08:05 ч.

19.09.17

2 мин.

0

0

0

Съветът на ЕС: Големите дългове тежат на бизнеса

от Стефан Кючуков |

Съветът на ЕС:  Големите дългове тежат на бизнеса

Препоръчват нови правила за фалит на фирми и преструктуриране на лоши заеми


Дълговете на предприятията са твърде големи, много над тези на сравними държави, което натоварва балансите на дружествата и свива търсенето на кредити и инвестициите. Това се посочва в препоръки на Съвета на ЕС към България, които наскоро са публикувани в Официалния вестник на ЕС. За да бъде понижено все още високото равнище на необслужвани заеми на предприятията, българските власти трябва да предприемат мерки като използват широк набор от инструменти, пише в публикувания документ.


Например, ускоряването на реформата на правилата за несъстоятелност би подобрило правната среда за отстраняване на лошите дългове и би дало възможности за извънсъдебно преструктуриране. Освен това може да се предприемат мерки за надзор на банките с особено високи нива на лошите заеми, посочват от Съвета. Тези мерки може да включват действия, с които да се направят по-прозрачни данните за качеството на активите, както и да се развие вторичния пазар на необслужвани заеми.


Според прогнозата на Европейската комисия от пролетта на 2017 г. бюджетът на страната за тази година ще има дефицит от 0,4% от БВП, а през 2018 г. дефицитът ще падне на 0,3%. Според Конвергентната програма на България за 2017 г., размерът на дълга се очаква да падне от 29,5% от БВП през 2016 г. до 23,8% през 2020 г. Тези прогнози са реалистични, посочват от Съвета на ЕС.


Продължават усилията за подобряване на събирането на данъците, пише в публикуваните препоръки към България. Но експертите от ЕС допълват, че въпреки подобренията, спазването на данъчното законодателство продължава да е проблематично. Сенчестата икономика и недекларираният труд са широко разпространени. Административна тежест при плащането на данъци е намалена, но продължава да бъде значителна.


Според експертите от ЕС трябва да бъдат финализирани мерките за подобряване на банковия надзор, а за подобряването на небанковия надзор са необходими допълнителни усилия. Отстраняването на активите с трудно определима стойност и на нездравите търговски практики като кредитирането на свързани лица и сделките между тях, продължават да бъдат основни предизвикателства за властите, посочват от Съвета на ЕС. Недостатъците, разкрити при прегледите на застрахователите и пенсионните фондове, показват необходимост Комисията за финансов надзор да разработи план за засилване на надзора, включително като подобри собственото си вътрешно управление и функциониране, пише в препоръките на Съвета.


Информационна Агенция standartnews.com по никакъв начин не влияе на коментарите под статиите и на гласуването за тях и трие коментари само и единствено в случаите, в които не са написани на кирилица или в които сме получили оплаквания от читатели за неуместни коментари.

Условия за писане на коментари
Напиши коментар Напиши Facebook коментар КирилизирайНовините навсякъде с вас


По всяко време, където и да се намирате, не пропускайте новините и събитията, които Ви интересуват. Изтеглете удобните и лесни за използване мобилни апликации за iPhone и iPad на Стандарт.


Standartnews for iPhone Standartnews for iPad
www.standartnews.com © всички права запазени За нас Контакти Условия за ползване Редакция Интернет реклама Реклама във в-к Стандарт Абонамент