Забраняват палатките и в планините

Забраняват палатките и в планините | StandartNews.com

Забрана за къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън категоризираните места, предвижда промяна в Закона за туризма. Нарушителите ще се наказват с глоба от 200 лева. Това става ясно от публикувания в сайта на Министерството на туризма проект за изменение и допълнение на закона, съобщи economic.bg.

Създава се нов член 207а, който предвижда:

(1) За къмпингуване или разполагане на палатка, каравана или кемпер извън категоризираните по този закон къмпинги се наказва с глоба 200 лв. (2) В случаите по ал. 1, когато от къпмингуването e настъпило увреждане на пясъчните дюни, флората и/или фауната, замърсяване на околната среда, пожар и/или 49 други вредни последици за природата, наказанието е глоба в размер на 1000 лв., освен ако деянието не подлежи на по-тежко наказание. Лицето носи и имуществена отговорност за причинените вреди. (3) Който предоставя обособени терени за къмпингуване в нарушение на разпоредбата на чл. 128, т. 1, б. „л" се наказва с глоба в размер на 3 000 лв. или имуществена санкция в размер на 5 000 лв.".

Проектозаконът е публикуван за обществено обсъждане, като предложения за промяната му могат да се изпращат в срок до 15 март, 2016 година.

Припомняме, че в началото на месец март депутатите забраниха къмпингуването и паркирането на 100 метра от плажа. Това стана с промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, приети на извънредно заседание.

Първоначалният вариант предвиждаше да се забрани и нощуването, но в крайна сметка това предложение отпадна. Глобите за нарушаване на забраната ще са сериозни. За физически лица те ще са от 1000 до 10 000 лева, а за еднолични търговци и юридически лица - от 10 000 до 50 000 лева.

Междувременно стана ясно, че законови промени трябва да гарантират по-лесното изграждане на нови къмпинги. С това се ангажира депутатът от Реформаторския блок Найден Зеленогорски след приетите спорни промени за забрана на къмпингуването на 100 м. от морето. "Много къмпинги бяха затворени, необходимо е да се изисква по-малка инвестиция, защото сега изискванията са като за строителство на хотел, коментира народният представител", каза той.

Той бе и автор на приетото вчера предложение за забрана на палатките, колите и караваните на плажа, както и въведените глоби за нарушение - до 10 000 лева за физически лица и до 50 000 лева за ЕТ и юридически лица.

Приетите поправки в закона станаха повод за протести на Орлов мост в София. Протестиращите опънаха палатки в центъра на града, като обявиха, че законът на практика забранява дивото къмпингуване и апелираха към президента Росен Плевнелиев да наложи вето върху закона.

"Никъде в Европа не е разрешено дивото къмпингуване и не разбирам как някой днес може да почива без ток и тоалетна", коментира Зеленогорски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай