Делегираният бюджет роди новия школски хулиган

Делегираният бюджет роди новия школски хулиган | StandartNews.com

Димитър Янев, бивш директор на Селскостопанската гимназия в Садово

Чета тези дни как училищните директори са написали по заръка на министерството план за борба с агресията, като в него са упоменали като такива прояви даже клюките и качването на снимки и видео в интернет.

Съгласен съм с педагозите и психолозите, че за да станат тези неща ежедневие за децата, са виновни родителите и цялото общество с примерите, които дава. Техният принос обаче е само 10 %. За мен 90 на сто причината учениците да са такива е въвеждането на делегираните бюджети, които отпускат на учебните заведения пари на брой записани деца.
Аз съм бил училищен директор 25 години. Ръководил съм учебно заведение и преди въвеждането на тази система, и след това. Видях с очите си как се промени поведението. Преди, ако понеча да изключа дете за лошо поведение, майка му и баща му идваха да реват и да се молят в кабинета ми.

А сега е съвсем обратното - едва ли не ние ги умоляваме да останат. Имаше едно момче, което много искаше да учи за комбайнер в селскостопанската гимназия в Садово. В училището, където учеше обаче, директорката отказа да му оформи документите. Не го пуснаха, защото ще изгубят 2000 лева.

Когато парите вървят след ученика, този капан не позволява на директора да проявява нужната строгост. При провинение трябва да се наложи мъмрене, забележка, прехвърляне в друга паралелка, изключване от училището. В последните 10 години обаче кой директор е изключил ученик? На мен лично тийнейджъри са ми казвали в очите: "Не можете да ме изгоните, защото ще изгубите 2000 лева от издръжката".

Така просветата стана за смях. Няма хора, които да застанат твърдо и да кажат, че по този начин не може. Че така не бива.
А ако действаш с твърда ръка и изключиш двама-трима, другите няма да гъкнат.

Пак тези делегирани бюджети родиха и тъй наречените "мъртви души". Мога напълно отговорно да заявя, че в професионалните гимназии на училище ходят по 30% от децата. И въпреки това учителите не предлагат наказания, не се задействат процедурите, не се стига до изключване. Всичко се прикрива, иначе няма пара! И така се разглезиха децата. Аз съм бил винаги близък с тях. И честно са ми казвали: на матурата в това училище не можахме да препишем, а в еди-кое си позволяваха.
Откакто съм пенсионер, си купих лаптоп, влизам в интернет и Фейсбук, чета повече. Запознах се в подробности и с новия закон за образованието, който предстои да влезе в сила. Много неща ми се изясниха. Не и логиката на Наредба 11 за приема в гимназиите след 7. и 8. клас. Вместо да се види на пазара къде какви кадри трябват, а после да ги подготвим, с тази наредба се чудят как да напълнят езиковите гимназии. Така сами си пращаме децата в чужбина. Да, вероятно трябва да е тъпа нацията, за да я управляват по-лесно. Моите две дъщери също са завършили такива училища и знаят по два чужди езика, но аз не ги пускам зад граница. Ала за другите не е така.
Тази политика води само към съсипия.

/пред в. "Марица"/

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай