07:40 ч.

12.04.18

2 мин.

0

0

0

Светлин Русев събра елит от София и Москва

от редактор |

Светлин Русев събра елит от София и Москва

Само Светлин Русев може да събере на едно място елит от София и Москва, се говореше вчера из руската столица. Там големият художник откри изключителна изложба, организирана от българското посолство в мегаполиса, културния ни институт в Москва и


Руската академия, на която Светлин Русев е чуждестранен почетен член. Платната му са подредени в уникалната Галерия на Зураб Церетели в историческия център на древния град. На официалната церемония за премиерата на "Живопис. Избрано. 1988-2018" да изкажат респекта си към прочутия художник, иконописец, културен и обществен деец, дойдоха артисти, дипломати, политици и бизнесмени от двете страни.


Експозицията представя 50 произведения на знаменития академик, които отразяват важни моменти от творчеството му през последните 30 години. Между тях има и портрет на Ванга, която е изумително популярна из целия бивш Съветски съюз. Светлин Русев винаги е бил близък приятел с пророчицата, която сякаш оживява в творбата му. Ценителите в Москва ще се наслаждават на експозицията до 13 май.


Посланик Бойко Коцев приветства гостите и подчерта, че тази изложба има огромно значение за културните календари не само на България, но и на Москва. Защото се открива в годината на две значими за България събития - първото председателство на Съвета на ЕС и 140-та годишнина от Освобождението ни от османско иго.


"Искаме да покажем, че културата и изкуството са призвани да ни обединяват - те са истински посланици на мира,
доброто и взаимното разбирателството. И аз съм изключително щастлив, че днешното събитие ще се превърне в още един мост, в още едно свързващо звено на българо-руските духовни връзки и ще внесе своя принос в популяризирането на достиженията на европейското културно наследство", каза Бойко Коцев.


Премиерът Бойко Борисов поздрави по телефона Светлин Русев за премиерата в Москва.


Слова за откриването произнесоха Светлин Русев, президентът на Руската художествена академия Зураб Церетели, изпълнителният директор на Руското военно-историческо общество Владислав Кононов, който предаде личните поздрави на министъра на културата и председател на РВИО Владимир Медински.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент