Мтел става А1 с много бонуси

Всички клиенти на телевизионна услуга с безплатен достъп до 210 канала през уикендите на юни

Мтел става А1 с много бонуси | StandartNews.com

Първият мобилен оператор у нас - Мтел, вече се казва А1. Компанията, създадена през 1994 г. и пуснала първия GSM през 1995-а, когато цената на апарата "Сименс" е била над 1 млн. неденоминирани лева, реши да промени името си. След последното ребрандиране преди 6 г., най-мащабната промяна в 23-годишната история на компанията бе официално обявена вчера. Новото юридическо име на оператора е "А1 България" ЕАД. Това няма да донесе затруднения за клиентите - договорите остават валидни до крайния им срок, а номерата и SIM картите няма да бъдат променяни. От вчера първият ребрандиран магазин вече е факт - в столичния "Paradise Mall". Във вторник сутринта и други магазини осъмнаха с новия бранд А1. В 11,30 часа вчера на мобилните телефони на клиентите на най-стария оператор се появи и името А1. Вече работи и сайтът a1.bg - първият у нас с двусимволен домейн.

Причината за ребрандирането на една от най-разпознаваемите марки у нас е приобщаването на българската компания към основния бранд на нейния собственик А1 Group - част от четвъртата най-голяма телекомуникационна група в света América Móvil. „Днес ставаме част от нещо голямо – силна международна марка, каквато е А1. Тя ни носи нови стандарти за обслужване, единна корпоративна култура, повече знания и опит.
Досега ни познаваха предимно като мобилен оператор. Новият бранд отразява нашата цел да бъдем лидер, като се възползваме от възможностите на дигитализацията в полза на нашите клиенти. Щастлив съм, че ще можем да предоставяме достъп до най-новите технологии още по-бързо, да ги направим максимално полезни за хората и да им осигурим свободата да ги използват така, както те самите изберат", каза Александър Димитров, главен изпълнителен директор на A1 България.

„С ребрандирането в България ние можем да се възползваме от уникалната стойност на бранда А1 в още един от важните пазари в нашето портфолио. Това ребрандиране, както и всички останали, които ще последват, ще подкрепят нашата цел да засилим присъствието на A1 Group в нашия най-важен регион – Централна и Източна Европа – като една компания с обща стратегия и единен бранд, който прави живота в дигитална ера по-лесен и удобен", коментира Алехандро Платер, главен изпълнителен директор на А1 Group.

По повод промяната компанията е подготвила редица бонуси и подаръци за клиентите си. Ето и някои от тях:
• Всеки абонат на мобилна услуга, който свали или просто стартира приложението на телекома "Моят А1", ще получи подарък от 10 000 MB мобилен трафик за един месец.
• Клиентите на A1 ще могат да правят безплатен тест от един месец на всички нови услуги на телекома преди да решат дали ще се възползват от тях до края юни.
• Всички клиенти на телевизионна услуга от A1 ще получат безплатен достъп до над 210 канала през уикендите на юни.
• А1 пуска промо оферти за своите фиксирани услуги, които предлагат допълнително ТВ съдържание на специални цени.
• 50% отстъпка на избрани устройства в магазините на телекома и на електронния магазин на А1.bg до 31 май.
А1 ще се вслушва все повече в мнението на клиентите си. Компанията предоставя възможност за сигнали и коментари за състоянието на мрежата чрез приложението Моят А1 или на А1.bg. Освен, че ще вземе под внимание всяко мнение, за да подобри услугите си, телекомът ще подарява и 500 MB на хората, които подадат сигнал в Моят А1.
Промени ще има и в мобилните планове, които вече ще се казват A1 One Unlimited и ще предлагат повече възможности.

Свързването с оператор
ще е до 60 секунди

Всеки клиент ще може да се свърже с оператор на телефоните за обслужване *88/ 088 123 в рамките на 60 секунди. Това е едно от обещанията, които поема компанията към своите клиенти. Оттам уверяват, че форматът на фактурите ще бъде още по-ясен и удобен за следене от клиентите. Те ще получават и регулярна информация за своите услуги чрез кратки съобщения. При сервиз на телефон А1 ще осигури заместващо устройство.

А1 гарантира качество на своята мрежа, както и че ще направи технологиите достъпни, лесни и полезни за своите клиенти. При стандартна техническа повреда А1 възстановяването на работата на услугите ще е в рамките на 6 часа, а инсталацията на услуги - до три работни дни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай