Цените на зърното най-ниски от 10 г.

Цените на зърното най-ниски от 10 г. | StandartNews.com

Тероризъм и свръхпроизводство потопиха пазарите

Предложенията за сделки "на зелено" паднаха до 240-250 лв. за тон

Изключително ниски изкупни цени на зърното, каквито не е имало от поне 10 години насам, прогнозират за предстоящата зърнена реколта стопаните в Добричко. Според земеделците две са основните причини, които водят до срив на цената на стоката им - очакваното свърхпроизводство в световен мащаб, дължащо се на климатичните промени, и геополитическата обстановка.

Тероризмът и несигурността, както и политическата нестабилност, оказват сериозно влияние на финансите в държави, които се сред основните купувачи на зърно - Либия, Турция, Египет, казват земеделците. Фермерите споделят, че вече имало предложения от търговци за сделки "на зелено" за зърно от реколта 2016 г. при цена от 240-250 лв. за тон. Като пример стопаните коментират, че миналата година по това време ценовите предложения са били от порядъка на 270-280 лева за тон. Наред с пшеницата се очертава по-ниски да са цените и за останалите зърнени култури - според прогнозите, производителите очакват с 50 лв. по-ниска да е и цената на слънчогледа и да варира от порядъка на 650 лв. за тон. Такива са тенденциите и за другата пролетна култура, която ще се жъне наесен - царевицата. Засега стопаните смятат, според анализите на борсите, че цената за тон царевица ще е около 250 лв. за тон, което ще е с 20-30 лв. по-малко от миналата година.

Състоянието на посевите с ечемик в Добричко са добри, казват производителите и допълват, че и житото се развива много добре, особено след падналите обилни валежи през последния месец. Никой засега не иска да прогнозира очаквани добиви, тъй като имат опасения, че ако дъждовете продължат, то ще има много поражения и добивите може да паднат. Високата влажност от дъждовете и топлото време са станали предпоставка на места да се развият жълта и кафява ръжда по посевите. В някои от полетата има и мана, което налага пръскането с фунгициди, обясняват земеделците. Притесненията им идват от факта, че ако дъждовете продължат, то може машините с препарати против вредители да не могат да влязат в полетата, което безспорно ще понижи качеството на очакваната реколта от зърно.

Наред с обработката на житните полета, масово фермерите обработват и нивите с покаралата вече царевица. Грижите им там са от появилия се сив царевичен хоботник, който буквално може да унищожи растението за ден-два, казват стопаните. Причината за появата му те обясняват с меката зима. Вредителят нанасял пораженията отвътре, като прегризвал стъблата и кълновете над почвата , а след появата на листа се хранел с тях, като оставали само грубите участъци. Едва след пети лист младите растения на царевицата можели да се справят и преодолеят нанесените щети от хоботника, затова сега се налага третирането на царевицата. В района на Крушарска община сивият царевичен хоботник вече е нанесъл поражения на млади растения, казват стопаните.

Болести съсипват посевите

Дъждове и градушки съсипват реколтата от есенници и пролетници във Видинско, съобщи Александър Александров, председател на регионалния съюз на зърнопроизводителите. През април земеделците са се радвали на нивите с житни култури, които след меката зима са се развили добре. Топлото време им е позволило да извършат торенето и пръскането в най-благоприятните агросрокове. Но започналите дъждове след това и особено градушките са променили състоянието на посевите. Ниските температури са създали условия за развитие на болести. Вече се е появила кафява и жълта ръжда и септория по есенниците. Забавя се развитието на царевицата и слънчогледа, засети преди месец. Налага се спешно третиране с фунгициди, за да се спаси това, което не е засегнато. Но почвите са преовлажнени, в нивите техника не може да влезе, което обрича реколтата на похабяване. Има много площи, които са под вода. Остава ни само да се надяваме на хубаво време, за да можем да влезем в нивите, каза Александър Алксандров. Липсата на слънце, което да изсуши площите, забавя и обследването на културите, каза производителят.

Състоянието на реколтата е било обсъдено на заседание на Националния съвет на асоциацията на зърнопроизводителите. Има тревога за реколтата у нас, каза Александров. Обсъдени били и проблемите на дирекциите за борба с градушките. След настояване от зърнопроизводителите съкратените 5 площадки за борба с градушките във Видинско били възстановени. Достъпът до тях е затруднен, но земеделските производители по места помагат да се прокарат пътища до тях, твърди шефът на местните земеделци.

Ниските температури стресират лозята

След топлия април, който подлъга развитието на лозите, май ги стресира, каза за "Стандарт" научният сътрудник по лозарство от Видин Красимира Владимирова. Леторастите се развиха преждевременно, а сега забавят растежа си. Лозята са пред фаза цъфтеж и ако дъждовете продължат, то това ще похаби реколтата. Защото при дъжд се възпрепятства опрашването и се оформят дребни зърна, без семки. Ако настъпи милерандж, това означава, че ще имаме неравномерни зърна по гроздовете. Лозарите обаче могат да се намесят чак в началото на цъфтежа, сега - не. Те трябва да знаят, че при чести превалявания не се спазва посоченият карантинен срок на препаратите. Пръсканията трябва да са по-чести. Обработката на почвата -също, защото от дъждовете избуява трева. Зачестиха и градушките, но досега те не са нанесли сериозни щети на лозите. Защото са примесени със силен дъжд, който не позволява на ледените късове да разкъсват леторастите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай