Гърция се събуди пияна от надежда

Гърция се събуди пияна от надежда   | StandartNews.com

Дори десният Солун за пръв път обърна гръб на "Нова демокрация"
Оптимистите чакат добрите времена да се върнат, скептиците предричат разбити илюзии

Гърците отвориха нова страница в историята си. За пръв път след падането на хунтата преди 40 години властта взема партия, различна от "Нова демокрация" и ПАСОК. Досега двете формации управляваха страната на ротационен принцип. Шансът да дърпа конците в южната ни съседка получи радикалната левица СИРИЗА, която стана и първата в Европа партия, представяща се за антисистемна, която печели толкова убедително избори. Изненада ли беше съкрушителната победа на крайната левица и как гърците посрещнаха надеждата, която Алексис Ципрас им обеща? "Стандарт" потърси отговорите в Солун, който до неделя се смяташе за крепост на "Нова демокрация". Тук обаче на 14 септември Ципрас за пръв път представи визията си за бъдещо управление, получила след това наименованието Солунска програма.

СИРИЗА беше най-споменаваната дума в Солун в деня след изборите. Не беше нужно човек да знае гръцки, за да разбере, че вотът в неделя е основна тема по кафенетата, спирките и магазините. Разбираемо историческата победа на радикалната левица превзе и първите страници на вестниците, които обобщиха ситуацията в няколко думи. "Добър ден на ръба на бръснача" бе водещото заглавие на "Елефтерос типос". "Гърция обърна страница", написа в. "Та Неа". Като заповед за промяна в. "Етнос" видя резултата от изборите в неделя, а в. "Катимерини" написа "Нова сцена с победа на СИРИЗА". "Край на халюцинациите", обобщи на свой ред "Кириакатики димократия".

В Солун вчера среща си бяха дали надеждата и апатията, като част от гърците изглеждаха обсебени по-скоро от своето ежедневие, отколкото от тръпнещо очакване на неизвестното бъдеще. Вторият по-големина град в Гърция, който винаги се е смятал за крепост на "Нова демокрация", изпрати в парламента 9 депутати от СИРИЗА. Победата на радикалната левица беше очаквана и затова не беше посрещната с големи празненства. "Доволен съм, гласувах за тях. Надявам се на промяна и наистина ще има такава", каза Георгиос, който работи в хотел в центъра на Солун. "Не очаквам чудеса, но промяната е за добро", убеден е колегата му Вангелис.

Подобно е мнението и на Христос, който е учител, но уточнява, че е гласувал за Алексис Ципрас, а не за СИРИЗА. "Смятам, че той е човекът, който ще промени Гърция, която се нуждае точно от това. Млад е, има енергия и амбиция. Знаем, че няма опит, но поне не е като останалите. Дава надежда. Не съм единственият, който мисли така. Гласувалите за него в повечето случаи не са с леви убеждения. Наясно сме все пак, че

повечето обещания няма да бъдат изпълнени

признава Христос.

Някои приеха резултата с пълна апатия. "Все ми е тая кой е спечелил. Политиците за мен са пълна нула. Аз работя по 12 часа на ден, за да си храня семейството. Не се интересувам от политика, наслушал съм се на лъжи", каза без никакво притеснение Тасос, който е собственик на малък цех и магазин за дрехи. "Не ми се коментира изобщо". Такава пък беше реакцията на Димитрис Киркилис, който преподава икономика в солунския университет "Македония".

Според гръцки анализатори вотът от чужбина и гласовете на 180-те хиляди 18-годишни, които не можаха да гласуват, щяха да осигурят пълно мнозинство на СИРИЗА в парламента. "Бедните и хората, които изнемогват, се заблуждават, че Ципрас може да им помогне", смята нашият сънародник Александър Бинев, който от години живее в Солун. По думите му много хора са се молили Ципрас да не може да направи сам правителство, а с някоя друга партия, за да има спирачка, ако залитне към крайности.

С новата власт гърците се надяват промените, заложени в Солунската програма, да станат факт, като те са насочени към най-пострадалите от кризата. Бежанците очакват своето узаконяване, пенсионерите - вдигане на парите за старини, а хората на минимална заплата вярват, че

възнаграждението им ще скочи почти двойно до 751 евро

Социално слабите пък чакат безплатен ток и карти за градския транспорт. Всички мислят, че е дошъл краят на строгите икономии и отпадането на някои данъци и такси, както и на отмяната на някои закони.

"Оптимист съм, но си давам сметка, че управляващите досега няма да се примирят така лесно с намеренията на Ципрас и ще правят всичко възможно, за да му пречат. Ще търсят форми на съпротива и не е изключено да използват "Златна зора" за своите цели. Но повтарям, че съм оптимист, защото хората подкрепиха Ципрас. За него гласуваха избиратели както на ПАСОК, така и на "Нова демокрация", казва Йоргос Плиос, декан на факултета по комуникации в Атинския факултет.
"Надеждата идва", беше лозунгът на Алексис Ципрас, но дали той ще оправдае надеждите на гърците, предстои да видим.

За да накажат Самарас, гласуваха за Ципрас
Ние мразим бюрократите от Брюксел, но не и ЕС

Астерис Мазурас, журналист на свободна практика

- Г-н Мазурас, как си обяснявате убедителната победата на радикалната левица в Гърция?

- В западните парламенти радикален има значението на екстремист. В Гърция и в Южна Европа обявяващите се за радикални имат за цел промяна на съществуващото статукво.

- Няма ли страхове от бъдещето за Гърция, водена от "Сириза"?

- Някои хора се страхуват. "Сириза" дръпна много за кратко време, но не защото хората имат радикални леви убеждения. Това стана, защото повечето гърци мислят, че Ципрас може да промени модела на строги икономии. Те гласуваха срещу политиката на драстично затягане на коланите.

- Как стана така, че избиратели с десни убеждения подкрепиха Ципрас?

- За него гласуваха избиратели на "Нова демокрация", които искаха да накажат Самарас. На предишните избори Самарас каза "Ако "Сириза" дойде на власт, ще ви вземат къщите, ще останете без работа", а всичко това се случи при неговото управление. Самарас направи така, че и единственото ти жилище да може да бъде конфискувано. Новият закон, който влезе в сила тази година, го позволява. А това е изцяло неприемливо за нас. Преди кризата 80 на сто от гърците имаха собствено жилище. Ние сме консервативни и привързани към семейната къща. За един грък да загуби дома си е голяма драма.

- С какво, освен обещания, Ципрас спечелили симпатии?

- Ципрас не говори само за икономика, но и за граждански права. Изказа се предпазливо за гей сватбите, така успя да спечели консервативните избиратели. "Нова демокрация" свиреше само по патриотичната струна. Казаха преди изборите, че това е последният шанс да спасим родината. В последната си реч Самарас се обърна към младежите да му имат доверие и каза "Ако "Сириза" спечели, страната ще се сгромоляса". Ципрас каза просто "Надеждата идва". За "Сириза" гласуваха от симпатизанти до техни критици. Радикалната левица може и да не промени всичко, но поне се отървахме от Самарас. Намерението беше да го изгоним, а надеждата е, че Ципрас ще предоговори мерките за строги икономии. Гърците мразят бюрократите от Брюксел, но не и Европейския съюз.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай