Руски туристи в шок от рекет за 15 бона

Руски туристи в шок от рекет за 15 бона | StandartNews.com

Чужденецът ни заплашва, той е шизофреник, контрират от клиниката

"Вероятно дълго ще мисля дали да дойда отново в България на море. Макар че често пътувам по бизнес. За руснаците България е семейна туристическа дестинация. Но когато детето ти има проблем, а лекарят откаже да го прегледа и ти поиска по 5000 лв. на ден, и то в брой, се чудиш дали да повториш". Това е изповедта на 37-годишния Иван Хлистов, руски бизнесмен от Рязан. Опитва се да не влага емоция. Но историята му сигурно ще откаже неговите приятели от идеята да се порадват на Българското Черноморие.

Семейството на Хлистов - той, съпругата му, двете деца и тъщата, почива в хотел "Марина Гранд Бийч" в Златни пясъци. На 10 юли синът Володя, който е на 2,5 години, започва да повръща. В рамките на няколко часа това се случва няколко пъти. Родителите му са притеснени, че момчето ще се обезводни.

Накрая отиват на рецепцията да търсят лекар. Докторът преценява, че се налага детето да влезе в болница. Викат линейка, която около 16 ч ги закарва в Медицинския център "Евромедикъл" във варненския квартал "Виница". Състоянието на Володя видимо се влошава, трябва да бъдат предприети действия против интоксикацията му. Медсестра прави опит да вземе кръв от малкия. В това време лекарката Валентина Шивачева, която преглежда детето, започва да обсъжда финансовата част на нещата. Хлистов заявява, че има медицинска застраховка, като посочва и номера на полицата. Лекарката обаче е категорична, че трябва да се плати в брой, а ден престой на детето ще струва 5000 лв. Така за три дни тя поискала 15 бона.
"В този момент въобще не съм се замислял колко са тези пари. Бях готов да платя, колкото е необходимо. Кредитната ми карта е с лимит 200 000 евро, такива имаме 10 души в банката "Авангард". Но тя искаше тези пари задължително в брой. Аз бях по тениска и шорти и имах 500 евро в джоба си. Дори да отида в офис на банка, пак няма как да изтегля толкова пари накуп", разказа пред "Стандарт" Хлистов.

Съпругата му иска просто детето да бъде включено на системи и не може да разбере защо това не се случва веднага. Накрая Шивачева вика охраната и буквално изгонват руските туристи с болния Володя от медицинския център.

Хлистов и съпругата му са паникьосани и веднага водят детето в държавната болница "Света Ана". Там около 19 ч на момчето са дадени хапчета против повръщане и е направено вливане против дехидратация. Хлистов плаща 309 лв., от болницата му издават фактура. Но той е щастлив, че "държавните" лекари са спасили детето му. На 14 юли семейството си заминава за Русия.

Часовете, в които животът на малкия Володя е бил в риск заради лекарското безхаберие обаче, не дават мира на Хлистов. Той пуска жалба в районната прокуратура във Варна, до Комисията за защита на потребителите и до регионалната здравна инспекция във Варна. Отникъде не му отговарят.

Проверка на "Стандарт" показа, че за случая не знаят нито в Етичната комисия на лекарския съюз във Варна, нито в Комисията за защита на потребителите.

Другата гледна точка по сагата с болния Володя би трябвало да е на лекарката Шивачева. Тя обаче веднага след случката през юли се качва на кораб като лекар и заминава извън България.

"Детето е прегледано, било е в добро състояние и не се е налагало да постъпи в болница. Родителите му са настоявали да му се направи вливане, но става въпрос за хронично заболяване и ние няма как да я обслужим срещу медицинска застраховка", обясни пред "Стандарт" управителката на медицинския център Донка Аврамова.

Според нея, Шивачева толкова се уплашила от заканите на Иван Хлистов и съпругата му, че се заключила в стаята си. "Ставало е дума за пари, но тя просто е показала ценоразписа на болницата", твърди още Аврамова, която е била разпитвана от дознател от Пето РПУ във Варна.

"Говорим за един лъжец, за един шизофреник, който се заканва. Нямахме дежурен педиатър, колежката Шивачева е интернист и накрая отказахме да го приемем детето. Това е съвсем нормално, защото не сме педиатрична болница", скандално заяви пред "Стандарт" Аврамова.

В средата на септември Иван Хлистов отново е в България. Той очаква някой да разследва случая и се учудва, че никой не го е викал на разпит. Отново си тръгва от България без резултат.

Всъщност още на 1 септември варненската прокурорка Кристина Боева с постановление е отказала да образува досъдебно производство.

Постановлението не е изпратено до Хлистов, а е оставено на входа на прокуратурата "до поискване", защото руснакът нямал адрес и не бил влизал в България след юли.

В това време Шивачева обикаля с кораб океаните. Тя работи в болницата от 2003 г., но поне 3 пъти е била наемана за корабен лекар. Първо за 3 месеца през 2009 г., след това за 8 месеца на круизен кораб "Каспи" в Израел през 2010 г., най-накрая за година и 5 месеца към "Класик интернешънъл круизис" през 2011 г. Опитите да се свържем с Шивачева през фейсбук за съжаление останаха безплодни.

Ирландка се жалва, че й искат 900 лв.

Оплакването за изнудване от лекари в "Еврохоспитал" и медицинския център към нея "Евромедикъл" не е първото. През 2006 г. същото се случва на 44-годишната ирландка Анджела Мичел. Тя също летува в Златни пясъци и е откарана в "Еврохоспитал", след като й прилошава. Лекарите там й обяснили, че животът й е застрашен и трябва да отиде в държавната болница "Св. Анна", но преди това трябва да плати 900 лв. за направените изследвания, за вливане на две банки с глюкоза и за всички грижи, полагани за нея през няколкото часа, включително и за транспорта.

Мичел обяснява, че не разполага с такава сума. Предлага кредитната си карта, но от болницата й казват, че не работят с такива. Анджела обяснява, че има редовна международна здравна застраховка. Препоръчват й да намери банкомат, да изтегли сумата и да плати в брой.

"Смачкват" делото, без да разпитат родителите

Прокурор от районната прокуратура във Варна отказва да образува разследване по случая, защото приема, че детето е болно от хронично заболяване кетонемия. Това става ясно от постановлението на младата обвинителка Кристина Боева, издадено още на 1 септември. От районната прокуратура във Варна отказаха коментар на акта на колежката си. Говорителката им Десислава Йотова не ни свърза и със самата прокурорка с мотива, че актът може да бъде обжалван на по-горна инстанция. Боева не е правила опит да разпита жалбоподателя Иван Христов или съпругата му, оплакаха се пред "Стандарт" руснаците. По жалбата са дали показания единствено д-р Валентина Шивачева и нейната шефка - управителката на болницата Донка Аврамова. Защитната теза на лекарката и свидетелите е, че още като карали детето, усетили мирис на ацетон. А според майката на малкия Володя детето страдало от кетонемия - нещо, което Христов отрича. Кетонемията е болест, при която има проблем с обмяната на веществата. Родителите са възмутени и от коментара на прокуратурата по повод поисканите им пари. "С оглед твърдяното от Христов, че д-р Шивачева е поискала по 5000 лв. на ден за престой в болничното заведение, от извършената проверка и снетото сведение от същата, се установява, че не й е била предоставена нужната медицинска застраховка и е нямало как да приеме детето за лечение", пише Боева в постановлението си. Въпреки че Христов има адвокат във Варна, който е записан като съподател на жалбата и е оставил телефоните си, прокурорката не е изпратила постановлението на Иван Христов - примерно чрез консулския отдел на руското посолство, оплаква се туристът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай