Българка на крачка от суперприз

Българка на крачка от суперприз | StandartNews.com

Рим. Талантливата и красива Дарияна Куманова се размина на сантиметри с изключително престижната италианска филмова награда "Давид на Донатело". Българката, която от години живее и работи в северната столица на Ботуша, беше номинирана с целия музикантски екип на драмата "Сибирско възпитание". Дамата, завършила с цигулка училище "Любомир Пипков" и с пеене родната консерватория, изпълнява парчето на прочутия маестро Мауро Пагани, директор на световноизвестния фестивал "Сан Ремо". Дарияна е най-младият преподавател в академията към форума.

"Всички бяха убедени, че сме абсолютните фаворити. Но в крайна сметка ние сме от Милано, а хората, които гласуват за победителите, са от Рим. По регламент вотът е на хората, които до този момент са печелили "Давид на Донатело". Режисьорът на "Сибирско възпитание" Габриеле Салваторес, който е член на Американската академия, раздаваща оскарите, дори ни се извини след официалната вечеря. "Трябваше да остана в Рим, за да организирам лобита. Няма друг начин", каза ни той", коментира Дарияна за "Стандарт" по телефона. Тя обаче е щастлива, че по червения килим пред студиата на RAI 1 в римския квартал "Номентана" е получила поздравления от повечето колеги.

"Великият режисьор Бернардо Бертолучи, който се придвижва с инвалидна количка след лекарска грешка при операция от дискова херния, ме похвали. Как пеете толкова перфектно на сложния руски език, възкликна той. Дори Енио Мориконе, който е доста сдържан и няма навик да прави комплименти, изрече добри думи. Самият Мориконе дойде на церемонията, защото беше сигурен, че ще получи отличието за цялостен принос. Но нямаше как да бъде по-ласкав към мен и колегите, защото пък ние взехме много ценната и желана награда "Златна клапа" - тя е на критиката и на журналистите".

Учудването на гилдията било голямо, когато станало ясно, че "Давид на Донатело" за музика отива при избрания от каталог саундтрак към "Всички свещени дни". Дарияна обаче е била сред артистите, лично приети от президента Джорджо Неполитано. "Когато произнесоха името ми, всички се обърнаха - не се случва всеки ден една българка да бъде призната наравно с елита на Италия", споделя Куманова. Тя е специализирала в Италия "История на изкуството", а нейни възпитаници са много от успелите призьори в музикалните телевизионни формати на Ботуша. В "Евровизия 2013" участва неин възпитаник, представителят на Литва - Андрюс Появис. В момента Дарияна работи по нов проект с Николо Фраджиле, продуцент на Мина, Адриано Челентано, Тициано Феро и Ерос Рамацоти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай