Дрогата Фейсбук

Дрогата Фейсбук | StandartNews.com

Време е да разберете кога прекалявате и как да се избавите от обсебването

Има ли живот след любовта, питаше Шер в знаменития си хит. Днес обаче въпросът е друг - има ли живот извън социалната мрежа. Смята се, 500 000 милиона туитвания на ден са в реда на нещата. Статистиката показва, че 1,28 милиарда души използват Фейсбук редовно. Как да разберем кога прекаляваме с висенето в онлайн пространството? Алекс Сужинг-Ким Панг, експерт по темата за обсебванията, съобщава знаците, по които да осъзнаете това.

Ако мислите прекалено дълго как изглежда снимката ви, дали сте достатъчно френдли и възможно най-перфектно, значи е време да се отдръпнете от нета. Чудите ли се как би изглеждало в социалната мрежа отразяването на вашето пътешествие, значи прекалявате. Така подкопавате възможността да бъдете себе си, казва Панг.
Всички имаме приятели във Фейсбук, които споделят всяка своя стъпка и всеки детайл от живота си. Вие също за съжаление може би сте нечий подобен приятел. "Писането на туит постове относно това какво правите, докато го вършите, както и нуждата да докладвате мислите си в реално време, са сигурни знаци, че Мрежата превзема живота ви", твърди Панг.

Голямо предупреждение е и когато усетите, че следите статусите на френдовете си във Фейсбук нонстоп. Проверявате ли постовете на случайно срещнат на парти и усетите ли, че се зачитате в информациите му за нова къща, е време да си дадете сметка колко време прекарвате онлайн. "Това е иронията на социалната мрежа - държи ни в течение за живота на близките ни, което е готино, но в същото време прекаленото застояване може да обърка способността ни да виждаме голямата картина и отслабва умението ни да оценим собствения си живот", добавя социологът.

Прелистването с мишката на най-новите събития от бита на другите може и да ви натъжи и докара неволно чувство за завист и ревност. Все излишни емоции. Жените може да загубят самоувереност за външния си вид. Да не говорим, че не е изключено да се стигне до "разприятелявания" и приключване на връзки. Нерви заради липса на безжична мрежа е друг признак за тотална отдаденост. Ако цъкате, докато чакате в трафика или си говорите с приятели на маса, няма съмнение, че сте го закъсали. Трябва да се замислите, защото личните ви преживявания намаляват и вие не сте интересни за самите вас. Не пренебрегвайте живота, който се случва под носа ви заради малко или много фалшива реалност.
"Вечеряйте поне по час. Не бързайте да ставате от масата, за да се хвърлите във Фейсбук", казва още Панг. Не досаждайте с постове, коментирайте истински истории. Като за начало пробвайте да ограничите сами времето, прекарвано там. Да речем за седмица.

Отидете в библиотеката. В тишината й ще усетите колко много живот всъщност има в живото общуване с книгите. Посетете галерия. Не си правете обаче селфита с картините. Поканете приятел на кино. Качете се в планината, но без телефон. Там ще се почувствате истински. Поставете си за задача да изработите сувенир за добър приятел. Творчеството също осмисля часовете. А най-добре е да се запишете на курс по пиано или рисуване - ще овладеете нови знания, ще се запознаете с нови хора и ще си прекарате весело.

Налага се да признаем, че дистанцирането и отчуждаването от социалната мрежа няма да е лесно. Тя е трудна за побеждаване. Нека не се залъгваме. Дори да сте деактивирали профилите си, пак ще искате да се похвалите със статус: "Колко хубаво е без Фейсбук!".

По лайковете ще ги познаете

Бутонът "харесвам" във Фейса позволява по-добре да опознаете човека, отколкото негови близки и роднини. Това е изводът на британско научно изследване, публикувано в САЩ. Оказва се, че с достатъчен брой "харесвам" някои специализирани компютърни програми са по-точни в определяне на истинските черти в характера. Единствено партньорът или партньорката може да съперничи на компютъра, обясняват учените от университетите в Кеймбридж и Станфорд, които за автори на изследването. Те са установили, че само от "харесванията" във Фейсбук, които средно за потребител са около 227, може да се стигне до детайлно разкриване на личността. Експертите са наблюдавали 86 220 доброволци в мрежата.

Мъжете със селфита май са откачалки

Мъжете, които публикуват селфита, вероятно страдат от психологически проблеми. Според учените от университета на щата Охайо, господата, които се снимат сами, са по-склонни към прояви на неудържимост и алогичност.
"Психопатията се характеризира с импулсивност. Те правят фотоси и нямат търпение да ги пуснат в мрежата на мига. Искат да виждат себе си и не губят време", обяснява Джеси Фокс, водещ автор на изследването.

В проучването са участвали 800 мъже на възраст между 18 и 40 години. Мачовците, които подобряват с фотошоп образа си, преди да го тиражират, са доказани нарциси. "Това звучи логично и не е изненада, но за първи път се доказва научно", обясниха специалистите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай