Судан чака наши инвеститори

Судан чака наши инвеститори | StandartNews.com

Българският бизнес бе на посещение в страната след падането на US санкциите през януари

Туризмът е приоритет, предлагат ни проекти за рибни ресторанти, яхт клуб и вилно селище

Оля АЛ-АХМЕД
Наш пратеник в Судан, Хартум.


Регионалния министър на туризма на Судан Салех Саллах Салех прие делегация от български бизнесмени и туроператори, които в средата на март бяха на официално посещение в страната по покана на Министерството на туризма и с любезното съдействие на Посолството на Судан в София. На срещата бяха обсъдени редица възможности за развитието на отношенията в областта на туризма между двете държави. Министър Салех запозна гостите от България с туризма на Судан. „Страната ни има невероятна флора и фауна и изключително добър климат", поясни министърът. И добави, че Судан е сред страните с най-добри възможности за сафарита в пустинята, за дълбоко гмуркане сред кораловите рифове на Червено море и за културен туризъм до пирамидите на древна Нубия. „Имаме уникални коралови рифове и над 153 редки животни под водата, които обитават само в тази част на Червено море", каза министърът. Той изрази желание страната му да бъде представена на следващото туристическо изложение в София. „Готови сме за среща с вашето министерство на туризма, стига да се прояви интерес и от българска страна", заяви още той.

Порт Судан се смята за център на дайвинга. Дотам има директни полети от Доха и Дубай. Петзвездните хотели с перфектно обслужване се комбинират с колорита на местното население, наргилетата, рикшите и сувенирите от необработени корали и миди, които се продават по главната улица на града. Политическата обстановка е спокойна. Чужденците се приемат с радост и уважение. И въпреки, че официалната религия е ислям, в Судан няма проблем с начина на обличане. До момента само един български оператор - „Пингвин тревъл", предлага организирани екскурзии до Судан.
По време на визитата ва българските туроператори бяха предложени различни дестинации за туризъм. За интересния престой на делегатите се погрижи туристическата агениция „Ауада". В делегацията бяха Георги Спасов, председател на българо-суданската асоциация за приятелство и генерален мениджер на „Хели Еър", Емил Петров от факултета по география на СУ и представител на туроператора „Бохемия", Крум Овчаров, генерален мениджар на „Уелкам Тревъл, Станислав Бояджиев, член на УС на БТПП и управител на „Хеппи тревал" и други.
Официално търговско-икономическите отношения между България и Судан са установени през 1956 г. През юли 2011 г. републиката е разделена на две независими държави – Судан и Южен Судан. Стокообменът ни обаче има символичен характер. Между правителствата на България и Судан е подписан Договор за взаимно насърчаване и защита на инвестициите, ратифициран от 39-то НС, но не е влязъл в сила.
Предприемачите ни получиха интересни предложения от страна на суданските си колеги в областта на туризма и ресторантьорството. С България страната отдавна има установени дипломатически отношения и това е голямо преимущество. Наложеното ембарго е изиграло изключително лоша роля върху имиджа на страната, дърпайки инвеститорите назад.
Сега Судан дава концесии на чужди компании. Отваря вратите както на индивидуални партньори, така и на цели фирми и големи компании. Водят се преговори за улесняване на визовия режим за бизнесмени и туристи. От това лято турските авиолинии ще имат директен полет до Порт Судан.
След изострянето на отношенията със съседен Египет, руските туристи са се пренасочили към бреговете на Червено море в Судан. Страната не е подготвена за масов туризъм, само за индивидуален, семеен и целенасочен, като дайвинга. За момента там има 70 дестинации за гмуркане, както и широк спектър от културни обекти, като нубийските пирамиди. Освен историческия туризъм Судан предлага и сафари турове. Предимството им пред тези в Кения е, че страната е много спокойна.
Съществува добра възможност за български компании да участват в планираното от правителството изграждане на водноелектрически централи. Друга възможност е изграждането на инфраструктура и пътища. Има интерес за контакти с български фирми от хартиената, памучната и текстилната промишленост за обмяна на опит. Сфери от взаимен интерес са захарната индустрия, производството на цимент и здравеопазването.
От суданска страна бяха предложени следните инвестиционни проекти :
1. Инвестиция в яхт клуб. Пристанището за яхти „Марина" в Порт Судан е с капацитет 110 плавателни съда. Над 5000 яхти годишно минават от тук
2. Инвестиция във верига рибни ресторанти по крайбрежието. 3D проектът предвижда всички ресторанти да се позиционират в самата вода.
3. Строеж на молове
4. Изграждане на туристически комплекс. В момента са налице 600 хил кв.м. за построяване на вилно селище с капацитет 500 вили. 3D проектът предижда къщичките да са три вида - със 180 кв. м, 22 кв.м и 137 кв.м разгъната площ.
Българската делегация бе приета и от губернатора на регион Червено море, от Суданската камара на предприемачите и работодателите, от ТПП на Судан и от Асоциацията на туроператорите.
След успешно провелата се визита, БТПП оценява, че съществува потенциал в развитието на отношенията на България със Судан, тъй като от началото на 2017 г. САЩ премахнаха наложените санкции за страната за пробен период от 6 месеца. Фирмите, които проявяват интерес към сътрудничество с партньори от Судан, могат да се свързват с дирекция „Международно сътрудничество и международни организации".

 

БЛИЦ:

Скоро ще работим
с чуждите банки

Али Ахмед Хамид, губернатор на щат Червено море

- Какви са плановете ви, за да засилите туристическия поток ?
- Първото, което направихме, е визовото облекчение. Постигнато бе споразумение за издаване на входна виза за региона на Червено море на летището в Порт Судан. За целта е необходимо подаване на съответната декларация в посолството или в суданската администрация на вътрешно министерство в отдел „паспортен" една седмица преди планирането пътуване. След получаването на съгласие, със съответния документ веднага може да се получи виза на самото летище в Порт Судан.
- Кога ще може да се теглят пари от банкомат?
- Това беше голяма пречка, наложена ни от ембаргото. Чужд гражданин не можеше да тегли от банкомат пари, които са в чужда банка. Visа, Maestro и всички останали дебитни и кредитни карти не работят в страната. За щастие, и този въпрос вече е решен. Ембаргото към Судан отпадна, санкциите са премахнати. След шест месеца банковите отношения вече ще бъдат напълно регулирани и ние ще работим в нормален режим с чуждите банки.
- Могат ли чужденците свободно да плуват и да ползват плажната ивица?
- Напълно е позволено на чужденците да ползват плажната ивица на определените за това места. Имаме много хубави плажове. Предлагаме невероятно красиви места вътре в Червено море - острови-резервати, закриляни от ЮНЕСКО. Там предлагаме дайвинг и яхт туризъм. Към гмуркането в Судан вече има световен интерес, с което много се гордеем. Всички българи са добре дошли при нас. Ние ще ви предложим чисто море с прекрасна флора и фауна, прозрачна и топла вода целогодишно, гмуркане, плуване, перфектна кухня и гостоприемство.
- Как стои въпросът с алкохола?
- В страната все още не е позволен алкохолът поради приет закон. Но се водят дискусии за намиране на компромисни решения. В Судан обаче е напълно разрешена фотографията. Туристите могат да снимат всичко, освен военните обекти. Но те пък не са в туристическите зони. Ние, суданците, сме гостоприемни, добронамерени, скромни и благи хора и се радваме на всеки, дошъл да види нашата страна. Уважаваме всички народности, националности и религии.
- Навремето имаше много судански студенти у нас. Как гледате на обучаването на студенти в сферата на туризма?
- Това е една прекрасна идея. Ако България ни предложи вузове или колежи, в които бихме могли да обучаваме младото поколение на туризъм и обслужване, ще е наистина много добре. В момента голям брой от завършилите в България заемат ключови постове в правителството, в министерствата и в университетите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай