Бизнесът се оплака на омбудсмана от американските централи

Бизнесът се оплака на омбудсмана от американските централи | StandartNews.com

486 млн. лв. изземват американските централи годишно над пазара, това е тъй наречено непазарно изземване на доход, обяви Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал след срещата на бизнеса с омбудсмана Мая Манолова.

"За нас е безспорно, че тези договори трябва да бъдат прекратени, американските централи да продават на борсата", заяви Велев в отговор на Канал 3. По думите му, всеки ден българските граждани разбират, че въпросните щатски инвеститори ги ограбват.

До срещата се стигна, след като бизнесът сезира обществения защитник за държавната помощ спрямо американските "Марици", които работят по договори, сключени още по времето на правителството на Иван Костов. Именно кабинетът на СДС им гарантира огромни печалби за десетилетия напред чрез договорите, което си е откровена държавна помощ. Това стана чрез заложени в договорите преференции при цените на изкупуването на тока за двата ТЕЦ-а.

"Ако сумата я разделим на 3,6 млн. домакинства в България, излиза, че от всяко домакинство се изземват по 161 лв. на година. Това е грабеж!", възкликна Велев.

"За американските централи няма европейска политика, това е неправомерна държавна помощ и е крайно време с това да се приключва. Крайно време е да се предоговорят тези договори. Наш дълг е като граждани, ползвайки се от възможността да сезираме омбудсмана", допълни той.

"Чукате на отворена врата", увери бизнеса Мая Манолова. Да се регламентира обемът на тези преференции законодателно, апелира още тя. Това, което е притеснително, е липсата на достатъчно информация и прозрачност какви действия точно е предприела всяка една от отговорните институции по темата, постави проблема Манолова, като визира и КЕВР.

Тя попита водят ли се преговори с ръководствата на централите и какви биха били последиците от един арбитраж в случай на предсрочно прекратяване на тези договори, посочи още омбудсманът. Имам поискана среща от ръководствата на Марица 1 и Марица 3, каза още Манолова, което ще разговаря и с тях. Тя се съгласи категорично, че сметката се плаща от българските домакинства към момента и на това трябва да се сложи край.

Работодателските организации обявиха още, че са в готовност за нов протест заради предстоящото включване на ТЕЦ Варна в енергийната система на страната.

Според техни данни НЕК ще плаща по 191 лв. за мегават час, което ще оскъпи с 16% тока за бита от следващия регулаторен период. Конкретни срокове и дати за евентуалния протест не бяха споменати.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай