Филм за Вапцаров прави фурор в Солун

Филм за Вапцаров прави фурор в Солун | StandartNews.com

Истински фурор сред студентите и преподавателите в Солунския университет "Македония" предизвика филмът за Никола Вапцаров "Епоха" на режисьорката Мая Вапцарова. Преди дни потомката на великия поет лично представи лентата и участва в среща - разговор с младите хора и академичната общност. Темата на разговора с Вапцарова бе „Съхранение и опазване на колективната и лична памет за Вапцаров". Събитието беше организирано от Департамента за Балкански, славянски и ориенталски науки в рамките на магистърската програма "История, антропология и култура на Източна и Югоизточна Европа".

В разговора участваха проф. Евтихия Вутира, преподавател по антропология, Стефания Филипова-Мертзимеки, преподавател по български език и литература и Асимения Карали, студентка в магистърската програма, която представи и част от магистърската си теза за великия поет Никола Вапцаров. На срещата присъстваха още представители на българската дипломатическа мисия в Солун, студенти и преподаватели от университета „Македония" и бивши възпитаници от Школата за балкански езици към Института по Балканистика.

"Във филма "Епоха" по един метафорично-поетичен начин се представя и тълкува темата за съхранението на колективната и лична памет за Вапцаров през бурния ход на три епохи. Първата, „епоха на дива жестокост", в която беззащитен и сам губи живота си, но печели битката със смъртта и забвението. В следващата, в която личността и делото му ще бъдат задушени от идеологически цензурирани „прегръдки", но този път ще го защити поезията му и ще прекрачи границата на безвремието. И съвременната, в която съхранената за него памет и нейната стойност за идващите поколения се опитва да се пребори с историята, както древногръцката богиня на паметта Мнемосина, която се намира в непрекъснат конфликт с дъщеря си, музата на историята Клео", коментира преподавателката Стефания Мертзимеки. И допълни: "Както самият Вапцаров, който е в разпра с живота и няма доверие в „пожълтелите страници" на историята, от която днес вече няма нужда – превърнал се е в мит".

Казват, че във всяка епоха има и по една бесилка за поетите й. „Това е толкоз просто и логично", както би казал отново Вапцаров. Различното в съвременната ни епоха е, че не разполага с поети, за които да издигне своите бесилки, смята още Мертзимеки.

Твърде болезнено е да осъзнаеш с какъв респект и обич към поезията на Никола Вапцаров се отнасят хората от други националности, в сравнение с отношението, с което се сблъсква неговата личност тук, в България. Още по-болезнено е да разбереш, че този световно признат поетически гений, носител на световна награда за мир, превеждан на десетки езици продължава да бъде разстрелван и днес от сънародниците си, заяви пред "Стандарт" Мая Вапцарова. На въпроса какво вижда в младите хора днес, тя отговори: "Пробуждане, по-силна мисъл и вяра". Днес те са готови на бунт срещу блатото на закостенелостта, в което затъвахме 30 години, но и проявяват реверанс към старата, забравена култура и искат засилване на културните връзки със съседните народи, заключи тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай