Връзват с НАП цистерните с над 1000 литра гориво

Връзват с НАП цистерните с над 1000 литра гориво | StandartNews.com

Дават на бизнеса срок до 30 юли да изпълни новите изисквания

Нови по-строги правила за контрол на ведомствените бензиностанции вече са в сила, след като на 30 юни в Държавен вестник са обнародвани промените в наредбата за отчитане на продажбите с фискални устройства, съобщиха от Министерството на финансите. Лицата, които зареждат течни горива за собствени нужди от стационарни подземни резервоари или неподвижно прикрепени към земята резервоари с вместимост над 1000 литра, трябва да регистрират и отчитат зареждането чрез електронни системи с фискална памет (ЕСФП), пише в наредбата. А данните трябва да се предават дистанционно на НАП. За тези лица има преходен период, за да приведат дейността си в съответствие с новите изисквания на наредбата до 31 август 2015 г. Най-често това са фермери или транспортни фирми, които зареждат с гориво собствените си селскостопански машини или камиони.
Лицата, които зареждат течни горива за собствени нужди от подвижни резервоари (мобилни автоцистерни), или зареждат съоръжения и инсталации за производство или отопление, ще подават данни в НАП чрез електронен документ за доставка на получените количества горива. Тези правила за изпращане на данни до НАП ще важат и за лицата, които зареждат течни горива за собствени нужди от съдове с обща вместимост до 1000 литра, ако общото заредено количество гориво за календарната година не превишава 2000 литра.

Въвежда се и промяна, съгласно която като задължителен реквизит на касовата бележка ще се изписва номер и дата на фактурата, но само когато се извършва плащане по доставка с непрекъснато изпълнение, за която има издадена фактура. Целта е да се знае точно за коя фактура е извършено плащането. Предвиден е преходен период от един месец от деня на обнародване на наредбата - до 30 юли 2015 г., в който трябва да се изпълнят изискванията на наредбата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай