София по-добър град от Дубай

Най-хубав е животът в Австралия, а най-лош - в Бангладеш

София по-добър град от Дубай | StandartNews.com

София. София се оказа по-добър град за живеене в сравнение с Дубай. Изненадата поднесе изследване за качеството на живот в различни места по света, направено от изданието Global Liveability Survey на Economist Intelligence Unit. Родната столица се нареди на 87-мо място от общо 140 града.

София е непосредствено преди перлата на Обединените арабски емирства - Дубай, но доста далеч от първенците. Най-добре се живее в Мелбърн, Австралия, сочат данните от изследването. Изводът е направен на базата на изследването на политическата и социалната стабилност на градовете, инфраструктурата, престъпността, достъпа до качествено здравеопазване и образование, социалния и културния живот и чистота на околната среда.

Веднага след първенеца Мелбърн, който затвърждава позицията си от миналата година, се нарежда австрийската столица Виена. Следват канадските Ванкувър, Торонто и Калгари. В Топ 10 са Аделаида и Сидни в Австралия, финландската столица Хелзинки, Пърт (отново в Австралия) и Оукланд в Нова Зеландия. От 11-а до 15-а позиция сред 140-те населени места в проучването откриваме Цюрих и Женева в Швейцария, Осака в Япония, Стокхолм в Швеция и Хамбург в Германия. Лондон изпада до 55-о място въпреки сериозните инвестиции, направени заради олимпийските игри тази година. Това означава цели две места по-надолу в сравнение с миналата година.

Първенецът Мелбърн и другите три австралийски града влизат в Топ 10 на най-добрите места за живеене не само заради чистотата на околната среда и ниската гъстота на населението, но и поради инвестиционните си програми, коментират авторите на изследването. На дъното на класацията се нарежда столицата на Бангладеш, Дака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай