10:35 ч.

23.08.18

2 мин.

0

0

0

Над 8000 проби за чума по дребни преживни животни са взети до момента

от редактори |

Над 8000 проби за чума по дребни преживни животни са взети до момента

Снимка: БГНЕС архив


Над 8000 проби за чума по дребни преживни животни са взети до момента, резултатите от вторите проби ще са обработени до една седмица, обяви министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов в интервю за бТВ.


„Вторите проби са пробите на целия разширен 20-км диапазон около селищата, в които имаше огнища. В тези 5 малки села, в които бяха констатирани положителни проби, потвърдени от френска лаборатория – там бяха предприети мерки и след това всички стопани бяха обезщетени. Вторите проби целяха да покажат дали има разширение и разпространение на това заболяване. Аз лично би следвало да съм доволен от това, че към този момент вторите проби са отрицателни. Имаме над 8000 проби, които са взети в момента. Те ще бъдат обработени до 1 седмица като поетапно ще се предприемат действия за освобождаване от оборното гледане в тези райони. Те ще бъдат обработени в 5 лаборатории", заяви още той.


На въпрос „Имаше ли чума в България и имаше ли мъртви животни в резултат на заболяване", министър Порожанов заяви: „Лабораторни проби бяха извадени, бяха показани, включително и позитивните резултати на френската лаборатория. При аутопсията на определени животни в района на Шарково имаше животни с клиника, включително с антитела, които се констатираха в последствие".


„И българската и френската лаборатории са акредитирани за изследване на чума по дребни преживни животни. В село Болярово пробата е в категория „съмнителни". Именно за това разговарях и със стопаните на обекта, в който не се допускаха експерти за взимане на проба. Те са много наясно, че когато не допускат взимането на проби от стадата, не спазват закона за ветеринарната медицина", заяви той.


„Не ме притеснява прокурорска проверка в БАБХ. Винаги и за всичко може да бъде искана оставката на един министър, когато има някакъв проблем. Това е един рутинен акт. Всеки един министър е назначен за конкретна функция", каза в заключение той.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент