Бизнес и синдикати: Повече пари за образование, не за отбрана (ОБЗОР)

Бизнес и синдикати: Повече пари за образование, не за отбрана (ОБЗОР) | StandartNews.com

Бизнесът и синдикатите се обявиха против отпускането на допълнителни средства за сектор Сигурност за тази и следващата година, без насреща да са извършени реформи. "За пореден път виждаме отказ от реформи, увеличават се разходите за издръжка на персонал без подобряване на услугата", каза Камен Колчев от КРИБ на заседание на тристранката, на което бяха обсъдени проектите за актуализация на бюджета за тази година, и проекта на бюджет за 2016 г. "Не възприемаме добре актуализацията на тазгодишния бюджет за издръжката на МВР и Министерство на отбраната с близо четвърт милиард, както и планираното увеличаване на разходите за догодина особено за въоръжаване, които ще бъдат за сметка на нов дълг", заяви председателят на АИКБ Васил Велев. "В същото време образованието и науката остават недофинансирани, и ако трябва да избираме въоръжаване или образование, избираме образованието", каза Велев.

Според работодателите заложеният икономически растеж за 2016 г. от 2,1% е прекалено оптимистичен и той едва ли ще надвиши 1,5%. "Подценени са редица външни фактори като забавянето на китайската икономика, гръцката криза, санкциите ЕС-Русия, бежанската криза и скокът на цената на тока за бизнеса", каза Васил Велев. Според бизнеса върху ръста на БВП негативно ще повлияе и вдигането на минималната заплата от 380 на 420 лв. Работодателските организации поискаха да се промени облагането с данък смет за бизнеса и то да бъде в зависимост от количеството отпадъци, вместо да зависи от данъчната оценка на имота. Бизнесът поиска да се завиши от 5000 лв. на 50 000 лв. прагът за частично ползване на данъчен кредит по ДДС за фирмени коли, които се ползват и за лични нужди.

Тристранката отхвърли бюджета на Държавното обществено осигуряване за 2016 г. Работодателите се обявиха против вдигането на минималните осигурителни прагове в секторите, в които не са водени преговори. "Посочените 7,5% не са правилно изчислени. Без влиянието на минималната заплата, която се вдига административно от догодина, реалният среден ръст е 6,2%", посочиха от АИКБ. Вицепремиерът Ивайло Калфин обеща да започнат разговори за нов механизъм за договаряне на осигурителните прагове и минимална заплата. "Трябва да се обединим около икономическите параметри, които да влияят върху определянето им", заяви Калфин.

Бизнесът настоя и за отмяна на антикризисната мярка да плаща първите три дни от болничните. Друго тяхно искане е да не се отлага реформата в инвалидните пенсии. Имаме готовност скоро да представим мерки за затягане на контрола в инвалидните пенсии, каза Калфин. Синдикатите настояха да се завиши минималното обезщетение за безработица от 7,20 лв. на ден на 12 лв.

Може да намалим дефицита под 2%

Владислав Горанов, министър на финансите

Бюджет 2016 има за основна цел да запази фискалната стабилност и да намали разликата между приходната и разходната част, отворила се след неблагополучията през 2014 г. За догодина предлагам ускорено намаляване на дефицита на 2% вместо планираните 2,5%. Ако темпото на повишаване на събираемостта догодина запази резултатите си от тази, можем да слезем и под 2%. При липса на съществени активи, които да бъдат раздържавени, трябва да се стремим да намаляваме дефицита, защото със същия размер расте и държавният дълг. Разходите за отбрана не могат да останат на кризисните нива от 2015 г. и трябва да бъдат увеличени. Вярвам, че министерствата, които не са постигнали рамката за 2015 г., ще продължат усилията през 2016 г. Има подготвени законодателни промени, които ще доведат до ефективност на разходите. Бюджетът не прави реформи, а създава предпоставки за тях и 2016 г. ще бъде много по-благоприятна за реформи, защото т.г. работехме аварийно за спасяване на системите.

Пускат през ноември нов дълг за 370 млн.

Нов дълг в размер на 370 млн. лв. ще бъде пласиран на вътрешния пазар през ноември, предвижда емисионният календар на Министерството на финансите. За следващия месец е планирано провеждането на три аукциона, на които ще бъдат преотворени три емисии държавни ценни книжа (ДЦК) със срок от 3, 5 и 10 години. От началото на годината досега на вътрешния пазар са пласирани ДЦК точно за 1 млрд. лв. Набраните средства се използват за плащане по стария дълг на страната, тъй като бюджетът е с излишък.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай