21:45 ч.

28.08.16

2 мин.

1753

0

0

Спестяваме 6-7% от доходите и търсим бърз кредит за 700 лв.

от Стандарт |

Спестяваме 6-7% от доходите и  търсим бърз кредит за 700 лв.

Българите спестяват 6-7% от доходите си. Това коментира финансовият консултант и собственик на SmartMoney.bg Стойне Василев в седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" на Bloomberg TV Bulgaria, излъчено на 28 август.
Банковите депозити все още са традиционен инструмент, избиран от българина за спестяване. Основният мотив за това е търсенето на сигурност въпреки исторически ниските лихвени проценти по депозитите.


Според Василев лекият отлив на спестявания от банковата система в някои от първите месеци на 2016 г., както от страна на домакинствата, така и от страна на фирмите, се дължи на извършването на разходи, плащане на данъци или покриване на други текущи нужди, но не е признак за формиране на тенденция за намаляване на банковите вложения. От друга страна, той посочи, че 93-94% от доходите на българина отиват за потребление, а останалите 6-7% - за спестяване.


Финансовият консултант смята, че търсенето на други алтернативни форми за генериране на доходност, като взаимни фондове, допълнително пенсионно осигуряване и животозастраховки, например, е устойчиво, но обемът на средствата към тези форми е много по-малък спрямо този на банковите депозити.


Небанковите финансови институции не се конкурират пряко с банките, а предоставят добавена стойност на пазара на финансови услуги. Това заяви другият гост в предаването - дивизионният директор "Маркетинг и Продажби" в Easy Credit Валентин Гетов.


Той коментира достъпността на т.нар бързи кредити, профила на хората, които търсят краткосрочно финансиране, и новите тенденции в областта на небанковото финансиране.


Според статистиката на Easy Credit, най-търсената сума е 700 лв. Средната сума на отпуснатите от компанията кредити обаче е под 600 лв., като средният срок на нейният кредитен портфейл е 22 седмици.


Гетов каза още, че небанковите финансови институции, предлагащи кредити чрез кредитни консултанти, не се конкурират с тези, предлагащи онлайн заеми. Директорът в Easy Credit оцени, че с всеки изминал ден услугите на небанковите финансови институции все по-достъпни.


По отношение на кредитната активност в банковия сектор Стойне Василев се надява след приключилата проверка на качеството на активите трезорите да облекчат кредитните си стандарти и да е налице по-осезаем ръст на заемите както за фирмите, така и за населението.


И двамата оцениха, че финансовата грамотност на населението се подобрява.
Седмичното обзорно пазарно предаване "Invest/Or" се излъчва всяка неделя от 20 часа по Bloomberg TV Bulgaria.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент