Правим климатици за Порше и Мерцедес (ОБЗОР)

Правим климатици за Порше и Мерцедес (ОБЗОР) | StandartNews.com

Германци инвестират в Божурище 43,5 млн. евро, чакат се вложения за още 50 милиона

В луксозните автомобили като "Порше" и "Мерцедес" вече ще има направени в България климатици. Те ще се произвеждат в открития вчера в столичния квартал Божурище завод на германската компания "Behr-Hella Thermocontrol GmbH" /BHTC/. Инвестицията е на стойност 43,5 млн. лв. и е първата в тази индустриална зона. Заводът и офисите се помещават на 11 000 кв. м производствена площ. Засега компанията дава хляб на 120 служители, но в бъдеще ще бъдат наети още 500. BHTC е световен лидер на системи за климатичен контрол със заводи в Германия, Мексико, Китай, САЩ, Япония и Индия. Годишно компанията произвежда над 15 млн. електронни устройства годишно, а оборотът й е 350 млн. евро. Основни клиенти на фирмата са големите производители на автомобили като мерцедес, порше и BMW.
В цялата история на компанията това е първият завод, изграден от създаването на концепцията през планирането, строителството и въвеждане в експлоатация. Това заяви Томас Шулте, изпълнителен директор на BHTC. Планираме да не развиваме само производствена дейност, а тук да е един от световните ни развойни центрове. Очакваме 20 млн. лв. оборот и ще инвестираме още 50 млн. лв. в бъдеще, обясни Шулте.
BHTC дари 20 000 лв. на кмета на Божурище Аспарух Аспарухов за завършване на спортните съоръжения в общината. Сред гостите при откриването бяха още посланикът на Германия у нас Детлеф Лингеман, икономическият министър Божидар Лукарски и зам.-кметът на София Ирина Савина

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай