият той свика. Така действащият президент е на крачка от автокрацията и от определението "диктатор". Политически статут, към който Европа и САЩ винаги са били враждебно настроени и чиито реакции тепърва ще дооформят границите и образа на новото политическо явление в нашата съседка.


Междувременно в Турция управляващите определиха референдума за успешен още преди официалното обявяване на резултатите и с типичен за времето на комунизма патос.


Премиерът Бинали Йълдъръм на предварително организиран митинг обяви, че че Турция продължава да върви напред. Според анализатори обаче, съсредоточаването на власт в ръцете на един човек спрямо съвременното политическо развитие на света е крачка назад, и то в държава на границата на Европейския съюз. Всъщност, напълно е възможно Йълдъръм да вижда "движението напред" като отдалечаване от демокрацията и това да е преднамерено търсено от него и Ердоган. Само че турската опозиция обяви, че не приема победата на "да" на референдума, протекъл при "нечестни и неравни условия", и поиска неговото анулиране.


Така на практика турското общество се раздели на две не само пред урните, но и в политическия спектър. Това, дори и при очертаващите се засилени правомощия на президента, теоретично е предпоставка за катаклизми вътре в страната.


Турският вицепремиер Вейси Кайнак пък призна за разочарование в лагера на победителите, като обясни, че гласовете "да" не са толкова, колкото се е очаквало.


При най-сериозните конституционни промени в страната от 1923 г. насам крайният резултат беше постигнат благодарение на местното население в Анадола. Както и с приятелското рамо на мощния одобрителен вот на турците в Германия. Срещу Ердоган обаче гласуваха трите най-големи градове - Истанбул, Анкара, Измир и Одрин, както и огромното мнозинство от турци, живеещи във Великобритания и Гърция.


Категорично "не" с над 70 на сто дойде и от България. Показателно е също, че противниците на президентската република са мнозинство в югозападното крайбрежие, където са икономически най-развитите региони. А това означава големи главоболия за новопроизведения султан Ердоган.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Потребител · 10:44 · 19.04.2017
Всички гледаме как се решават мачовете с Реал и Барселона - с якото рамо на съдиите, така че за референдума не се съмняваме как се решава!
BarakBaghdadi · 10:40 · 18.04.2017
Кой, освен пълен идиот, който неможе да чете, би гласувал "ЗА" за такива промени. Лоши времена идват за образованите хора в Турция. Дано част от тях дойдат в България, че тук само отпадък остана, но не мисля, че сме атрактивна дестинация...
Selin Yılmaz · 10:07 · 18.04.2017
ози диктатор е с фалшива диплома,печели избори с фалшификация,вкарва в затвора негови противници.
Смъртта му дано да стане като Чаушеску
Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент