Плащаме с карти държавните такси

Плащаме с карти държавните такси | StandartNews.com

Държавните такси към всички министерства и агенции да се плащат предимно с банкови карти на ПОС терминали, иска кабинетът. Затова до 2 декември всички ведомства трябва да направят анализ защо все още банковите карти се ползват рядко и да предложат мерки за решаване на проблемите, реши Министерски съвет. Всички плащания с банкови карти към бюджета са безплатни за гражданите и фирмите. Таксите за преводите се поемат от Министерството на финансите или от съответното ведомство. Въпреки това картите се използват твърде рядко, сочи анализ на Министерството на финансите. Плащанията с банкови карти на ПОС устройства в търговския оборот нарастват, а при плащане на държавни такси хората използват банкови преводи, които са доста скъпи и изискват повече време. Затова министерствата бяха задължени да предприемат мерки това да се промени.

Според данните към 30 септември, най-голям брой инсталирани ПОС устройства има в системите на МВР - 265 бр., като всеки месец през тях се правят средно по 41 плащания на 1 ПОС. В системата на Министерство на правосъдието има 165 устройства, а средният брой плащания на 1 ПОС са 76. Предвид вида и обема на предоставяните административни услуги в тези системи, слабото използване на картови плащания говори за слабости в организацията на работата, липса на инициатива за предлагане и насърчаване на плащанията чрез ПОС-терминали и други причини от субективен характер, които са от компетенциите на съответната бюджетна организация, сочи първоначалният анализ. 

В системата на Министерството на транспорта има 53 ПОС устройства като през всяко от тях на месец се правят средно по 29 плащания. В министерството на икономиката има 19 ПОС устройства, на които се прави по едно плащане на месец. В системата на Министерството на земеделието има инсталирани 45 ПОС терминали. Но от всичките 106 плащания през тях, 97 трансакции са на Професионална гимназия по селско и горско стопанство в гр. Кърджали. В същото време агенцията по храните и органите по поземлена собственост събират доста на брой такси. В системата на министерството на културата има 3 ПОС терминала и всичките са на Националния исторически музей, а в другите музеи няма възможност да картови плащания. Много малко са плащанията с карти и във ВУЗ-овете в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай