Морето през септември с 30% по-евтино

Морето през септември с 30% по-евтино | StandartNews.com

40 лв. за ол инклузив на Златните, в Албена дават бонус "аквапарк"

Безплатни нощувки при дълга почивка предлагат хотелите

Евтино море обещават хотелиерите през септември. Цените тръгват надолу още в края на тази месец. Освен на изгодни оферти за почивка летовниците, които изберат да не почиват в пика на сезона, ще се радват на по-чисто и спокойно море, без мъртво вълнение и вятър.

Морето през септември ще ни излезе с 30% по-евтино в сравнение с юли и август. Това съобщи директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов пред "Стандарт".

Очаква се хотелиерите да започнат да свалят цените още след 20 август. Много от тях вече подготвят оферти с по-изгоди пакети за почивка.

В Златни пясъци например ол инклузив ще може да се намери за 40-45 лева на човек, а нощувка със закуска в "Св. Константин и Елена" и за двайсетачка. През септември ултра ол инклузив в баровски хотел с всички екстри ще ни струва между 60 и 75 лева на нощ. А за по-ниски категории има топпредложения за нощувка и закуска и за 25 лева на човек. Семейни хотелчета около "Кабакум" дават септемврийски цени от 18, 23, 28 лева с включена закуска. Масово се пускат и бонуси - ваканция със седем нощувки на цената на пет. Хотелиерите в Балчик също ще свалят цените. "Тепърва браншът ще започне да обмисля офертите за септември", каза Димитър Димитров, председател на регионалната браншова структура на хотелиерите и ресторантьорите, пред "Стандарт.

"Заради по-слабия сезон в началото много колеги наеха по-малко персонал и в момента, когато изцяло базите са пълни, в обслужването на гостите в хотелите и ресторантите са ангажирани и собствениците на обектите. Това е една от основните причини да не сме готови още с офертите", обясни той.

Със сигурност един от бонусите, които ще предлагат хотели със СПА и балнеоцентрове, е да включат към цената възможност за ползване на някои от услугите за релакс и възстановяване. А в курорта Албена вече се предлага специална оферта "Златните 55 +" на море през септември. Цената за 5-дневен пакет на човек по формула ол инклузив плюс е 319 лв., като освен ползването на закрит басейн до 15 септември избралите офертата могат да ползват и аквапарка. В тази цена е включен и ежедневен наем на два велосипеда на стая за час. В Балчик след 26 август срещу 134 лв. може да се ползва двойна стая с възможност за настаняване на общо трима души в четиризвезден хотел на брега на морето. Между 50 и 70 лв. са предложенията на хотелиерите в Белия град за нощувка със закуска на крайбрежната алея. Голям интерес има към частните квартири, където цената за нощувка е 10 лв. на човек в кварталите, които са по-далеч от морето, а тези, които са по-близо, предлагат нощувката на цени от 12 до 20 лв., според екстрите. В района на Балчик и по пътя, свързващ града с Албена, има и много вили, които се дават под наем. Средно ползването на една или цял етаж от нея е около 100 лв. Освен в частна квартира най-евтино излиза хотел в Кранево, където цените са около 20-25 лв., като в някои предлагат и закуска. В района на Каварна има също много предложения от частни квартири от 15 до 25 лв. на нощ. Къщите и вилите в Българево вървят между 12 и 40 лв., като повечето предлагат градина с басейн, барбекю и други екстри.

"Любовта е лудост" напълни Варна

Градските хотели във Варна са пълни заради куртурните събития и фестивали в морската столица. Голям е интересът към най-голямото киносъбитие - фестивала "Любовта е лудост". Той се открива по червената пътека на 21 август и за първи път в историята си ще трае 10 дни.

До края на месеца във Варна могат да се намерят места срещу 55 лева за нощувка със закуска и вечеря с алкохол.

Жега през уикенда, живакът скача до 38 градуса

Горещините ще продължат и през почивните дни. Над планините в следобедните часове в петък ще се появят облаци и ще превали. По Черноморието обаче ще е слънчево с температури 30-33 градуса и слаб източен вятър. Температурата на морската вода ще е 25-27 градуса. През уикенда във вътрешността на страната ще е горещо, като на места живакът ще показва 38 градуса. Промяна на времето ще започне в понеделник. Отначало над Западна и Централна България, а по-късно през деня и над североизточните райони, ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има валежи, на места интензивни, придружени с гръмотевици и временно усилване на вятъра. Ще започне и понижение на температурите.

На юг
Кръчми крият цените

Масово заведенията по Южното Черноморие крият цените, оплакват се летовници. Много от капанчетата и ресторантите край морето примамват клиенти с викачи и табели с менюта, но без ценоразпис. Това не е закононарушение, но е тарикатлък, прикриващ солени цени, съобщи e-burgas. Клиенти се оплакват, че ястията са поскъпнали двойно, а някои специалитети дори тройно. Най-често плажуващите си поръчвали пици или чорби, фрешове и бира, признават сервитьорки в Созопол, където почти никъде няма цени на менютата пред заведенията. Пиците обаче сериозно удрят по джоба на туристите, тъй като дори най-елементарната "Вегетариана" (450 г) стига 8 лв., а "Капричоза" надхвърля 10 лв. Фрешовете гонят 5.60 лв. В Крайморие пък клиенти алармират, че в едно от заведенията на плажа барманките си спестявали ресто до 1 лв. с мотива, че нямали дребни. Също така на много от плажовете продължава нерегламентираната продажба на царевица и гевреци.

Наесен
Стягаме куфари за Италия и Испания
Краят на лятото е време за екскурзии, 380 000 българи отиват в чужбина

Българите, които ще пътуват зад граница през септември, са 380 000. У нас пък ще дойдат 750 000 чужденци, сочат данните на Института за анализи и оценки в туризма. Традиционно най-много българи пътуват до Гърция и Турция. За разлика от август, когато живакът удря 40 градуса, температурите през септември са между 28-35 градуса. Нашенци използват края на лятото и началото на есента и за екскурзии. "Това време е удобно за културен туризъм. Хора, които не могат да си вземат отпуск през лятото, планират обиколки из Европа", коментира шефът на института Румен Драганов. Често посещавани от българите държави са Германия, Италия, Испания. След 10 септември много хотели по морето затварят. Остават предимно големите, на първа, втора и трета линия до морето. По-малките курорти също опустяват, обясниха експертите. Сезонът приключва на 10 октомври, като последни си отиват англичаните и ирландците. Много интензивен трафик се очаква на 22 септември, когато се събират четири почивни дни. Тогава 280 000 българи ще почиват у нас, а 90 000 в чужбина.

Рагин: Ще наваксаме липсата на туристи през юни

През юли и август ще успеем да наваксаме липсата на туристи през юни, прогнозира Благой Рагин, председател на Българска асоциация на хотелиерите и ресторантьорите. Преди ден НСИ отчете 12% по-малко приходи за хотелиерите през месец юни. За първото полугодие пък общият спад на пътуванията в туризма е 16%, което означава 280 хил. по-малко туристи. "Някои от хотелиерите са доволни, а други не. Някои от хотелите са пълни с туристи, други празни. Статистиката обобщава ситуацията. Източните пазари - Русия и Украйна, почти ги загубихме. Надявам се през юли и август да наваксаме загубите, защото работим в посока компенсиране на липсата на руски и украински туристи", заяви Рагин. Той отбеляза, че някои курорти отново имат успех на немския пазар. "Румъния също стои добре със своите туристи у нас. Върнахме си пазарите на Полша, Чехия и скандинавските страни", обясни Благой Рагин. Председателят на БАХР изказа надежда, че ситуацията с руските туристи ще се подобри. Междувременно туроператори призоваваха кабинета за "екстремни мерки" срещу срива в броя на чуждите туристи у нас.

Обяд на плажа хит през август

Август е най-предпочитаният месеца за почивка от българите и се характеризира със записване в последния момент. Това отчитат от курорта Албена. За него нашенци, а и доста от чуждите туристи, продължават да търсят настаняване ол инклузив, като сред най-търсените са пакети с обяд на плажа. Още от средата на юли курортът е с изцяло запълнен капацитет, но могат да се намерят свободни места в някои хотели за кратки периоди след средата на август. Специална оферта предлага курортът Албена до 23 август - само 40 лева за нощувка със закуска и вечеря в двойна стая в хотел "Добруджа". До тази дата може да се наеме вила от "Магнолия" по формулата ол инклузив на цена от 220 лв. за четирима души плюс един. Всички гости на Албена ползват безплатен чадър и два шезлонга на плажа. За дати след средата на август за определени хотели в Албена се предлагат атрактивни отстъпки за настаняване при ол инклузив на цени от 56 лева на човек за ден.

Eврокомисар на голф край Каварна

Добруджанското Черноморие е привлекателно за отдих от редица ВИП туристи. За няколко дни на летен отдих у нас е била зам.-председателят на Европейския парламент и европейски комисар по регионална политика Корина Крецу, научи "Стандарт". Високопоставената дама отседнала в голф комплекса "Тракийски скали" край Каварна.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай