670 000 си вадят хляба в столицата

670 000 си вадят хляба в столицата | StandartNews.com

Само за последните 3 години са открити 41 600 работни места

В България човек може да си намери най-лесно работа, ако я потърси в София. Това го доказват всички статистики. Най-логичното обяснение е, че столицата е все по-търсена от наши и чужди инвеститори. Поредният пример е днес, когато американската публична компания "СървисСорс Интернашънъл" открива нов глобален център в София, който ще разкрие около 200 нови работни места. Новият офис е разположен на 22-рия етаж в Капитал Форт.

Компанията ServiceSourve има $300 млн. годишен оборот, нейни партньори са Майкрософт, VMWare, Siemens. Предлага мениджърски услуги и облачен софтуер, който да помага на фирмите да запазят и увеличат клиентската си база.
Благодарение на нарастващия брой високообразовани и мотивирани млади хора, владеещи множество езици, както и увеличаващия се брой дипломирани специалисти в сферата на технологиите, бизнес администрация и финанси, новият център ще увеличи капацитета и възможностите на "СървисСорс" да предоставя на много езици решенията си за управление на приходите, обясняват от американската компания. Официален гост на днешното откриване на новия им офис ще бъде столичният кмет Йорданка Фандъкова.

"Компанията е от тези, които формират новия бизнес облик на града. София вече е дестинация, която се търси заради нови технологии, индустрии на знанието и високообразован човешки капитал", коментира пред "Стандарт" главният изпълнителен директор на Столичната общинска агенция по приватизация и инвестиции Владимир Данаилов. Само за последните 3 години в София са открити 41 600 работни места, като през 2015 г. заетостта достига абсолютен пик от 670 400 души, обяснява Данаилов. През последните години най-много нови работни места в местната икономика се създават в IT сектора, финансовия сектор, професионалните дейности (най-вече аутсорсинга), образованието, здравеопазването, административните дейности.

"София е разпознаваема, а и ние утвърждаваме позициите й, като дестинация на икономика на знанието. Това е част от общата ни цел да живеем в модерен, зелен, технологичен и икономически проспериращ град," добавя Данаилов. Столицата е привлекателна с човешкия си капитал и качество на живот. Другото голямо предимство е новата и не скъпа офисна площ и добрата инфраструктура.

"Задачата ни е да помогнем и да ориентираме не само чуждите предприемачи, а и българските, дори те са ни основен фокус", обяснява Данаилов. От агенцията предлагат икономически анализи, информация за бизнес климата, перспективите, създават контакти и влизат в ролята на медиатори при разговорите между предприемачите и институциите, между тях и външните пазари.

София се отличава с редица предимства в сравнение с основните си конкурентни дестинации за правене на бизнес в региона - Белград, Букурещ, Скопие и Солун.

Водещите преимущества произтичат най-вече от относително ниското ниво на преките данъци (данък печалба и данък общ доход), както и от ниските разходи за наем на офис площи и за комунални услуги. Информационната инфраструктура в София също е много добре развита, като градът се отличава с една от най-високите средни скорости на интернет в Европа.
Преките данъци в България са най-ниски за региона, като единствено Македония има идентични ставки от 10% плосък данък за доходите на физическите лица и за корпоративните печалби. Всички други страни (градове), разгледани в този анализ, имат по-високи данъци върху корпоративните и личните доходи.

По отношение на общата осигурителна тежест България пък се нарежда по средата в региона - между 30,4% и 31,4% от брутната заплата. В Гърция и Сърбия и Румъния тя е значително по-висока, а в Македония е по-ниска.

Търсим инвеститори с дългосрочна перспектива

Владимир Данаилов, главен изпълнителен директор на Столичната общинска агенция за приватизация и инвестиции (СОАПИ)

- Г-н Данаилов, София се позиционира като дестинация, която не е евтина, но доколко това е реално така?
- Разбира се, че не сме "скъпа дестинация" в сравнение с други столици или големи градове. Но не е устойчиво в дългосрочна перспектива София и България да бъдат позиционирани и гледани като нискобюджетно място.
Първо, защото тези, които идват, защото сме "евтини", бързо ще си тръгнат при първата промяна. Ниската цена не е добра стратегия за столицата. Нашата цел е да привличаме друг тип инвеститори. Такива, които имат дългосрочна перспектива да се развиват тук, и такива, които идват заради нашите таланти и знаят, че могат да разчитат на капацитета на човешкия фактор. Инвеститор, който идва със спекулативна цел да се възползва от по-евтината работна сила, няма друг ангажимент. Но предприемач , който е оценил потенциала на София като място за развитие на индустрии на знанието, е готов да инвестира дългосрочно в обучението и развитието на кадри, а от там и в развитието на собствения си бизнес.
- Непрекъснато подчертавате, че в София има квалифицирана работна ръка. Но бизнесът, основно българският, нееднократно е заявявал, че образованието и пазарът на труда "тичат" в различни писти от години ?
- Нивото на образованието е голямо предизвикателство не само у нас, а и в целия свят. Знанията се променят прекалено бързо, цялата среда е, как да кажа, технологично ускорена и предизвикателството към образованието е голямо. Има различни политики за сближаването на изискванията на бизнеса и образованието. Дори в частния сектор има училища, които вече подготвят качествени специалисти за IT индустрията за кратки срокове - от 18 до 24 месеца.
Ние като агенция имаме проект, с който активно се включваме за решаване на проблема с нуждата от подготвени специалисти в различни области. При всички наши срещи с бизнеса - българския и чуждия, коментираме този въпрос, и скоро време ще предложим общи решения за обсъждане.
- Защо младите хора се връщат в България и искат да работят тук, според вас? Или това е мит?
- Младите хора реално се връщат в България и често избират София за свое място. По няколко причини. Първата е, че тук вече може да се работи по интересни проекти и бизнесът предлага условия и перспективи за развитие. И второ - столицата е отлично място за живот. Защото, с финансовата рамка, която има, тук може да се живее много по-добре, отколкото на доста места в света, където заплатите са по-високи, но и разходите са по-големи. В крайна сметка, кое е важно за един талант, който иска да се развива: да работи по предизвикателни и интересни проекти, както и да има качествен живот. За това е важно София да привлича качествени инвеститори и тя вече го прави.

София в проценти

39% - Брутен вътрешен продукт, произвеждан от София
49% - Разходите за Дълготрайни материални активи на компаниите
54% - Размер на преките чужди инвестиции
9000 евро - Сумата на човек в града от спечелените европейски средства
18,2% - Дял на аутсорсинг икономиката на града
50% - Делът на хората с висше образование в работна възраст
70% - Учениците, които учат в езикови гимназии
71,7% - Това е заетостта на хората на пазара на труда
3,1% - Безработни

Данните са на Института за пазарна икономика, специално предоставени на СОАПИ за периода 2014-2015 г.

Защо бизнесът търси столицата

1. София е европейска столица с удобна локация, от която могат да се обслужват най-развитите държави в света
2. Градът е млад, има високообразовани кадри с глобални професионални умения
3. Разполага с офис и индустриални площи за начинаещи компании и бизнеси
4. Нисък корпоративен данък, ефективна ставка на социално осигуряване и стабилна политика на местните данъци и такси
5. Добра инфраструктура, отлично място за живеене като градски условия
6. Един от градовете с най-бърза интернет връзка и дигитална инфраструктура

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай