Туризмът храни всеки втори в Добринище

Туризмът храни всеки втори в Добринище | StandartNews.com

Курортът край Банско примамва със СПА, писти и евтини механи

Входът за градската баня е само 1,50 лв., за нощувка стига двайсетачка

Такава красота само Господ дава - прекрасната Пирин планина и лековитите минерални извори. Гората и водата даряват здраве и дълголетие. И не само това. А и препитание за 3-те хиляди жители на Добринище. Местните хора винаги припомнят, че градът е кръстен така именно на богатите природни дадености. Още в древни времена първите заселници по тези места така били пленени от красотата на района, че не спирали да се оглеждат наоколо, да цъкат с език и да повтарят: "Добри неща, добри неща". 17 са минералните извори с доказани лечебни качества, 18 л/сек е дебитът им. Най-известен е Сребърният извор, богат на сребърни йони и на история. Той лекува най-добре болежки в очите. Някога, в древни времена, в него се къпели с часове римляните, които живели по тези места. Сега лековитата вода привлича хиляди туристи от страната и чужбина. А съчетанието на бани в града със ски в планината е уникално за страната ни. Затова е напливът на гости, а жителите на обявения за балнеоложки курорт още през 1979 г. не крият, че печелят добре от туризъм.

Какво е общото между английската закуска "Хемендекс" и израза на местен диалект "Айде на бане!"? Отговорът е Добринище. Но защо? Най-добре обяснява колоритният Здравчо Галчов, който заедно със съпругата си Жулиета дава стаи за гости в курорта. "Айде на бане!" е "Хайде на баня!" по нашенски. А с пустия "Хемендекс" го закъсах преди 22 г. Правех първите си стъпки в този бранш, дойдоха чужденци и ми казаха, че искат "Хемендекс" за закуска. Казах им, че няма проблем, а хал хабер си нямах какво е това чудо. Нямаше и "Гугъл" по онова време. Баща ми беше готвач, лека му пръст, та той ме спаси. На сутринта им викам на гостите: "Що не кажете, че е яйца и шунка, та да ви разбера? Истината е, че аз вече знам що е "Хемендекс", но чужденците няма как да си преведат нашето "Айде на бане!", реди чешитът. Бившият работник в телефонния завод, в РПК

почти насила станал хотелиер

Но не съжалява. През 1992 г. от туристическата камара направили оглед на къщата му. Още тогава имало много туристи в Добринище, а нямало достатъчно стаи. Одобрили дома му и така се започнало. За да няма вече спиране. Здравчо никога няма да забрави как за 20 дни посред зима направил ремонт на сградата. Обадили му се българи от Австралия, че ще му гостуват над 10 души за минимум 10 дни и ще посрещнат новата 1995 г. Нямал достатъчно стаи, но на клиенти не се отказва. И тях, както при аферата "Хемендекс", уверил, че всичко ще е наред. Изтеглил заем от РПК - 72 000 лева. От 6 до 26 декември станали строители с жена му. Но се справили. "Дойде датата, а гостите ги няма. Започнах да се изпотявам, че заемът си е заем. През нощта се появиха. Готвихме им, пяхме им, разхождахме ги. Накрая ме питат колко да ми платят. Не бях водил сметка. Един от тях бе капитан на кораб, той каза всеки да хвърли на масата колкото прецени. Покриха масата с пари, не бях виждал толкова през живота си!", не крие хотелиерът. Разкрива, че най-важно е доброто посрещане, обслужване и отношение. Това му осигурява редовни клиенти. За политиците запазва мълчание. Но

често му гостуват Татяна Лолова и Иван Кулеков

идвал и Васил Попов, лека му пръст. В момента има туристи чак от Австралия и Южна Америка. 27-годишният Петър Петров за първи път дошъл тук на 4 г. Всяка зима и всяко лято посещавал Здравчо, но заминали за Австралия. Сега пристига у нас веднъж в годината. "Веднага идвам тук, това е моето място. Домакините са много естествени, приемат ни като част от семейството. Аз тук не съм гост, а съм у дома си. Добринище е в сърцето ми, това не може да се обясни", казва младият българин, който е заедно с приятелката си. Заедно с него е чичо му Тома, който свири на фагот във филхармонията в перуанската столица Лима, съпругата му Клаудия, която е стюардеса, и 3-годишната им дъщеря Калина. "Детето ми е единственото в Перу с това име. Чудесна е природата тук, минералната вода е супер. Холата са добри и отзивчиви", казва перуанката Клаудия. Здравчо уверява, че хотелиерството е най-доброто препитание в курорта. Но трябва да си искрен, честен, да правиш нещата със сърце и душа. И да не те мързи. "През зимата леглото струва 20 лева, през лятото е 15 лева. След 20 януари чакаме англичани. Посрещали сме и японци, жената им показа как се кваси истинско кисело мляко. За Нова година ни гостува отец Петър от Несебър, ще дойде пак в края на този месец. Всеки от местните хотелиери си има редовни клиенти", допълва той.
В Добринище признават, че дължат големия наплив и на близостта си до световноизвестния зимен курорт Банско. Делят ги само 7 км от Зимната столица на Балканите. Много от нашенците и чужденците идват тук заради минералната вода. Други пък карат ски по дългата 5 км писта, цената на картата за ден е 30 лева. Има и по-малко трасе, което е за начинаещи и деца.

Малчуганите до 6 г. не плащат нищо

за по-големите дневната карта е 15 лева. Много хора предпочитат да спят в Добринище, където нощувките са с 20-30% по-евтини, и да пътуват до Банско да карат ски. По-евтино е и в механите. "Българи и чужденци идват заради минералните извори. На плажа има топъл басейн. Винаги има хора в него. Най-много са нашенците, но има македонци, сърби, гърци, турци, румънци, англичани, руснаци. Наши инвеститори също се редят на опашка да строят тук, но има свободни само частни терени, а цените са високи. Няма да позволим застрояване. В момента има 3 по-големи хотела, ще се построи още един и спираме", твърди кметът Китан Галчев. Легловата база е 3000 легла, максимумът за населеното място е 5000. Но целта е туризмът да дава хляб на местните хора. Почти 90 са къщите за гости, собственост на жителите на курорта. "Заетостта на нашите бази е много по-добра от тази в големите курорти. Дори лятото ни е по-силен сезон, защото много хора се качват за преходи в Пирин. Не е случайно, че в герба на града ни са изобразени минералните извори и планината", подчертава градоначалникът.

Айде на бане!

подканва ни и 63-годишният Малин Халачев, който чака, за да влезе в обществената баня. Къпалнята се намира сред прекрасен парк, който бе ремонтиран и открит миналата година. "Всяка вечер се къпя у дома, но веднъж в седмицата идвам тук. Да си нагрея кокалите, да влея сила в мускулите, да се освежа. Стоя в басейна, докато ми издържи двигателят. Плащам само 60 ст. вход, а мога да стоя цял ден. Водата ни дава здраве, затова е пълно с чужденци", реди пенсионерът. Учениците също плащат само 60 ст. Вход за басейна, за останалите цената е 1,50 лева. За инвалиди и ветерани от войната е безплатно. Ваната за двама души е 7 лева на час. "Водата няма лош мирис, чувствам се страхотно. Всеки ден от ваканцията си идвам", споделя младеж от Варна. "За нас това е традиция, ритуал, да отидем на баня", уверява бай Малин. Спомня си младините, когато водели жените си първо на баня, а после на чаша вино в ресторант-градината в парка.
Добринище има нещо, което го няма в Банско - минералната вода. Бистра е, без мирис и утайка. Слабо е минерализирана. Лечебните й свойства пък не подлежат на никакъв коментар.

Лекува много болежки

на опорно-двигателния апарат, периферната нервна система, гинекологични, кожни, бъбречни и стомашно-чревни заболявания, невралгии, ишиас, лумбаго, ревматизъм, жлъчка, бъбреци, цистити, кожни заболявания. "Предлагаме СПА процедури с минерална вода, а това води много туристи тук. Посрещаме деца на детски лагери, служители на фирми, които са на тийм билдинг. Имаме и редовни клиенти, което е знак, че обслужването е добро и качествено", казва управителят на хотел "Орбел" Елена Шумарева. А местните хора чакат приемането на Плана за управление на Национален парк "Пирин". В него са предвидени още писти в планината и смяна на стария двуместен лифт, който е още от 1989 г. и е много бавен. "За да идват още повече туристи, целта ни е курортът да е целогодишен", твърдят те.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай