Проучване на БГ учени потвърди: Бирата по-полезна от ябълка и диня

Проучване на БГ учени потвърди: Бирата по-полезна от ябълка и диня  | StandartNews.com

4 малки халби са лекарство за мъжете, дамите да пият по две

Ледена бира или резен изстудена диня? Ако ви мъчи такава дилема в жегата, не се колебайте - грабвайте халбата! Ново БГ изследване, проведено през 2014 г., доказва, че пивото е по-полезно за здравето от плодовете и зеленчуците. Родната бира е богат източник на важни нискомолекулярни антиоксиданти. И, стига да не прекалявате с количествата, не само ще ви разхлади, а и ще ви направи по-здрави, потвърдиха родни спецове по време на 7-ата Национална конференция на Българското дружество по хранене и диететика.

Какво се крие под пяната? Отдавна проучвания доказват, че бирата е извор на витамини от група В - например ниацин (B3), рибофлавин (В2), пиридоксин (В6), фолиева киселина (В9) и кобаламин (В12) и е с добър баланс на основни минерали. Оказва се, че в пивото се съдържат повече полезни вещества отколкото в някои плодове и зеленчуци, като динята, пъпеша, ябълките и морковите. От доклада на колектив от учени от Центъра по биология на храните, Института по криобиология и хранителни технологии към Селскостопанска академия и Института по физиология на растенията и генетика към БАН се разбира, че в бирата има високо количество ключови антиоксидантни съединения като пролин и глутатион. Антиоксидантите са нискомолекулни съединения, които имат благоприятен ефект върху човешкото здраве и се набавят в организма чрез храни и напитки. Те имат свойството да

неутрализират токсините в тялото

и по този начин ни предпазват от различни тежки заболявания. Освен това антиоксидантите подобряват цялостното състояние на организма, като засилват имунната система и ни защитават от вируси и бактерии.
Пролинът е една от 20-те аминокиселини, изграждащи структурата на белтъчните молекули, незаменима при синтеза на колаген - протеин, отговорен за поддържането на костите и съединителната тъкан. Веществото се синтезира естествено в организма, но може да бъде усвоено и от храна. В зависимост от вида и технологиите на производство, в бирата се съдържат от 130 до 570 мкгр/литър. По този показател пивото се нарежда на едно от първите места сред храните. "Когато става въпрос за бира, за вино, не трябва да се забравя, че

това не е просто чист спирт

а това са си течни храни. В тях има много полезни съставки, хората ги изучават от много години и пак продължават да се удивляват колко различни съединения откриват в състава им", разказва д-р Сергей Иванов от Центъра по биология на храните. Още повече, пролинът в напитката се намира в свободна форма и е напълно усвоим от консуматорите.
Направеното изследване на българския научен колектив развенчава един мит - че в пивото почти липсва глутатион. Резултатите отново потвърждават предишни изводи на родните учени, че в бирата се открива достатъчно високо количество глутатион - 0,1 до 1 мкмол/литър. Нивото му варира според технологията на пивопроизводството и вида дрожди. Глутатионът е малък протеин, който се намира в плодовете и зеленчуците и се синтезира и от човешкото тяло. Заедно с витамин C, той е основен антиоксидант, унищожаващ вредните вещества, поети от външната среда, като например пестициди и индустриални замърсители. Играе и важна роля за правилното функциониране на целия организъм.

Изследвани са 15 марки

бира, има и една плодова. В обикновените бири има по-голямо количество полезни съединения. Това ме изненада, тъй като специално глутатиона очаквах да го има повече в плодовите бири, но не е така. В тъмното пиво пък има по-голямо количество пролин. Най-общо казано, бирата е храна, която е сравнима по различни показатели с всички други храни, например плодовете и зеленчуците", коментира още д-р Иванов.
А как да разберем колко бира на ден се счита за умерено количество? Препоръчително е до две дози за жените (като едната е 330 мл) и от 3 до 4 за мъжете на ден, казва д-р Сергей Иванов. И ни съветва, че е много по-добре да утолим жаждата с естествено газираната бира, отколкото с "оцветена вода" - безалкохолни газирани или енергийни напитки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай