Дават до 500 000 евро за земеделска техника

Дават до 500 000 евро за земеделска техника | StandartNews.com

Проектите за биопроизводство получават с 15% повече средства от ЕС

Инвестициите във фермите трябва да са на стойност между 15 хил. и 1,5 млн. евро

С 15 на сто се увеличава финансовата помощ от ЕС за реализацията на проекти за инвестиции в биоземеделие. Това предвижда проектът за Наредбата за прилагане на подмярка "Инвестиции в земеделски стопанства" от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014-2020 г., който е подготвен от Министерството на земеделието и храните (МЗХ). Документът предвижда финансовата помощ от ЕС да бъде в размер на 50% от стойността на инвестицията.

Подкрепата се увеличава с 10%, ако проектът е на млади земеделски производители, интегриран или свързан със сливания на организации на производители, ако ще се изпълнява в необлагодетелствани райони или е за колективни инвестиции от юридически лица включващи от 6 до 10 земеделски производители, както и ако е подпомаган по линия на Европейско партньорство за иновации (ЕПИ) за селскостопанска производителност.

За колективна инвестиция на повече от 10 земеделски производители или организации на производители финансовата помощ се увеличава с 20%. Проект на един земеделски стопанин може да получи помощ от фондовете на ЕС в размер до 70% от общия размер на допустимите за подпомагане разходи, а проект за колективни инвестиции може да получи помощ в размер до 90%.

За да получат подкрепа от ЕС, инвестициите трябва да са на стойност между 15 хил. и 1,5 млн. евро, предвижда наредбата. Максималният размер на инвестициите за закупуване на земеделска техника за целия период на прилагане на ПРСР за един кандидат е 500 000 евро, а този на инвестициите за изпълнение на интегриран проект - 1,5 млн. евро. Максималният размер на инвестициите по проекти за колективни инвестиции на от 6 до 10 земеделски производители за целия период на прилагане на ПРСР за един кандидат е 4 млн. евро, а този за инвестиции в земеделска техника - 750 000 евро. Максималният размер на инвестициите по проекти на над 10 земеделски производители или организации на производители за целия период на прилагане на ПРСР за един кандидат е 5 млн. евро, а за земеделска техника - 1 млн. евро.

По подмярката се подпомагат проекти на земеделски производители; признати организации на земеделски производители и юридически лица с проекти за колективни инвестиции. Финансова помощ по ПРСР е допустима за инвестиции, които водят до подобряване на цялостната дейност на земеделското стопанство чрез внедряване на нови продукти, процеси и технологии и подобряване на наличните производствени материални и нематериални активи, подобряване на сътрудничеството с производители и преработватели на земеделски продукти, опазване на околната среда, включително с намаляване на вредните емисии и отпадъци, подобряване на енергийната ефективност и на условията за труд в стопанствата. Финансова подкрепа може да получат и проектите за подобряване на хигиенните, ветеринарните, фитосанитарните, екологичните и други условия на производство, както и за подобряване качеството на земеделските продукти.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай