Забраниха на 5 млн. руснаци да почиват у нас

Забраниха на 5 млн. руснаци да почиват у нас | StandartNews.com

Поне 5 милиона руснаци имат забрана да почиват в България, заяви в Бургас депутатът от БСП-Лява коалиция Петър Кънев. Забраната касаела всички работещи в силовите структури на Руската федерация, както и дотираните ваканции на ветераните, пенсионерите и децата. Тези данни са били изнесени от наши туроператорски фирми на среща на с депутати от икономическата комисия в Народното събрание. Кънев предупреди, че ветото ще нанесе сериозен удар върху летния сезон и като цяло върху българския туризъм. "Санкциите както винаги ще ударят основно България. Като добавим изключително непремерените изказвания на някои български политици на принципа „Видяла жабата, че подковават коня".

Крайният резултат е този, че вече има издадени заповеди от страна на руското правителство. Първо е забранено на всички видове силови структури да почиват в България, това са 5 милиона души Това са армията и службите за сигурност. Това са 5 млн семейства, на които е забранено да идват в България , а това е общо взето средната добре платена класа в Русия", заяви Петър Кънев. Той посочи, че на правителствено ниво е забранено и дотирането на детските лагери у нас, както и почивките за ветерани и пенсионери. "Това, което мен много ме впечатли е за Камчия. Там има един уникален комплекс, собственост на Московското правителство. Говорих преди дни със Станка Шопова, която ми каза, че е получила писмо, че са спрени всички пътувания, дотирани от държавата, а в Камчия почиват основно такива – деца, ветерани, пенсионери", коментира Кънев. Той прогнозира сериозен отлив на руски туристи от България.

Депутатът похвали правителството, за усилията да компенсира с туристи от Полша, Чехия, Азърбайджан и Казахстан. Но препоръча да вземем пример и от Кипър, където руските туристи получавали визи, веднага след като пристигнат на границата, въпреки, че и те са членове на ЕС. Според Кънев Кипър се позовавал на факта, че не са част от Шенгенското пространство и не са длъжни да спазват визовата политика.

"Министерството на външните работи обяви, като голям успех решението да се издават многократни едногодишни визи на руски туристи, които са идвали нееднократно в България. Поставихме въпроса защо да не им издават 3-годишни визи, обещаха, че ще направят проучвания може ли това да стане.

По отношение на санкциите имаме една изключително плаха позиция и за пореден път не успяваме да защитим позициите си, а в края на краищата сметката ще я платят всички наши съграждани, които очакват туристите да дойдат", каза още Кънев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай